Η προστασία των παιδιών και των ευάλωτων μελών της οικογένειάς σας είναι κορυφαία προτεραιότητα σε αυτές τις γιορτές, καθώς ενώ είναι αρκετά ασφαλές να συγκεντρώνονται σε μικρούς αριθμούς πλήρως εμβολιασμένα άτομα, εάν όλοι οι παραβρισκόμενοι δεν είναι εμβολιασμένοι οι προφυλάξεις είναι απαραίτητες.

Τρόποι να μετριάσετε τον κίνδυνο μετάδοσης

Αν και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε τις συναντήσεις, όσο μέλη της οικογένειάς σας είτε άλλοι συγγενείς παραμένουν ανεμβολίαστοι, αν τελικά αποφασίσετε να το κάνετε είναι σημαντικό να μεριμνήσετε για την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων προστασίας.

Τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα είναι αυτά που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ανθρώπων.

  • Για να προστατέψετε τα ανεμβολίαστα παιδιά σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ζητήσετε από τυχόν μη εμβολιασμένους επισκέπτες να φορούν μάσκα όταν δεν τρώνε και να διατηρούν κοινωνική απόσταση.
  • Εάν ο καιρός το επιτρέπει, σκεφτείτε να φάτε σε εξωτερικούς χώρους. Μπορείτε να νοικιάσετε θερμάστρες προπανίου και να δημιουργήσετε μια γραμμή μπουφέ, όπου ο καθένας θα σερβίρετε με τα δικά του μαχαιροπίρουνα.
  • Εάν πρέπει να βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, το να διατηρείτε τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά για να υπάρχει καλή ροή αέρα, θα συμβάλει επίσης στη μείωση των πιθανοτήτων μετάδοσης.

Μία καλή ιδέα, επίσης, θα ήταν να μην πάτε όλοι μαζί στο εορταστικό τραπέζι – αλλά κάθε οικογένεια με το δικό της μέσο μετακίνησης.

Προστασία παιδιών κάτω των 5 ετών

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια για τα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Τα παιδιά, βέβαια, δεν έχουν την τάση να αρρωσταίνουν πολύ εάν προσβληθούν από τον COVID-19. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα παιδιά που έχουν μολυνθεί να νοσήσουν βαριά ή να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Για την προστασία τους, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε εάν τα άτομα στα οποία ενδέχεται να εκτεθούν κατά τη διάρκεια των εορταστικών συγκεντρώσεων είναι εμβολιασμένα ή όχι.

Ενώ οι προφυλάξεις για τον COVID-19 μπορεί να είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στις οικογένειες, οι γονείς οφείλουν να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για αυτούς και τα παιδιά τους.

  • Τα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα θα πρέπει να ακολουθούν όλους τους βασικούς κανόνες ασφαλείας για τον COVID-19 να φορούν μάσκα, να τηρούν κοινωνική απόσταση και να πλένουν τα χέρια τους συχνά και σωστά.
  • Εάν ο καιρός είναι καλός, βάλτε τα παιδιά να παίξουν στην ύπαιθρο. Ενώ αν κάνει κρύο, καλύτερα να διαμορφώσετε ένα δωμάτιο ειδικά για το παιχνίδι των παιδιών – μακριά από τους ενήλικες.
  • Το να δημιουργήσετε ευκαιρίες για κοινωνικά αποστασιοποιημένο παιχνίδι, θα είναι πιο αποτελεσματικό από το να υπενθυμίζετε στα παιδιά να μένουν το ένα μακριά από το άλλο. Μία καλή σκέψη θα ήταν να νοικιάσετε ξύλινα κουνιστά ζωάκια.

Το παιδί μου έχει κάνει την πρώτη δόση. Είναι ασφαλές;

Τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών μπόρεσαν να εμβολιαστούν πολύ πρόσφατα, επομένως είναι πιθανό να μην έχουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Ωστόσο, η πρώτη δόση προσφέρει περιορισμένη προστασία. Συνεπώς είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιείτε τις ίδιες προφυλάξεις ασφαλείας με οποιονδήποτε δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος.

Για τη δημιουργία ικανοποιητικής προστασίας από τον COVID-19 είναι απαραίτητο να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και να έχουν μεσολαβήσει 15 ημέρες μετά την δεύτερη δόση. Μέχρι τότε τα παιδιά σας θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να αποφεύγουν τις μεγάλες παρέες. ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κρατώντας τους παππούδες ασφαλείς

Οι σχέσεις ανάμεσα στους παππούδες και τα εγγόνια τους είναι ισχυρές σε πολλές οικογένειες. Το να μπορείτε να περάσετε χρόνο με αυτά τα ιδιαίτερα μέλη της οικογένειας είναι σημαντικό, αλλά είναι σημαντικό να σταθμίσετε τους κινδύνους και να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Τα ηλικιωμένα άτομα διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία ή να πεθάνουν από COVID-19. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερος είναι ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτεροι γίνονται αυτοί οι κίνδυνοι. Γι’ αυτό και είναι πρώτοι στη λίστα προτεριοποίησης για εμβολιασμό.

Ακόμα, όμως, κι αν τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας είναι εμβολιασμένα, μπορεί να είναι συνετό όλοι όσοι είναι παρόντες να φορούν μάσκες, να κρατούν κοινωνική απόσταση και να αποφεύγουν να φιλούν αυτούς τους συγγενείς φέτος (αν και μπορεί να είναι δύσκολο). Καλό θα ήταν να μην βρεθείτε μαζί τους για τη δική τους ασφάλεια και την ασφάλεια της οικογένειάς σας.

Εάν επιλέξετε να συναντηθείτε με ηλικιωμένα άτομα σε αυτές τις γιορτές, θα ήταν σοφό να μην προσκαλέσετε άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα στην ίδια εκδήλωση.

 

Μετά από όλα όσα έχουμε περάσει από την έναρξη της πανδημίας, ίσως αξίζει τον κόπο να αρχίσουμε να επιστρέφουμε στις ετήσιες παραδόσεις και να βλέπουμε αγαπημένα πρόσωπα. Η κατάσταση του εμβολιασμού δεν χρειάζεται, λοιπόν, να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για το εάν θα δείτε την ευρύτερη οικογένειά σας σε αυτές τις γιορτές διακοπές, αλλά θα πρέπει να παίξουν αποφασιστικό ρόλο οι προφυλάξεις που λαμβάνετε. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ακολουθήστε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας του συχνού πλυσίματος των χεριών, της χρήσης μάσκας ενώ δεν τρώτε και της συγκέντρωσης σε εξωτερικούς χώρους όταν είναι δυνατόν.