Η ανάπτυξη κριτικής σκέψης είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορείτε να μεταδώσετε στα παιδιά σας. Στην πραγματικότητα, στον σημερινό κόσμο που είναι γεμάτος με πληροφορίες, τα παιδιά χρειάζονται ακόμη πιο πολύ αυτές τις δεξιότητες για να προοδεύσουν. Αυτές οι δεξιότητες θα τα βοηθήσουν να λάβουν καλύτερες αποφάσεις, να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις και να καθορίσουν τι εκτιμούν και τι πιστεύουν.

Επιπλέον, όταν διδάσκετε τα παιδιά σας να εξετάζουν κριτικά τον κόσμο γύρω τους, τους προσφέρετε ένα πλεονέκτημα που θα τα βοηθήσει τα επόμενα χρόνια – ένα πλεονέκτημα που θα τα ωφελήσει ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και προσωπικά. Στο τέλος, όχι μόνο θα μπορούν να σκεφτούν μόνα τους, αλλά θα γίνουν και πιο ικανοί ενήλικες μεγαλώνοντας.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει κριτική σκέψη

Η καλλιέργεια κριτικής σκέψης είναι ένα σημαντικό μέρος της ανατροφής των παιδιών. Στην πραγματικότητα, όταν διδάσκουμε στα παιδιά να είναι κριτικοί στοχαστές, τα μαθαίνουμε επίσης να είναι ανεξάρτητα. Μαθαίνουν να σχηματίζουν τις δικές τους απόψεις και καταλήγουν στα δικά τους συμπεράσματα χωρίς μεγάλη εξωτερική επιρροή.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας πώς… να σκέφτονται.

  • Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά σας μια σημαντική δεξιότητα ζωής είναι να την εντάξετε στη δική σας ζωή. Εξάλλου, τα παιδιά τείνουν να αντιγράφουν τις συμπεριφορές που βλέπουν στους γονείς τους. Βεβαιωθείτε ότι ψάχνετε περισσότερο πράγματα που ακούγονται αναληθή και προκλητικές δηλώσεις που φαίνονται λάθος.
  • Τα παιδιά μαθαίνουν συνεχώς μέσα από τις δοκιμές και τα λάθη και το παιχνίδι είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα τέτοιου τύπου. Στην πραγματικότητα, το να παίζετε τακτικά με το παιδί σας θέτει τα θεμέλια για την κριτική σκέψη.
  • Ένας τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά να σκέφτονται κριτικά είναι να τα διδάξετε πώς να λύνουν προβλήματα. Για παράδειγμα, ζητήστε τους να σκεφτούν τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τρόπους για να λύσουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή ζητήστε τους να μετακινήσουν ένα αντικείμενο από τη μια πλευρά του δωματίου στην άλλη χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους. Στην αρχή, μπορεί να σκεφτούν ότι είναι αδύνατο. Αλλά με λίγη υποστήριξη από εσάς, μπορεί να δουν ότι υπάρχουν δεκάδες λύσεις (όπως να χρησιμοποιήσουν τα πόδια τους ή να φορέσουν γάντια).
  • Όσο εξαντλητικό κι αν είναι μερικές φορές να απαντάτε σε έναν αδιάκοπο καταιγισμό ερωτήσεων, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αμφισβητεί πράγματα. Το να κάνει ερωτήσεις είναι η βάση της κριτικής σκέψης και ο χρόνος που αφιερώνετε για να απαντήσετε στις ερωτήσεις του παιδιού σας —ή να βρείτε τις απαντήσεις μαζί— θα αποδώσει στο τέλος.
  • Καθοδηγήστε τα παιδιά σας έτσι ώστε να κάνουν σωστές επιλογές όσον αφορά στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όλες αυτές οι καταστάσεις απαιτούν κριτική σκέψη από την πλευρά του παιδιού σας.
  • Διδάξτε στα παιδιά σας ότι για να δουν τα πράγματα με «ανοιχτό μυαλό», πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τις δικές τους απόψεις και υποθέσεις.