Το αν ο κόλπος σας θα επιστρέψει στο αρχικό του μέγεθος ή όχι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: Γενετική, το μέγεθος του μωρού σας, τον αριθμό των παιδιών που έχετε αποκτήσει και αν κάνετε τακτικά ασκήσεις Kegel.

Μετά τον κολπικό τοκετό, είναι φυσιολογικό ο κόλπος να είναι μεγαλύτερος από ό,τι ήταν πριν και αυτό το φαινόμενο είναι γενικά πιο έντονο μετά τη γέννηση ενός μεγάλου μωρού. Αυτό προκαλείται από τη χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους. Αυτοί οι μύες θα χάνουν τον τόνο τους με κάθε διαδοχική γέννηση, αν και οι ασκήσεις πυελικού εδάφους -γνωστές ως Kegel- μπορούν να σας βοηθήσουν να τους σφίξετε.

Αν δεν έχετε ξεκινήσει ήδη, καλό είναι να κάνετε Kegel. Οι Kegel περιλαμβάνουν σύσφιξη του περινέου και βοηθούν στην αποκατάσταση του μυϊκού τόνου που περιβάλλει το άνοιγμα της ουρήθρας, του κόλπου και του πρωκτού.

Δεδομένου ότι αυτό περιλαμβάνει τον μυ που χρησιμοποιείτε για να σταματήσετε και να ξεκινήσετε τη ροή των ούρων, μπορείτε να ελέγξετε αν έχετε εντοπίσει τον σωστό μυ δοκιμάζοντας την τεχνική Kegel κατά την ούρηση: Εάν μπορείτε να σταματήσετε τη ροή των ούρων κατά τη σύσφιξη, τότε ξέρετε ότι συσπάτε τον σωστό μυ. (Αλλά μην κάνετε τις ασκήσεις σας ενώ ουρείτε – μπορεί στην πραγματικότητα να αποδυναμώσει τους μυς και να οδηγήσει σε προβλήματα στο ουροποιητικό.)

 

 

Πώς θα τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας

Όπως με κάθε άσκηση, ξεκινήστε να κάνετε Kegel για λίγο κάθε φορά, πολλές φορές κάθε ημέρα. Καθώς οι μύες σας αρχίζουν να γίνονται πιο δυνατοί, αυξήστε σταδιακά τόσο τον αριθμό των Kegel που κάνετε κάθε ημέρα όσο και το χρονικό διάστημα που κρατάτε κάθε σύσπαση. Κάντε τα Kegels σε σετ των δέκα και προσπαθήστε να δουλέψετε μέχρι τρία ή τέσσερα σετ περίπου τρεις φορές την ημέρα.

Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι ο συσχετισμός της άσκησης με ορισμένες δραστηριότητες (για παράδειγμα, ενώ μιλούν στο τηλέφωνο ή θηλάζουν το μωρό) τις βοηθά να θυμούνται να κάνουν τις Kegels τους. Πέρα από τη βελτίωση των μυών του κόλπου, οι ασκήσεις πυελικού εδάφους βοηθούν στην πρόληψη της ακράτειας ούρων αργότερα στη ζωή.