Το Μουσείο Κοτσανά φορά τα γιορτινά του και δίνει ραντεβού τον Δεκέμβρη και τον Ιανουάριο της νέας χρονιάς με ένα πολλά υποσχόμενο εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων γεμάτο τεχνολογία, επιστήμη, φιλοσοφία και ψυχαγωγία!

Υπήρχαν άραγε οικολογικά ξυπνητήρια, αυτόματα ρολόγια και συναγερμοί στην Αρχαία Ελλάδα;

Είναι δυνατόν ένας καθρέφτης να κινείται και να παίζει μουσική;

Πώς γίνεται μια κανάτα να σερβίρει ό,τι εμείς της παραγγείλουμε;

Τα gadgets των αρχαίων Ελλήνων μάς αποκαλύπτουν τα μυστικά τους μέσα από μια σειρά θεματικών περιηγήσεων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους!

Τετάρτη 29/12 και ώρα 12:30

«Ρομπότ δύο σε ένα», Η αυτόματη θεραπαινίδα του Φίλωνος

Θεματική περιήγηση για ενήλικες (διάρκεια 60′)

Ένα «ιδιοφυές» ρομπότ σε μορφή ανθρώπου σερβίρει κρασί με ευκολία και προσφέρει διασκέδαση στους καλεσμένους του οικοδεσπότη σε ένα δείπνο αλλιώτικο από τα άλλα!

Το πρώτο ρομπότ στην ιστορία της τεχνολογίας ακούει στο όνομα μιας αυτόματης υπηρέτριας. Η λειτουργία του δεν βασίζεται ούτε σε μπαταρία ούτε σε ηλεκτρισμό.

Σύμμαχός του είναι τα θεμελιώδη στοιχεία της φύσης αλλά και η ικανότητα του εφευρέτη του να τα κάνει «μαγικά».

Στο «Έξυπνο σπίτι της Αρχαιότητας» οι επισκέπτες έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον τεχνολογικό εντυπωσιασμό. Εσείς λάβατε πρόσκληση;

• Πέμπτη 30/12 και ώρα 12:00

«Θέατρο κινητό!»

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς (διάρκεια 60′)

Μα γίνεται ένα θέατρο να είναι ζωντανό;!

Είστε έτοιμοι να εξιχνιάσετε ένα μυστήριο που προέρχεται από τον 3ο αιώνα π.Χ.; Λέξεις κλειδιά: Φίλων ο Βυζάντιος και Ήρων ο Αλεξανδρεύς!

Προσοχή! Για να φτάσουμε σε λέξη-κλειδί, θα χρειαστεί να περάσουμε από τρεις δοκιμασίες: Κωμωδία, τραγωδία και σατυρικό δράμα. Σύμμαχοί μας ο Αριστοφάνης, ο Σοφοκλής και ο Αισχύλος.

Οι δραματικοί αγώνες ξεκινούν! Οι μικροί αρχαίοι υποκριτές – ηθοποιοί λαμβάνουν θέση σε ένα ταξίδι που φτάνει μέχρι τις μέρες μας και εξερευνά όλη την ιστορία και την τεχνολογία των αρχαίων θεάτρων.

Παρασκευή 31/12 και ώρα 12:00

«Αντίστροφη μέτρηση, φυσικά!»

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς (διάρκεια 60′)

Έτοιμοι να «αδράξουμε τη μέρα» λίγο πριν τον ερχομό της νέας χρονιάς; Δίνουμε ραντεβού με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη υπό τον ήχο μιας λαλίτσας!

Οι εφευρέτες της αρχαιότητας μάς αποκαλύπτουν πως κατάφερναν να ξυπνούν νωρίς και να αξιοποιούν τη μέρα τους μέσα από την εξερεύνηση, την ανακάλυψη, την παρατήρηση και τη χαρά της σπουδής. Φιλοσοφικές θεωρίες που έμειναν στην ιστορία έρχονται σε πρώτο πλάνο δίνοντας τη σκυτάλη στις «ιδέες», την «αλήθεια», την «αγάπη» και τον «κόσμο».

Εσύ θα καταφέρεις να φτάσεις στην ώρα σου;

Τρίτη 4/1/2022 και ώρα 12:00

«Στην υγειά του ρομπότ!»

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς (διάρκεια 60′)

Άραγε υπήρχαν ρομπότ στην αρχαιότητα; Οι μικροί εξερευνητές επιβιβάζονται στη χρονοκάψουλα, αποφασισμένοι να βρουν απαντήσεις! Στη διαδρομή τους θα συναντήσουν μυθικά ρομπότ, αυτοματισμούς και ιπτάμενες μηχανές. Συλλέγουν σημαντικά στοιχεία μετά από εξονυχιστικές συνεντεύξεις με τον Φίλωνα, τον Ήρωνα και τον Αρχύτα. Συνοδοιπόρος τους ο θεός Ήφαιστος!

Εσύ θα μπεις στην ομάδα των εξερευνητών της αρχαιότητας;

Πέμπτη 6/1/2022 και ώρα 12:00

«Ραντεβού κάτω από το ρολόι»

Θεματική περιήγηση για ενήλικες (διάρκεια 60′)

Η μέτρηση του χρόνου έχει απασχολήσει τον άνθρωπο σε κάθε γωνία της Γης.

Ο ζωογόνος ήλιος ήταν αυτός που, έδινε μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στους ανθρώπους να μετρούν τις ώρες. Τα διάσημα ηλιακά ρολόγια απαιτούσαν χρήση σε εξωτερικό χώρο και λειτουργούσαν μόνο υπό συνθήκες ηλιοφάνειας.

Όμως, ένας από τους σπουδαιότερους μηχανικούς της αρχαιότητας δεν αρκέστηκε σε αυτό και κατασκεύασε ένα ρολόι ικανό να μετρά τις ώρες όλο το 24ώρο.

Το «αθάνατο ρολόι» της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας, με μέγεθος που να επιτρέπει την οικιακή χρήση, έρχεται να μας «φωτίσει» με την ευφυή του λειτουργία και τις περίτεχνες λεπτομέρειες του.

Κυριακή 9/1/2022 και ώρα 12:00

«Κτησίβιε, πες μου τι μέρα είναι;»

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς (διάρκεια 60′)

Κάθε ώρα, κάθε στιγμή μετρά! Ο χρόνος στην Αρχαία Ελλάδα ήταν γεμάτος συγκινήσεις, μόχθο, αθλητικές γιορτές και ευτυχή, ατυχή ή περιπετειώδη καλέσματα όπου όλοι έπρεπε να είναι συνεπείς. Πως τα κατάφερναν άραγε;

Ηλιακά και υδραυλικά ωρολόγια, ωρολόγια «αράχνες» αλλά και το αττικό και σεληνιακό ημερολόγιο μάς δίνουν πολύτιμα στοιχεία για να φτάσουμε στη Γεναριάτικη διάθεση του Ποσειδώνα και του Γαμηλίωνα!

Η μέτρηση του χρόνου στα καλύτερα της! Εσύ ποια μέθοδο θα ακολουθήσεις;