Πολλοί γονείς επιλέγουν να κοιμάται το νεογνό μαζί τους στο κρεβάτι – μία πρακτική που συναντάται με τον όρο co-sleeping ή bed-sharing. Ωστόσο, αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ γονέων και παιδιάτρων.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής λέει ότι οι γονείς δεν πρέπει ΠΟΤΕ να αφήνουν το μωρό τους να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί τους, αναφέροντας τον κίνδυνο ασφυξίας και το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Επισημαίνει, ακόμα, πως η πρακτική αυτή μπορεί επίσης προκαλέσει εξάρτηση στα μεγαλύτερα παιδιά.

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι γονείς που υποστηρίζουν φανατικά το co-sleeping, αναφέροντας ότι προάγει το δέσιμο, βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και διευκολύνει το θηλασμό. Έχει παρατηρηθεί, επίσης, ότι μετριάζει την μελαγχολία της λοχείας που συχνά προέρχεται από κούραση.

Τι να προσέξετε

Η απόφαση για το εάν θα κοιμάστε μαζί με το νεογνό, είναι τελικά δικό σας θέμα. Όμως, για να πετύχει το co-sleeping και να είναι ασφαλές είναι απαραίτητο να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες:

  • Κρατήστε τα μαξιλάρια, τα σεντόνια, τις κουβέρτες μακριά από το μωρό σας ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την αναπνοή του ή να του προκαλέσουν υπερθέρμανση. Ένα μεγάλο ποσοστό βρεφών που πεθαίνουν αιφνίδια βρίσκονται με το κεφάλι τους καλυμμένο από χαλαρά κλινοσκεπάσματα
  • Βάλτε το μωρό να κοιμηθεί ανάσκελα
  • Μην αφήνετε κατοικίδια ή άλλα παιδιά στο κρεβάτι
  • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν θα πέσει από το κρεβάτι ή δεν θα παγιδευτεί ανάμεσα στο στρώμα και τον τοίχο

Πότε ΔΕΝ πρέπει να κοιμάστε μαζί

Είναι σημαντικό για εσάς να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες ο ύπνος μαζί με το μωρό σας μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος:

  • Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας καπνίζετε (ακόμα κι αν δεν καπνίζετε στην κρεβατοκάμαρα)
  • Είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας έχετε πιει αλκοόλ ή έχετε πάρει ναρκωτικά (συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων που μπορεί να σας προκαλέσουν υπνηλία)
  • Το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα (πριν από 37 εβδομάδες)
  • Το μωρό σας γεννήθηκε με χαμηλό βάρος (2,5 κιλά ή 5½ λίβρες ή λιγότερο)
  • Μην κοιμάστε ποτέ σε καναπέ ή πολυθρόνα με το μωρό σας, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου κατά 50 φορές

Τελευταίες σκέψεις

Εάν όντως επιλέξετε να κοιμάστε μαζί με το μωρό, βεβαιωθείτε ότι η συντροφικότητα αυτή καλύπτει όχι μόνο τις δικές σας ανάγκες αλλά και του παιδιού. Εάν για παράδειγμα, είστε μονογονεϊκή οικογένεια ή ο ένας από τους δύο γονείς λείπει πολλές μέρες ή μήνες το χρόνο από το σπίτι, δεν πρέπει να επιτρέψετε στο παιδί σας να κοιμάται μαζί σας μόνο και μόνο για να αποτρέψετε τη δική σας μοναξιά.

Εάν, πάλι, μοιράζεστε το κρεβάτι σας επειδή νιώθετε ότι θα είναι πιο εύκολο για το μικρό σας να κοιμηθεί έτσι, δεν είναι πολύ αργά για να κόψετε τη συνήθεια. Μπορείτε σίγουρα να μάθετε στο παιδί σας να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι μέσα σε λίγες μέρες.

Τέλος, πριν πάρετε κάποια απόφαση, φροντίστε να αξιολογήσετε τον τρόπο με τον οποίο το co-sleeping μπορεί να επηρεάσει τη σχέση με το σύντροφό σας. Για πολλά ζευγάρια με παιδιά, τα βράδια είναι η μόνη στιγμή που έχουν να είναι μόνοι μαζί. Αλλά ο ύπνος μαζί με τα παιδιά αφήνει λίγο χρόνο ή χώρο για οικειότητα.

Εάν ανησυχείτε υπερβολικά για το μικρό σας ή νιώθετε ότι δεν μπορείτε να το αποχωριστείτε, μία καλή εναλλακτική για να το έχετε κοντά σας τη νύχτα, είναι να το βάλετε να κοιμηθεί σε βρεφικό κρεβατάκι κοντά στο δικό σας. Στο εμπόριο, μπορείτε να βρείτε κούνιες που προσαρμόζονται από τη μία πλευρά τους στο κρεβάτι σας.