Κανένας γονιός δεν απολαμβάνει το να φωνάζει στο παιδί του. Αντιθέτως, κάθε φορά που συνειδητοποιούμε ότι ο τόνος της φωνής μας ανεβαίνει, γεμίζουμε αυτόματα τύψεις. Άλλωστε, οι φωνές όχι μόνο χαλούν τη σχέση με το παιδί μας και τη διάθεσή μας, αλλά επίσης μαθαίνουν στο παιδί να επιλύει τις διαφορές του με ένταση, πράγμα που ενδέχεται να βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Κι ενώ όλοι έχουμε στιγμές που νιώθουμε να χάνουμε την ψυχραιμία μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βοηθήσουμε το παιδί να βελτιώσει τη συμπεριφορά του, χωρίς φωνές και εντάσεις.

#1 Συνέπεια

Είναι δελεαστικό να υποκύπτουμε στα παρακάλια των μικρών μας, όταν έχουν κάνει κάποια αταξία και βρίσκονται αντιμέτωπα με τις αναμενόμενες συνέπειες. Ωστόσο, αν δεν τηρούμε όσα λέμε, δείχνουμε στο παιδί ότι αν μας πιέσει αρκετά θα καταφέρει τελικά αυτό που θέλει. Φροντίζουμε λοιπόν με σταθερή φωνή και ηρεμία να εφαρμόζουμε τις συνέπειες που του έχουμε εξηγήσει ότι προκύπτουν από τη στάση του.

#2 Θέσπιση κανόνων

Κάθε οικογένεια έχει τις δικές της αρχές και αξίες και βάσει αυτών θα πρέπει να δημιουργήσει και τους δικούς της οικογενειακούς κανόνες. Οι οικογενειακοί μας κανόνες πρέπει να είναι ξεκάθαροι, να διατυπώνονται απλά, να είναι σταθεροί και να τηρούνται από όλους μας. Για παράδειγμα, αν λέμε στο παιδί ότι πρέπει να βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού ή να μαζεύει τα παιχνίδια του και παράλληλα βλέπει τον μπαμπά αποκλειστικά να λερώνει και να μην καθαρίζει ποτέ, είναι λογικό να μην ακολουθήσει τις παραινέσεις μας.

#3 Έπαινος

Ένα παιδί που δέχεται επαίνους για την καλή του συμπεριφορά είναι πιο πιθανό να τη συνεχίσει στο μέλλον και να υπακούει στους κανόνες. Εάν διαπιστώσουμε ότι το παιδί δεν λαμβάνει αρκετή θετική ενίσχυση για την καλή του συμπεριφορά, προσαρμόζουμε τη στρατηγική πειθαρχίας μας έτσι ώστε να αυξήσουμε το κίνητρό του να συμπεριφέρεται καλά.

#4 Εξηγήσεις

Όταν έχουμε εξηγήσει χιλιάδες φορές στο μικρό μας ότι μια πράξη του ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα κι εκείνο την επαναλαμβάνει, είναι απολύτως λογικό να νιώθουμε εκνευρισμό. Ωστόσο, ακόμη και τότε πρέπει να εξηγούμε στο παιδί γιατί πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά του και να αντισταθούμε στον πειρασμό να του απαντήσουμε «γιατί έτσι». Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε το παιδί να καταλάβει καλύτερα αυτό που του λέμε και κατ’ επέκταση να αλλάξει τη συμπεριφορά του.