Το να περνάμε χρόνο με τα παιδιά μας είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευτυχία τους. Αλλά εάν είστε σαν τους περισσότερους γονείς, ο χρόνος θα είναι ένα είδος πολυτελείας για εσάς.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να βρείτε χρόνο για τα παιδιά σας ενώ αισθάνεστε ότι δεν σας έμεινε καθόλου για να τους τον αφιερώσετε;

Δείτε πώς μπορείτε να «επιβραδύνετε» και να «γλιστρήσετε» σε κάποια αξέχαστη στιγμή που θα κάνει τα παιδιά σας να καταλάβουν ότι τα αγαπάτε και τα νοιάζεστε:

One-on-One

Όταν περνάτε χρόνο οι δυο σας, εσείς και το παιδί, είναι καλύτερα να κάνετε κάτι που απολαμβάνετε και οι δύο, όπως να πάτε να δείτε μια παιδική ταινία ή μια θεατρική παράσταση για παιδιά ή απλώς να καθίσετε στο πάρκο σε ένα παγκάκι και να μιλήσετε. Σε μια οικογένεια με δύο παιδιά, η ώρα αυτή μπορεί να είναι όταν ο μπαμπάς παίρνει το μωρό, ώστε η μαμά να περάσει χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί. Εάν είστε ανύπαντρη μητέρα με περισσότερα από ένα παιδιά, θα μπορούσατε να το κανονίσετε έτσι ώστε κάθε Σάββατο να περνάτε ποιοτικό χρόνο με ένα από τα παιδιά σας και το τελευταίο Σάββατο του μήνα να περνάτε ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια. Το να σημειώνετε τα ραντεβού σας σε ένα ημερολόγιο είναι μια πολύ καλή ιδέα και δείχνει στα παιδιά σας ότι αυτή η ώρα είναι προτεραιότητα.

Ενσωματώστε το Together Time στο καθημερινό σας πρόγραμμα

Τα παιδιά λατρεύουν να βοηθούν. Έχετε κάποιο πακέτο να στείλετε; Ζητήστε τους να βάλουν τα γραμματόσημα στις κούτες. Έχετε να πάτε για ψώνια; Κάντε τα ψώνια «διασκεδαστικό χρόνο» μαζί σας. Θέλετε να φτιάξετε δείπνο; Αφήστε τα να σας βοηθήσουν συμβάλλοντας στη διαδικασία προετοιμασίας. Ενώ στην αρχή μπορεί να δυσκολευτείτε, θα δείτε ότι τα παιδιά θα γίνουν οι καλύτεροι βοηθοί σας και θα θυμούνται ότι «πριν από το δείπνο» ήταν πάντα η ξεχωριστή ώρα τους μαζί σας.

Phantom Time

Κάνετε διπλοβάρδιες και γυρνάτε σπίτι μετά τα μεσάνυχτα; Μπορείτε ακόμα να ενημερώσετε τα παιδιά σας ότι νοιάζεστε. Γράψτε σημειώσεις και αφήστε τες στο lunch box που θα πάρουν μαζί τους στο σχολείο. Άλλες ιδέες θα ήταν να τους τραβήξετε ένα σύντομο βίντεο χρησιμοποιώντας μια κάμερα και να τους το αφήσετε στο τραπέζι της κουζίνας. Σκεφτείτε δημιουργικά!

Ώρα για διάλειμμα

Εργάζεστε από το σπίτι μέσω του υπολογιστή σας; Γλιστρήστε σε ένα «διάλειμμα» έτσι ώστε εσείς και τα παιδιά σας να περάσετε 15 λεπτά ή μισή ώρα μαζί. Ρυθμίστε ένα χρονοδιακόπτη, εάν χρειάζεται, ώστε όλοι να γνωρίζουν πότε ξεκινά και πότε τελειώνει το «διάλειμμα». Ενημερώστε τα παιδιά σας όταν απομένουν 2 λεπτά, ώστε να μην σας εκπλήξουν. Δεν έχετε καν διαθέσιμο χρόνο για διάλειμμα; Ξυπνήστε το παιδί σας 15 λεπτά νωρίτερα, ώστε να μπορέστε να του αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο κάνοντας κάτι διασκεδαστικό μαζί του το πρωί. Μπορεί να πιστεύετε ότι τα 15 λεπτά δεν είναι σημαντικός χρόνος, αλλά για ένα παιδί, είναι 15 επιπλέον λεπτά μαζί σας.

 

Το να περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας τους παρέχει ευκαιρίες να μάθουν και να ακουστούν. Πάνω απ’ όλα, παρέχει σε εσάς και τα παιδιά σας χρόνο για να συνδεθείτε. Αυτές οι σχέσεις είναι που κάνουν τα παιδιά σας να νιώθουν ότι αγαπιούνται. Αφήστε λοιπόν τα κρεβάτια άστρωτα για λίγα ακόμα λεπτά και βάλτε τον καφέ σε αυτόματο χρονόμετρο. Αφιερώστε αυτές τις επιπλέον στιγμές για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Όταν περάσουν τα χρόνια, θα νιώθετε ευγνωμοσύνη για αυτές τις αναμνήσεις.