Άγιος Βασίλης – Γιατί δεν πρέπει να τον χρησιμοποιούμε ως απειλή

Έχει φτάσει η στιγμή να σταματήσουμε να λέμε ότι «ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα μόνο σε καλά παιδιά» και να δοκιμάσουμε εναλλακτικές στρατηγικές...
31 Δεκεμβρίου 2021 | 14:30

Τα Χριστούγεννα είναι φτιαγμένα για τα παιδιά. Ο στολισμός, τα τραγούδια, τα γλυκά και – κυρίως – ο ελεύθερος χρόνος, είναι υπεραρκετά για να ξετρελάνουν κάθε παιδί. Ωστόσο, το τελευταίο υπέροχο χαρακτηριστικό των γιορτών, δημιουργεί και ορισμένες παρενέργειες. Η ξαφνική έλλειψη προγράμματος σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό των ημερών, μπορεί να παίξει αρνητικό ρόλο στην συμπεριφορά ακόμη και του πιο ήσυχου παιδιού. Πολλοί γονείς έχουν ένα μυστικό όπλο για αυτές τις περιπτώσεις: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα μόνο στα «καλά παιδιά». Δυστυχώς, αυτή η έμμεση απειλή δεν έχει τα αποτελέσματα που θα ήθελαν.

Ο Άγιος Βασίλης δεν είναι απειλή αλλά χαρά

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον Άγιο Βασίλη ως απειλή για διάφορους λόγους. Οι σημαντικότεροι από αυτούς, περιλαμβάνουν:

  • Τα παροτρύνουμε να αδιαφορήσουν για εμάς: Όταν παίρνουμε τη βοήθεια του… Αγίου, είναι σαν λέμε στα παιδιά μας ότι δεν χρειάζεται να ενδιαφέρονται και τόσο πολύ για τη δική μας άποψη για τη συμπεριφορά τους.
  • Δεν το εννοούμε: Ποιος γονιός είναι προετοιμασμένος να μην αφήσει ένα δώρο για το παιδί κάτω από το δέντρο σε περίπτωση που εκείνο συνεχίσει να αγνοεί τους κανόνες;
  • Δεν λειτουργεί: Τα περισσότερα παιδιά δεν είναι ικανά να σκεφτούν τόσο μακροπρόθεσμα. Μπορεί για εμάς η Πρωτοχρονιά να απέχει μόλις μερικές ημέρες, στο μυαλό των μικρών μας όμως αυτό το διάστημα προσεγγίζει την αιωνιότητα.
  • Είναι πολύ αόριστο: Τι σημαίνει «να είναι καλό παιδί»; Είναι το ίδιο και για τους δυο σας; Και, εν πάσι περιπτώσει, πόσο καλό πρέπει να είναι για να κερδίσει το δώρο του;

Πώς θα βάλουμε όρια εναλλακτικά

Υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι να πείσετε το παιδί να συμπεριφερθεί σωστά. Κυρίως, γιατί έχουν και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

  • Εφαρμόστε άμεσες συνέπειες: Είτε πρόκειται για ένα time – out, είτε για τις φυσικές συνέπειες των πράξεών του, όταν αυτές δεν το θέτουν σε κίνδυνο, μια άμεση αντίδραση στη συμπεριφορά του είναι πολύ πιο ουσιαστική από την αόριστη απειλή του Αγίου.
  • Θέστε συγκεκριμένους στόχους: Αντί να του πείτε να είναι «καλό παιδί», ζητήστε του να χρησιμοποιεί «μόνο καλές λέξεις» ή να «χαϊδεύει απαλά το αδελφάκι του».
  • Επιβραβεύστε το: Φτιάξτε ένα πινακάκι και κολλήστε αυτοκόλλητα κάθε φορά που το μικρό σας συμπεριφέρεται σωστά.
  • Δείξτε τη χαρά σας: Το «μπράβο» σας όταν καταφέρνει να τηρήσει τους κανόνες συμπεριφοράς είναι πιο πολύτιμο από το «μη» όταν κάνει λάθος.
  • Δώστε έμφαση στην πράξη: Αν του πείτε ότι μπήκε στη λίστα με τα άτακτα παιδιά, υπάρχει περίπτωση να εσωτερικεύσει τα λόγια σας και να επηρεαστεί ο χαρακτήρας του. Τονίστε ότι είναι ένα καλό παιδί, το οποίο όμως έκανε κάτι κακό.
Πρόσφατα Άρθρα
Τα σωστά όρια δεν είναι εμπόδια, είναι χάρτης 21 Μαρτίου 2026, 14:00
Χορός: Τα σπουδαία οφέλη του για τα παιδιά 21 Μαρτίου 2026, 08:00
Προσωπικότητα: Τα πρώτα παιδιά είναι πάντα τα πιο υπέυθυνα; 21 Μαρτίου 2026, 08:00
Είναι καλό να λέμε στα παιδιά πως θα καταφέρουν τα… πάντα; 21 Μαρτίου 2026, 08:00
Ύπνος: Γιατί το παιδί ξυπνάει τη νύχτα; 20 Μαρτίου 2026, 19:00
Κάθε παιδί είναι μοναδικό… όπως και κάθε γονιός! 20 Μαρτίου 2026, 14:00
Γερά δόντια: Η σωστή περιποίησή τους ανά ηλικία 20 Μαρτίου 2026, 08:00
Σχεδόν το 40% των 2χρονων έχουν το δικό τους tablet 20 Μαρτίου 2026, 08:00
Παιδί-«ορχιδέα»: Τι χαρακτηριστικά έχει; 20 Μαρτίου 2026, 08:00
«Σ’ αγαπώ»: Γιατί πρέπει να το λέμε και να το δείχνουμε κάθε μέρα 19 Μαρτίου 2026, 14:00
Κάθε αρχή και δύσκολη: Πώς να υποστηρίξετε τα παιδιά σας σε νέα ξεκινήματα 19 Μαρτίου 2026, 08:00
«Απειλητικά» ερεθίσματα: Μεγάλη προσοχή στο τι βλέπουν τα παιδιά στα social media 19 Μαρτίου 2026, 08:00
Τα σημάδια ότι το παιδί έχει ανάγκη από περισσότερη προσοχή 19 Μαρτίου 2026, 08:00
Πώς να προετοιμάσετε το νήπιό σας για τον ερχομό του μωρού 18 Μαρτίου 2026, 14:00
Οθόνες: Ποτέ δεν είναι αργά να θέσετε όρια στο παιδί 18 Μαρτίου 2026, 08:00
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version