Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα αυτιά του μωρού σας καθαρά. Μπορείτε να καθαρίσετε το εξωτερικό αυτί και το δέρμα γύρω από αυτό ενώ κάνετε μπάνιο το μωρό σας. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια πετσέτα ή βαμβάκι και λίγο ζεστό νερό.

Δεν είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε μπατονέτες ή να βάζετε οτιδήποτε μέσα στο αυτί του μωρού σας. Εάν παρατηρήσετε κερί στο αυτάκι του, δεν χρειάζεται να το αφαιρέσετε.

Το κερί αυτιού είναι ωφέλιμο για το μωρό σας γιατί προστατεύει, λιπαίνει και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η αφαίρεσή του μπορεί να προκαλέσει δυνητικά βλάβη.

Πώς να καθαρίσετε τα αυτιά του μωρού σας

Για να καθαρίζετε τα αυτιά του μωρού σας σε καθημερινή ή τακτική βάση, θα χρειαστείτε ένα βαμβάκι εμποτισμένο με ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό, καθαρό πανί με λίγο ζεστό (όχι καυτό) νερό.

Για να καθαρίσετε τα αυτιά του μωρού:

  1. Βρέξτε το πανί ή το βαμβάκι με ζεστό νερό.
  2. Τραβήξτε καλά την πετσέτα, εάν τη χρησιμοποιείτε.
  3. Σκουπίστε απαλά πίσω από τα αυτιά του μωρού και γύρω από το εξωτερικό κάθε αυτιού.

 

Ποτέ μη βάζετε το πανί ή το βαμβάκι μέσα στο αυτί του μωρού σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον ακουστικό πόρο.

Είναι επικίνδυνο το κερί του αυτιού;

Το κερί του αυτιού δεν είναι επικίνδυνο. Αντιθέτως, εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες:

  • προστατεύοντας το τύμπανο και τον ακουστικό πόρο, διατηρώντας το στεγνό και αποτρέποντας τα μικρόβια να προκαλέσουν μόλυνση
  • παγιδεύοντας βρωμιά, σκόνη και άλλα σωματίδια ώστε να μην εισέλθουν στον ακουστικό πόρο και προκαλέσουν ερεθισμό ή τραυματισμό

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Ενημερώστε τον παιδίατρο εάν το μωρό σας τραβάει τα αυτιά του. Ενημερώστε τον επίσης εάν υποψιάζεστε ότι ένας φραγμένος ακουστικός πόρος δυσκολεύει το μωρό σας να σας ακούσει ή εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε κιτρινοπράσινη έκκριση από το αυτί του παιδιού σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει το κερί εάν προκαλεί ενόχληση, πόνο ή παρεμποδίζει την ακοή.

Ένας παιδίατρος μπορεί συνήθως να αφαιρέσει το κερί κατά τη διάρκεια ενός κανονικού ραντεβού στο ιατρείο χωρίς να απαιτείται περαιτέρω θεραπεία.

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε αιμορραγία από το αυτί μετά την εισαγωγή ενός αντικειμένου στον ακουστικό πόρο. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας φαίνεται ή είναι πολύ άρρωστο ή εάν το περπάτημά του είναι ασταθές.