Τα παιδιά έχουν πολλά μεγάλα συναισθήματα που πρέπει να διαχειριστούν για να ωριμάσουν. Όχι μόνο η επεξεργασία αυτών των συναισθημάτων τα βοηθά να κατανοήσουν κάποια συναισθήματα που μπορεί να μην έχουν βιώσει ποτέ πριν, αλλά αυτό μπορεί επίσης να τα βοηθήσει να δουν την άποψη των άλλων. Και ενώ η επεξεργασία των συναισθημάτων είναι απαραίτητη για να παραμείνουμε ψυχικά υγιείς, ορισμένα παιδιά δεν έχουν την επιθυμία να εκφράσουν λεκτικά το πώς αισθάνονται. Ως εκ τούτου, αυτά τα παιδιά θα επωφεληθούν από το να κρατούν ένα ημερολόγιο για να γράφουν όλα όσα σκέφτονται και νιώθουν, καθώς και να μοιράζονται με τους γονείς τους κομμάτια που θέλουν.

Κρατώντας ημερολόγιο, τα παιδιά είναι σε θέση να αποτυπώσουν στο χαρτί συναισθήματα που ίσως είναι πολύ μπερδεμένα για να τα επεξεργαστούν μόνο στο μυαλό τους. Έτσι, τα παιδιά είναι σε θέση να επεξεργάζονται τις σκέψεις τους ενώ ταξινομούν τα αρνητικά συναισθήματα. Αυτό βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν γιατί νιώθουν έτσι και ίσως να δουν και άλλες προοπτικές. Και επειδή γνωρίζουν ότι τίποτα δεν θα κοινοποιηθεί από το ημερολόγιο εκτός και αν επιλέξουν να το κάνουν, υπάρχει ασφάλεια στο να μπορούν να πουν ό,τι θέλουν στο χαρτί.

4 οφέλη που προσφέρει το ημερολόγιο στα παιδιά

#1 Μπορούν να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους μέσω του ημερολογίου

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, το ημερολόγιο είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να μείνετε ψυχικά υγιείς. Αυτό είναι σημαντικό γιατί, παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι τα παιδιά είναι ανέμελα, εξακολουθούν να έχουν στρεσογόνους παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπίζουν, μαζί με προβλήματα και φόβους που πρέπει να ξεπεράσουν για να παραμείνουν συναισθηματικά υγιή.

Τα συναισθήματα που νιώθουν τα παιδιά δεν είναι πάντα κάτι που θέλουν να μοιραστούν με τους φίλους ή την οικογένειά τους, αρχικά επειδή χρειάζονται λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσουν πώς ακριβώς νιώθουν. Το ημερολόγιο ωστόσο δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αποτυπώσουν, να συνειδητοποιήσουν και να διαχειριστούν με υγιή τρόπο όσα αισθάνονται.

#2 Τα ενθαρρύνει να εκφραστούν

Σύμφωνα με την National AfterSchool Association, όταν τα παιδιά γράφουν τι σκέφτονται και αισθάνονται, είναι σε θέση να εξωτερικεύσουν συναισθήματα, θετικά και αρνητικά, και να τα ταξινομήσουν πιο αποτελεσματικά. Όταν τα συναισθήματα δεν έχουν πού να πάνε γιατί τα παιδιά δεν θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτά, μπορεί να συνεχίσουν να γίνονται πιο μπερδεμένα. Ως εκ τούτου, η καταγραφή στο χαρτί βοηθά στην οργάνωση των σκέψεων, έτσι ώστε αν τα παιδιά αποφασίσουν ότι θέλουν να μιλήσουν με κάποιον για το πώς νιώθουν, έχουν επεξεργαστεί αρκετά συναισθήματα ώστε να είναι σε θέση να επικοινωνήσουν συνοπτικά αυτά τα συναισθήματα σε ένα «αξιόπιστο αυτί».

#3 Τα βοηθά να εκτονωθούν

Μερικές φορές, τα παιδιά χρειάζονται απλώς να διώξουν την απογοήτευσή τους. Και αντί να εκφράσουν την απογοήτευσή τους στους άλλους, το ημερολόγιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τη διαχειριστούν, μαθαίνοντας να αυτορρυθμίζονται.

#4 Ενισχύει τις δεξιότητες γραφής

Όταν τα παιδιά γράφουν στο ημερολόγιο, ξέρουν ότι δεν πρόκειται να κριθούν από τα γράμματά τους ή τα συντακτικά τους λάθη. Επομένως, δεν έχει σημασία πόσο καλές είναι οι δεξιότητες γραφής τους. Όταν όμως τα παιδιά γράφουν με συνέπεια στο ημερολόγιό τους, βελτιώνουν τη γραφή τους χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Μάλιστα, σύμφωνα με το Brain Balance, όταν τα παιδιά αναλαμβάνουν να «γράψουν με νόημα» δεν αισθάνονται ότι είναι αγγαρεία. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν λανθασμένες απαντήσεις για όσα γράφουν στα ημερολόγιά τους, επομένως δεν υπάρχει πια ο φόβος που έρχεται με το γράψιμο.