Η άσκηση και γενικά η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τα παιδιά σας. Αλλά με την πανδημία ίσως είστε επιφυλακτικοί να τα στείλετε στην προπόνηση. Από την άλλη, ένα παιδί ίσως είναι επικίνδυνο να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα εκγύμνασης, στο σπίτι, όπου στην ουσία θα εκτελεί τις ασκήσεις χωρίς επίβλεψη από έναν επαγγελματία γυμναστή/προπονητή.

Αλλά η αδράνεια εμποδίζει τα παιδιά να εξασκήσουν τις κινητικές τους δεξιότητες και να δυναμώσουν την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μύες τους. Μπορεί επίσης να τους καλλιεργήσει έναν καθιστικό τρόπο ζωής, που είναι το θεμέλιο για την παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει καθημερινή σωματική δραστηριότητα, μέχρι να ξεπεραστεί η πανδημία;

Η άσκηση δεν είναι μόνο αυτό που έχετε στο μυαλό σας

Τα καλά νέα είναι ότι άσκηση δεν είναι μόνο το τρέξιμο ή η άρση βαρών. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλλουν σε έναν ενεργό τρόπο ζωής, τις οποίες μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας. Έτσι, όχι μόνο θα βάλετε το σώμα σας σε κίνηση, αλλά θα περάσετε και ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια – κάτι που λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων της καθημερινότητας συχνά δεν λαμβάνεται υπόψη.

Δείτε μερικές δημιουργικές ιδέες που σας βοηθήσουν να μετατρέπετε κάθε μέρα σε μια ευκαιρία για να γυμναστείτε και να διασκεδάσετε όλοι μαζί:

#1 Πηγαίνετε για βόλτα πριν ή μετά το δείπνο

Μία χαλαρή βόλτα στη γειτονιά πριν ή μετά το φαγητό, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κάνετε τη σωματική δραστηριότητα μέρος της οικογενειακής σας ρουτίνας. Για να κάνετε το περπάτημα πιο αθλητικό αλλά και διασκεδαστικό για τα παιδιά, μπορείτε να προσθέσετε σε αυτό την αναζήτηση «κρυμμένων» πραγμάτων: ενός σπουργιτιού που κάθεται στα κλαδιά ενός δέντρου, μίας γάτας που έχει κρυφτεί πίσω κάτω από έναν κάδο, κ.ο.κ.

#2 Ανεβάστε τη μουσική

Μία φορά την εβδομάδα, για παράδειγμα κάθε Σάββατο απόγευμα, μπορείτε να διοργανώνετε βραδιές ντίσκο με τα παιδιά σας. Κάντε τα έπιπλα στην άκρη, βάλτε στο YouTube χορευτικά τραγούδια και αφήστε τα παιδιά να «ξεχαρβαλωθούν» χρησιμοποιώντας έναν φακό σαν ντισκομπάλα. Χορέψτε και τραγουδείστε όλοι μαζί «μέχρι τελικής πτώσεως».

#3 Εντάξτε κρυφά τις ασκήσεις σε άλλες δραστηριότητες

Βάλτε το παιδί σας να περπατήσει αντί να κάτσει στο καρότσι στο σούπερ μάρκετ και να ανέβει τις σκάλες αντί να πάει από τις κυλιόμενες. Αντί να πάτε με το αυτοκίνητο το παιδί στο σχολείο, περπατήστε ως εκεί κι αν είναι πολύ μακριά, απλά παρκάρετε το ΙΧ λίγα τετράγωνα πιο κάτω και συνεχίστε με τα πόδια την υπόλοιπη διαδρομή.

#4 Μετατρέψτε τις τηλεοπτικές διαφημίσεις σε διαλείμματα γυμναστικής

Επινοήστε ανόητα ονόματα για απλές ασκήσεις όπως τα squats, τα push-ups και τα sit-ups και κάντε τα μαζί μέχρι να ξαναρχίσει η παράσταση. Μπορείτε επίσης να παίξετε «προπονητής» παίζοντας εναλλάξ το ρόλο αυτό, όπου ο ένας θα δίνει στον άλλο εντολή να κάνει 5 εύκολες ασκήσεις ή να παίξετε «ακολουθώ τον αρχηγό», όπου ένα άτομο κάνει διασκεδαστικές ασκήσεις και οι άλλοι πρέπει να τον μιμηθούν.

#5 Καθιερώστε μια εβδομαδιαία αθλητική βραδιά

Κάθε Τετάρτη, για παράδειγμα, σηκώστε όλους από καναπέδες και κρεβάτια και ξεκινήστε. Ένα παιχνίδι που πρέπει να παίξετε είναι το μουσικές καρέκλες. Όσο η μουσική παίζει, τρέχετε γύρω από την τραπεζαρία και μόλις σταματήσει πρέπει να κάτσετε. Ένα άλλο παιχνίδι, είναι τα άγρια ζώα. Δημιουργήστε μια σειρά από τραπουλόχαρτα με ασκήσεις φιλικές προς την οικογένεια, όπως σύρσιμο αρκούδας ή περπάτημα πιθήκου. Κάθε μέλος της οικογένειας διαλέγει ένα φύλλο και εκτελεί την άσκηση που απεικονίζεται μέχρι να μοιραστούν όλα τα φύλλα.

#6 Βγάλτε βόλτα τον σκύλο

Έρευνα από τη Βορειοαμερικανική Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων χάνουν βάρος πιο εύκολα και το διατηρούν περισσότερο σε σχέση με όσους δεν έχουν κουτάβια. Δεν έχετε σκυλάκι; Κάνοντας μια βόλτα στη γειτονιά σας σίγουρα θα εντοπίσετε κάποιο αδέσποτο που σας χρειάζεται όσο το χρειάζεστε κι εσείς.