Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις πιο υπέροχες (αν όχι η πιο υπέροχη) εποχές του χρόνου για να είστε έγκυος. Απολαύστε λοιπόν τις φετινές γιορτές βλέποντας νοσταλγικές χριστουγεννιατικές ταινίες (αποτελούν ιδανική ευκαιρία για να εκτονώσετε την ευσυγκινησία που προκαλεί η εγκυμοσύνη) και βγάζοντας τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες. Παράλληλα όμως φέτος θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή σας.

Τι να προσέξετε στη διατροφή σας τα Χριστούγεννα αν είστε έγκυος

Προσοχή στο πλατό τυριών

Τα μαλακά τυριά και τυριά με εμφανείς μικροοργανισμούς όπως το ροκφόρ, το καμαμπέρ, το blue cheese, το brie και άλλα πρέπει να αποφεύγονται καθώς σε τέτοιου είδους τυριά μπορεί να αναπτύσσεται ο μικροοργανισμός Listeria monocytogenes, o οποίος ενδέχεται να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις τόσο για εσάς όσο και το έμβρυο.

«Όχι» στα ωμά τρόφιμα

Αποφύγετε τα ωμά ή όχι καλά ψημένα αυγά, κοτόπουλα και λοιπά πουλερικά και κρέατα, τα ωμά θαλασσινά όπως το σούσι, τα μύδια, τα στρείδια και λοιπά θαλασσινά, λόγω υψηλού κινδύνου επιμόλυνσης της εγκύου με παθογόνα βακτήρια (όταν τα τρόφιμα είναι ωμά).

Προτιμήστε τα ψητά ή βραστά λαχανικά

Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, πρέπει να πλένονται σχολαστικά. Οταν ωστόσο τρώτε μια σαλάτα εκτός σπιτιού, προτιμήστε ψητά ή βραστά λαχανικά, ενώ από ωμά να επιλέγονται αυτά που πλένονται εύκολα ή καθαρίζονται όπως η ντομάτα και το αγγούρι. Να αποφεύγετε, δηλαδή, τα πράσινα λαχανικά που θέλουν καλύτερο πλύσιμο, κάτι που έξω δεν είμαστε σίγουροι ότι γίνεται.

Μακριά από το αλκοόλ

Το αλκοόλ αποτελεί έναν παράγοντα που περνάει από τη μητέρα στο έμβρυο και είναι άμεσα τοξικό. Για τον λόγο αυτόν όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο. Ενώ δεν αποτελεί πρόβλημα ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα που μπορεί περιστασιακά να καταναλωθεί στις γιορτές, γενικότερα το αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να αποφεύγεται.

Με μέτρο η καφεΐνη

Συνήθως μετά το εορταστικό τραπέζι έρχεται η στιγμή του καφέ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης από μία έγκυο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200 mg ημερησίως. Ένας ζεστός στιγμιαίος καφές θα σας δώσει περίπου 110 mg καφεΐνης, ενώ άλλα είδη καφέ όπως ο γαλλικός ή ο καπουτσίνο εμπεριέχουν 90-130 mg καφεΐνης (ανά φλιτζάνι). Αν τώρα λάβουμε υπόψη και τις «κρυφές» πηγές καφεΐνης, όπως για παράδειγμα μια κούπα μαύρο τσάι (μπορεί να σας δώσει μέχρι και 40 mg), ένα αναψυκτικό τύπου cola (μπορεί να δώσει μέχρι 40 mg), ένα μέτριο κομμάτι μαύρη σοκολάτα (μπορεί να δώσει μέχρι 20 mg), αντιλαμβάνεστε ότι ένα φλιτζάνι καφές την ημέρα μπορεί να καταναλωθεί από μία έγκυο.