Την εβδομάδα που μας πέρασε κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε για να μείνουν και αυτά τα Χριστούγεννα αξέχαστα στα παιδιά σας: στολίσατε το σπίτι, πήρατε το αγαπημένο τους γλυκό, τους αγοράσατε δώρα, κάτσατε όλοι μαζί να δείτε παιδικές ταινίες, επισκεφθήκατε Χριστουγεννιάτικα πάρκα, τα πήγατε να δουν αγαπημένα ξαδέρφια, ίσως ακόμα να παίξατε και χιονοπόλεμο…

Μήπως προσπαθώντας να κάνετε τις γιορτές των Χριστουγέννων μαγικές για τα παιδιά σας, τελικά τις καταστρέφετε;

Η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου μπορεί να είναι και η πιο αγχωτική

Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι ημέρες χαράς τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Αλλά είναι και μία πολυάσχολη περίοδος που μπορεί να σας στρεσάρει, αφήνοντάς σας εξαντλημένους και νευρικούς.

Το υπερβολικό άγχος που νιώθετε για να κάνετε τη σεζόν ευχάριστη μπορεί τελικά να δημιουργήσει ένταση, μειώνοντας τη χαρά που συνδέεται με την εποχή για τα παιδιά σας, όπως έδειξε δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Νοσοκομείο Παίδων C.S. Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.020 γονείς, οι οποίοι είχαν παιδιά ηλικίας 1 έως 18 ετών.

Σχεδόν όλοι (96%) είπαν ότι οι γιορτές είναι μια χαρούμενη περίοδος για την οικογένειά τους. Ωστόσο, μια σημαντική μερίδα γονέων (18%) πρόσθεσαν ότι νιώθουν έντονο στρες στις γιορτές. Ακόμη περισσότεροι (28%)  ανέφεραν ότι κύρια αιτία γι’ αυτό είναι οι μεγάλες προσδοκίες που έχουν για την εορταστική περίοδο. Επιπλέον, 1 στους 5 γονείς είπε ότι το επίπεδο άγχους του κατά τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών επηρέασε αρνητικά την εμπειρία του παιδιού του.

«Περιβαλλόμαστε από εικόνες των γιορτών που δείχνουν ειδυλλιακές οικογενειακές στιγμές ηρεμίας, αγάπης και χαράς» λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sarah Clark, ερευνήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής του πανεπιστημίου.

«Πολλοί γονείς επιθυμούν να αναπαραστήσουν αυτή τη μαγεία για τα παιδιά τους, για να τα βοηθήσουν να αποκτήσουν τέλειες αναμνήσεις που θα τα ακολουθήσουν για μια ζωή. Δυστυχώς, η υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν έχει αρκετά συχνά το αντίθετο αποτέλεσμα. Το υπερβολικό στρες τους δημιουργεί ένταση στο σπίτι και μειώνει τη χαρά που νιώθουν τα παιδιά».

 

Τι μπορεί να χαλάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων για τα παιδιά

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το στρες των γιορτών πλήττει τους μπαμπάδες σε ποσοστό 12% και τις μαμάδες σε ποσοστό 23% – δηλαδή διπλάσιο.

Οι γονείς που δήλωσαν στρεσαρισμένοι επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλωνμ τις ακόλουθες αιτίες:

  • το 31% τα πρόσθετα ψώνια και τις προετοιμασίες για τις γιορτές
  • το 30% τον αγώνα που δίνουν για να διατηρηθεί υγιής η οικογένειά τους
  • το 29% τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούν τα πρόσθετα ψώνια και ταξίδια
  • το 23% τις… διαπραγματεύσεις με τους συγγενείς τους για τις οικογενειακές συνάξεις
  • το 22% την προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού
  • το 14% τις επικρίσεις από τους συγγενείς τους για όσα σχεδιάζουν για τις γιορτές

Για πολλούς γονείς, μία πρόσθετη αιτία άγχους είναι η συνεχής παρουσία των παιδιών τους στο σπίτι, καθώς οι γιορτές διαταράσσουν την καθημερινή ρουτίνα που επιβάλλει το σχολείο. Το στρες των γονέων για τις γιορτές εντείνει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, και η επανεμφάνιση του κορωνοϊού. Δεν είναι, τέλος, λίγοι οι γονείς που έχουν μεγάλες προσδοκίες από τις γιορτές, παρότι δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο, χρήματα ή βοήθεια για να τα καταφέρουν.

Πώς θα διαχειριστείτε το άγχος των γιορτών

Σύμφωνα με την Dr. Sarah Clark, εάν νιώθετε εξαντλημένοι ως γονείς από το άγχος των εορταστικών ημερών το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κάνετε μία παύση και να ρωτήσετε τα παιδιά σας τι πραγματικά ενδιαφέρονται να κάνουν αυτή την περίοδο. Αφού μάθετε τι είναι σημαντικό για τα παιδιά σας, προσπαθήστε να ικανοποιήσετε μία επιθυμία τους.

Μην διστάσετε να μιλήσετε στα παιδιά σας για το άγχος που αισθάνεστε και ζητήστε τους να σας πουν εάν νιώθουν κι αυτά έτσι. Είναι, επίσης, σημαντικό να τα ενθαρρύνετε να ακολουθήσουν το πρόγραμμα που έχουν στο σχολείο τους – ειδικά σε ό,τι αφορά τον ύπνο και τη διατροφή τους.

Κουβεντιάζοντας σαν οικογένεια θα μπορέσετε να βελτιώσετε αυτή την εμπειρία για όλους και να απολαύσετε την εορταστική περίοδο.