Αν έχετε ένα νεογέννητο στο σπίτι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, είναι φυσικό να έχετε κάθε λογής απορία σχετικά με τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε. Μην ανησυχείτε, αναζητήσαμε για εσάς και βρήκαμε όλες τις απαντήσεις στα πιθανά ερωτήματά σας.

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την προστασία του βρέφους σας από τον Covid-19 κατά τη διάρκεια των διακοπών:

*Πρέπει να ζητήσω από τους συγγενείς να εμβολιαστούν πριν δουν το νεογέννητο;

Τα νεογέννητα δεν μπορούν να διαχωριστούν από την υπόλοιπη οικογένεια πολύ εύκολα και ο εμβολιασμός όλων των επιλέξιμων μελών του νοικοκυριού λειτουργεί ως «κουκούλι» για αυτά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχετε την κατάσταση εμβολιασμού όλων όσων έρχονται στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια των διακοπών.

*Πρέπει να ζητήσω από τα μέλη της οικογένειας να μπουν σε καραντίνα πριν δουν το νεογέννητο;

Οι επιδημιολόγοι συνιστούν σε όποιον έχει έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα να μπει προληπτικά σε καραντίνα – είτε έχει συμπτώματα είτε όχι, εκτός αν έχει κάνει και την ενισχυτική δόση. Παρόλα αυτά, ακόμα και πλήρως εμβολιασμένος να είναι ο συγγενής σας που ήρθε σε επαφή με το κρούσμα, συνιστάται να κάνει ένα τεστ 5-7 ημέρες μετά την έκθεση. Επιπλέον, θα πρέπει να φοράει μάσκα σε εσωτερικούς χώρους για 14 ημέρες μετά την έκθεση ή έως ότου το τεστ του να βγει αρνητικό. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Αν ένα μέλος της οικογένειάς σας αισθάνεται άρρωστο ή έχει συμπτώματα του Covid, προφανώς δεν πρέπει να επισκεφτεί το σπίτι σας. Και το να ζητήσετε από τους επισκέπτες σας να κάνουν self τεστ πριν από την επίσκεψη, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους, είναι ένα επιπλέον προστατευτικό βήμα που σίγουρα δεν θα κάνει κακό.

*Πρέπει η οικογένειά μου να φορά μάσκα γύρω από το νεογέννητο;

Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι όλοι γύρω από το βρέφος είναι εμβολιασμένοι. Στη συνέχεια, διασφαλίσετε ότι κανείς από τους καλεσμένους σας δεν έχει συμπτώματα (ούτε ήπια) κορωνοϊού, γρίπης ή ίωσης. Τέλος, συνίσταται η χρήση μάσκας για συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους – τουλάχιστον για τις χρονικές περιόδους που δεν τρώτε και σίγουρα γύρω από το μωρό.

Προσοχή: Μην αφήνετε τους επισκέπτες να αγκαλιάζουν, να φιλούν ή να κρατούν το μωρό σας αυτή την περίοδο.

*Πρέπει να κάνω ρεβεγιόν σε εξωτερικό χώρο λόγω του νεογέννητου;

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους είναι πάντα καλύτερη επιλογή, γιατί εκεί ο αέρας κινείται συνεχώς. Αλλά ο καιρός δεν είναι πάντα κατάλληλος για υπαίθριες συναναστροφές, οπότε αν πρέπει να κάνετε το ρεβεγιόν σε εσωτερικό χώρο, θα πρέπει να λάβετε κάποια μέτρα προστασίας.

Πρώτα απ’ όλα, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος αερίζεται καλά. Συνίσταται, επίσης, να αγοράσετε έναν ιονιστή για τον χώρο που θα κάθεστε όλοι μαζί, ελέγχοντας ότι είναι κατάλληλος για τα τετραγωνικά του δωματίου. Μπορείτε επίσης να κάνετε τακτικά διαλείμματα από το πλήθος για να βγείτε έξω, πράγμα που σημαίνει ότι ανοίγετε και κλείνετε τις μπαλκονόπορτες, βοηθώντας την αλλαγή του αέρα στο δωμάτιο.

*Πρέπει να λαμβάνω προφυλάξεις με τα μεγαλύτερα παιδιά;

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι πιθανό να φέρουν κάποιον ιό στο σπίτι, μολύνοντας το νεογέννητο. Και πάλι, η καλύτερη συμβουλή που έχουν οι ειδικοί για τα παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών είναι να τα εμβολιάσετε.

Περαιτέρω, βεβαιωθείτε ότι το μεγαλύτερο παιδί σας φοράει πάντα μάσκα στο σχολείο και διδάξτε του το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών. Κι αν το μεγαλύτερο παιδί σας αρρωστήσει, κάντε του τεστ για τον Covid-19 και άλλους ιούς του αναπνευστικού, κρατώντας το παράλληλα μακριά από το μικρό σας.