Το γεγονός ότι έχετε ένα βρέφος στο σπίτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να μένετε μέσα όλη την ημέρα – ακόμα και όταν πλησιάζουν οι πιο ψυχροί μήνες. Αλλωστε, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σάς δίνουν τη δυνατότητα να απολαμβάνετε τις βόλτες με το μωρό σας ανεξαρτήτως εποχής. Τα μωρά – όπως και εσείς – χρειάζονται καθαρό αέρα και ηλιοφάνεια και μπορούν να απολαύσουν τις βόλτες όλον τον χρόνο με την κατάλληλη προστασία.

Μάλιστα, υπάρχουν πολλά οφέλη τόσο για εσάς όσο και για το μικρό σας από το να περάσετε μαζί λίγο χρόνο έξω. Το περπάτημα αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα και να ξαναβρείτε σταδιακά τη φόρμα σας μετά τον τοκετό, ενώ επίσης σας δίνει την πολύτιμη ευκαιρία να αποβάλετε το στρες και να αναζωογονηθείτε.

Παράλληλα, ο εγκέφαλος του μωρού σας θα διεγείρεται από νέα ερεθίσματα που δεν μπορεί να δεχθεί μέσα στο σπίτι (σκεφθείτε πόσο θα εντυπωσιαστεί από το χρώμα των λουλουδιών, το κελάηδημα των πουλιών και τη μυρωδιά των φύλλων) και η έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου θα χαρίσει στο μικρό σας όνειρα γλυκά.

Χειμωνιάτικες βόλτες με ασφάλεια

  • Επιλέξτε ένα ανθεκτικό και ποιοτικό παιδικό καροτσάκι, κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Ιδιαίτερα πρακτικό είναι ένα καρότσι με ευέλικτες ρόδες και μαλακές αναρτήσεις. Ιδανικά, ένα καρότσι που μετακινείται εύκολα ακόμα και με το ένα χέρι μπορεί να κάνει τις βόλτες με το μωρό σας πιο άνετες και ευχάριστες.
  • Φροντίστε το μωρό να είναι ξεκούραστο και χορτάτο πριν από τη βόλτα, ώστε να μπορέσει να την απολαύσει.
  • Σιγουρευθείτε ότι το μικρό σας είναι σωστά ντυμένο για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Προτιμήστε να το ντύσετε με πολλές στρώσεις ρούχων αντί για ένα βαρύ ρούχο, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να αφαιρέσετε τη μία στρώση αν σταματήσετε για λίγο σε εσωτερικούς χώρους ή αν ο καιρός ζεστάνει ενώ είστε έξω. Σε κάθε περίπτωση, πάρτε μαζί σας ένα σκουφάκι, γαντάκια και μια κουβερτούλα ή έναν ποδόσακο καροτσιού, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα κρυώσει στη συνέχεια.
  • Ενα μωρό που στην αρχή χαίρεται που είναι έξω αλλά ύστερα από λίγο δείχνει ανήσυχο μπορεί να κρυώνει. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, τα αφτιά και το προσωπάκι του μωρού σας ενώ είστε έξω, ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστά.

  • Προτιμήστε τις πρωινές βόλτες, καθώς ο ήλιος σάς βοηθάει να συνθέσετε βιταμίνη D, και αποφύγετε τις βόλτες τις βροχερές ημέρες.
  • Προτού φύγετε από το σπίτι βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει στην τσάντα όλα όσα μπορεί να χρειαστείτε εσείς και το μωρό (π.χ. νερό, σνακ, πάνες, πιπίλα, μωρομάντιλα, μια αλλαξιέρα, ένα παιχνίδι που του αρέσει).
  • Λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό ακόμα κι αν στη βόλτα σας συναντάτε λίγο κόσμο. Φροντίστε να τηρείτε αποστάσεις, να φοράτε τη μάσκα σας καλύπτοντας σωστά το στόμα και τη μύτη σας, να έχετε πάντα μαζί σας αντισηπτικά μαντιλάκια και να πλένετε τα χέρια σας μόλις επιστρέφετε στο σπίτι.