Κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, η αλλαγή στη ρουτίνα και οι σκοτεινές, πιο κρύες νύχτες μπορεί να κάνουν τον ύπνο δύσκολο για τα παιδιά. Όσα αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως προβλήματα ύπνου, μπορεί να δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο.

Δοκιμάστε τα ακόλουθα tips για έναν καλό ύπνο αυτά τα Χριστούγεννα:

  1. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τις ώρες ύπνου και αφύπνισης. Το να τρώτε ανάλογες ώρες, εμποδίζει να πεινάμε σε λάθος ώρες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του παιδιού να νυστάξει.
  2. Κρατήστε το παιδικό δωμάτιο όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό την ώρα του ύπνου. Οι καλά τοποθετημένες περσίδες συσκότισης μπορεί να σας φανούν χρήσιμες. Αυτό θα επιτρέψει την φυσική παραγωγή μελατονίνης.
  3. Εάν το παιδί σας φοβάται το σκοτάδι, ένα κόκκινο νυχτερινό φως θα μπορούσε να το βοηθήσει να κοιμηθεί.
  4. Μερικά παιδιά με αισθητηριακά προβλήματα δεν τα πάνε καλά με τις αλλαγές, επομένως η προσθήκη κουβερτών μπορεί να μην είναι η λύση. Αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας του δωματίου μέσω της κεντρικής θέρμανσης ή ενός ασφαλούς θερμαντήρα για το παιδί σας μπορεί να λειτουργήσει.
  5. Εφόσον το παιδί σας δεν είναι σε υπερδιέγερση, ένα ζεστό μπάνιο λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να το δροσίσει και να χαλαρώσει το σώμα του.
  6. Παίξτε λίγη χαλαρωτική μουσική (white noise) πριν βάλετε το παιδί ύπνο και – εφόσον υπάρχει φασαρία από τα γύρω σπίτια – καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.
  7. Εάν η ώρα του ύπνου κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών είναι πολύ πιο αργά απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια του σχολείου, δοκιμάστε το εξής: Ξεκινώντας 4 μέρες πριν επιστρέψει στο σχολείο, μετακινείστε την ώρα που το βάζετε για ύπνο κατά 15 λεπτά νωρίτερα, κάθε μέρα. Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο για το ρολόι του σώματός μας από μια μεγάλη αλλαγή σε μια νύχτα.

Τέλος, καλό είναι να αποφύγετε την αφήγηση παραμυθιών και την εξιστόρηση, δύο ώρες πριν από τον ύπνο.