Ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης, που ονομάζεται επίσης υπέρταση, είναι ένα σημαντικό μέρος της μείωσης των σοβαρών κινδύνων για την υγεία όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό. Οι στρατηγικές που βοηθούν περιλαμβάνουν την τακτική σωματική δραστηριότητα, την κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών και τη σταθερή παρακολούθηση από τον γιατρό σας. Τώρα, αποδεικνύεται ότι ένα νόστιμο σνακ με γιαούρτι μπορεί να είναι μέρος αυτής της προσέγγισης, σύμφωνα με σχετική μελέτη στο International Dairy Journal.

Οι ερευνητές εξέτασαν 915 άτομα με υπέρταση που συμμετέχουν σε μια μακροχρόνια μελέτη για τη γήρανση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη γνωστική υγεία. Για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, καθώς και δεδομένα υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη τους και τα επίπεδα γλυκόζης – τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού, ιδανικά σε καθημερινή βάση, σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση συνολικά, ακόμη και για όσους ήδη αντιμετωπίζουν υπέρταση. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ακόμη και μικρές ποσότητες γιαουρτιού μπορούν να έχουν θετική επίδραση.

Το όφελος αυτό προκύπτει πιθανότατα επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μια σειρά από μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, το γιαούρτι ξεχωρίζει σε αυτήν την περίπτωση από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα ή το τυρί.

Το γιαούρτι περιλαμβάνει αυτά τα μέταλλα και περιέχει επίσης ευεργετικά βακτήρια που προάγουν την απελευθέρωση ορισμένων πρωτεϊνών που έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν γιαούρτι τακτικά είχαν ισχυρότερα αποτελέσματα όσον αφορά τις τιμές χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου γιαούρτι.

Να θυμάστε ότι…

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα γιαούρτια δρουν προστατευτικά. Τα προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη πιθανότατα θα υπονομεύσουν όλα αυτά τα καλά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη στο European Journal of Cardiology συνδέει την υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη σε όλα τα τρόφιμα με το αυξημένο λίπος στην κοιλιά, το οποίο έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Φροντίστε λοιπόν να ελέγχετε τις ετικέτες – όχι μόνο στο γιαούρτι αλλά και σε όλα τα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη – για να βεβαιωθείτε ότι οι επιλογές των σνακ σας σάς κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό. Η σύσταση είναι να περιορίσετε τη ζάχαρη σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων σας.