Για την πορεία της πανδημίας, την παραλλαγή Όμικρον και το επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» οι καθηγητές Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και Ιωάννης Κιουμής, εκφράζοντας τη διαφωνία τους ως προς τις αποφάσεις για επιστροφή στα θρανία την προσεχή Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

«Η απόφαση τώρα έχει παρθεί, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι την υποστηρίξουμε όσοι εμπλεκόμαστε με τα σχολεία, να εφαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι αυστηρά και να αποδώσει αυτή η απόφαση» σημείωσε ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας ότι «όλοι θέλουν τα παιδιά να είναι στα σχολεία, όλοι θέλουν δια ζώσης εκπαίδευση».

«Το θέμα δεν είναι η γνώμη του καθενός, αλλά να υποστηριχθεί αυτή η απόφαση» συμπλήρωσε ο Νίκος Τζανάκης, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος είχε προτείνει μια εβδομάδα παράτασης των διακοπών, ώστε να φανεί η πορεία των γενικών δεικτών της πανδημίας.

«Δεν με φοβίζει τόσο πολύ ότι θα αρρωστήσουν τα παιδιά, που σπανίως εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα, αλλά ότι μπορεί να καταρρεύσει το εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί θα νοσήσουν πολλά παιδιά ή ότι θα νοσήσουν οι εκπαιδευτικοί» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, ο οποίος σημείωσε πως μέσα σε αυτή την παράταση της μιας εβδομάδας θα μπορούσαν να φανούν τα στοιχεία των άλλων χωρών.

Μιλώντας για τα self tests που θα αυξηθούν στους μαθητές, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι το χρονικό «παράθυρο» που θετικοποιείται του συγκεκριμένου τύπου test είναι διαφορετικό από το χρονικό «παράθυρο» μετάδοσης του ιού. «Έτσι ένα παιδί την Κυριακή να έχει αρνητικό τεστ, αλλά να επωάζεται ο ιός και να βγει θετικό την Τετάρτη. Όμως, Δευτέρα και Τρίτη θα έχει μεταδώσει τον ιό στην τάξη» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Εστίες συνωστισμού

Υπέρ του σεναρίου της μιας εβδομάδας καθυστέρησης της επαναλειτουργίας των σχολείων τάχθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιωάννης Κιουμής, υπογραμμίζοντας ότι το μήνυμα της αποφυγής του συνωστισμού που επαναλαμβάνει η κυβέρνηση «υπονομεύεται από την έναρξη των σχολείων, καθώς τα σχολεία είναι εστίες συνωστισμού».

Παράλληλα, ο κ. Κιουμής σημείωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς πρόκειται για τον πιο μεταδοτικό ιό που υπήρξε ποτέ στην Ιστορία της Ιατρικής. «Αυτή η μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερη νόσο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τις δώσουμε τις “ευκαιρίες” να είναι παρούσα σε υψηλές συγκεντρώσεις, γιατί τότε υπονομεύουμε το “αύριό” μας».

Τέλος, ο κ. Κιουμής υπογράμμισε ότι η εκτίμησή του είναι για ανώτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων στις 60.000 και όχι στις 100.000. «Και από κει και πέρα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση της Όμικρον, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες που προηγήθηκαν» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης, συμπλήρωσε ότι προβλέψεις για τον αριθμό των κρουσμάτων θα εξαρτηθούν και από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί. «Στις 18-20 Ιανουαρίου αναμένεται η κορύφωση αυτού του κύματος της Όμικρον, με πάνω από 65.000 κρούσματα» πρόσθεσε ο Νίκος Τζανάκης.