Αν υπάρχει μια στιγμή που μπορείτε να τραβήξετε με το κινητό σας και να παίζετε σε επανάληψη, αυτή θα ήταν πιθανότητα όταν δείτε το πρώτο χαμόγελο στο μωρό σας. Είναι μια εικόνα που δεν θα παλιώσει ποτέ!

Όμως, πότε οι ακούσιες συσπάσεις του στόματός του γίνονται πραγματικό χαμόγελο;

Δείτε πώς εξελίσσεται το χαμόγελο ενός μωρού κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του:

4-6 εβδομάδες ζωής: Αντανακλαστικό χαμόγελο

Τις πρώτες 4-6 εβδομάδες της ζωής του μωρού σας, μπορεί να εντοπίσετε ένα χαμόγελο εδώ κι εκεί. Αν και είναι συγκινητικό να πιστεύετε ότι το μωρό σας χαμογελάει, αυτά τα βραχύβια χαμόγελα των πρώτων εβδομάδων είναι ανακλαστικά χαμόγελα και όχι σκόπιμα ή αντανακλαστικά. Εμφανίζονται κυρίως όταν κοιμάται, όταν έχει αέρια ή όταν κάνει κακά.

Τα αντανακλαστικά χαμόγελα στην πραγματικότητα άρχισαν πολύ πριν γεννηθεί, περίπου στην 25η με 26η εβδομάδα μέσα στη μήτρα. Τότε είναι που τα μωρά αρχίζουν να κινούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με διαφορετικούς τρόπους για να προετοιμαστούν για μια ποικιλία διαφορετικών ταλέντων όπως το πιπίλισμα, το κλείσιμο των ματιών, το κλάμα και φυσικά το χαμόγελο!

2-3 μήνες ζωής: Κοινωνικό χαμόγελο

Στους 2-3 ​​μήνες ζωής περίπου, το μωρό αποκτά το πραγματικό χαμόγελο που περιμένατε! Θα καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ ενός ανακλαστικού χαμόγελου κι ενός κοινωνικού χαμόγελου από την οπτική επαφή και το γεγονός ότι το κοινωνικό του χαμόγελο θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Τα κοινωνικά χαμόγελα συμβαίνουν όταν το βρέφος είναι πλήρως ξύπνιο. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς την επικοινωνία και τη σύνδεση με τους άλλους. Μαθαίνει επίσης ότι μπορεί να τραβήξει την προσοχή σας με το κοινωνικό του χαμόγελο, το οποίο σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι είναι μια αρκετά εύχρηστη δεξιότητα!

Τα κοινωνικά χαμόγελα θεωρούνται αναπτυξιακά σημαντικά. Οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού συνιστούν να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας εάν το μωρό σας δεν έχει δείξει κοινωνικό χαμόγελο μέχρι την ηλικία των 12 εβδομάδων.

9-12 μήνες ζωής: Xαμόγελο προσδοκίας

Γύρω στους 9-12 μήνες ζωής, το χαμόγελο του μωρού σας γίνεται λίγο πιο εκλεπτυσμένο. Θα παρατηρήσετε αυτή την αλλαγή μέσω της «κοινής προσοχής». Το μωρό σας θα προκαλέσει την «κοινή προσοχή» κοιτάζοντας και χαμογελώντας σε ένα αντικείμενο, όπως ένας νέος πιγκουίνος που φοράει καπέλο. Στη συνέχεια, θα στρέψει την προσοχή του και το χαμόγελό του σε εσάς και μετά θα κοιτάξει πίσω στο παιχνίδι. Είναι σχεδόν σαν να λέει, «Δείτε τον! Πολύ αστείος πιγκουίνος, έτσι;» Δεν εκφράζει μόνο ένα θετικό συναίσθημα, μοιράζεται επίσης αυτό το συναίσθημα μαζί σας. Αυτή είναι η αρχή για να χτίσει την αίσθηση του χιούμορ και τις κοινωνικές του δεξιότητες.

Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό να χαμογελάει συχνότερα

Ορισμένα μωρά χαμογελούν εκ φύσεως περισσότερο από άλλα, καθώς η εξέλιξη αυτού του χαρακτηριστικού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ιδιοσυγκρασία.

Για να ενθαρρύνετε το μωρό να χαμογελάει συχνότερα δοκιμάστε τα ακόλουθα:

  • τραγουδήσετε,
  • κάντε ανόητες γκριμάτσες,
  • παίξτε κρυφτό (peek-a-boo),
  • χρησιμοποιήστε σωματικές αισθήσεις για να τα διασκεδάσετε, αναπηδώντας, γαργαλώντας την κοιλιά τους, φυσώντας γλυκά στο αυτί τους.