Ίσως ένα από τα πιο συνηθισμένα (και ενοχλητικά) ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς με τη συμπεριφορά του παιδιού είναι η γκρίνια. Το κλαψούρισμα του μικρού σας είναι σίγουρα ένας από εκείνους τους ήχους που μπορούν μονομιάς να τραβήξουν την προσοχή σας και να σας φτάσουν σε απελπισία. Για να μην ξεκινήσετε λοιπόν κι εσείς να… γκρινιάζετε, δοκιμάστε τις παρακάτω στρατηγικές ώστε να περιορίσετε το κλαψούρισμα του παιδιού.

3 στρατηγικές για να μειώσει την γκρίνια

#1 Σκεφτείτε πού μπορεί να οφείλεται αυτή η συμπεριφορά

Μήπως το παιδί σας κλαίει όταν έχει μια ιδιαίτερα κουραστική μέρα; Ή όταν πεινάει ή όταν δεν περνάει αρκετό χρόνο μαζί σας; Ή μήπως έχουν υπάρξει αλλαγές στη ζωή του σε μεγαλύτερη κλίμακα, όπως ένα νέο αδερφάκι ή ένα πρόβλημα στο σπίτι ή στο σχολείο; Αφού εντοπίσετε τη ρίζα του… κακού, σκεφτείτε μερικές προσαρμογές στη ρουτίνα του που μπορεί να βοηθήσουν στον περιορισμό του κλαψουρίσματος και άλλων αρνητικών συμπεριφορών.

#2 Εξηγήστε του με ηρεμία ότι το κλαψούρισμα δεν διευκολύνει την κατάσταση

Το παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι το κλαψούρισμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τρόπος έκφρασης. Ακριβώς όπως διδάσκετε στο παιδί σας ότι δεν είναι αποδεκτό να χτυπάει το αδερφάκι του όταν θυμώνει, έτσι μπορείτε να του εξηγήσετε ότι η γκρίνια και το κλαψούρισμα επίσης δεν είναι αποδεκτά. Πείτε του ότι όσο επιλέγει να εκφράζεται έτσι, δεν θα μπείτε στη διαδικασία να του ακούσετε και ότι θα περιμένετε να σας μιλήσει με κανονικό τόνο φωνής. Φυσικά, θα πρέπει να είστε συνεπείς με αυτή σας την αρχή, προκειμένου το μικρό σας να καταλάβει ότι το εννοείτε και να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του.

#3 Αλλάξτε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε το κλαψούρισμα

Οι γονείς των παιδιών προσχολικής ηλικίας πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά δεν κλαψουρίζουν για να τους εκνευρίσουν. Το κάνουν για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους ή επειδή θέλουν να ακουστούν. Όταν τα παιδιά εκφράζουν τις ανάγκες τους και τα θέλω τους, είναι στην πραγματικότητα κάτι καλό, αφού αποτελεί ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής τους.