Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε το προσωπικό του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Ανατολικού Οντάριο, στον Καναδά, απαντώντας στις ερωτήσεις γονέων με βρέφη, σχετικά με τα συμπτώματα κορωνοϊού σε μωρά λίγων μηνών και πώς μπορούν να τα προφυλάξουν από τη μετάλλαξη Όμικρον, που έχει κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό που βλέπουμε με τη μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι διαφορετικό από αυτό που είδαμε με άλλες παραλλαγές του COVID-19. Τα παιδιά γενικά αντιμετωπίζουν πολύ καλά τη μόλυνση», δήλωσε παθολόγος του τμήματος Παιδιατρικής Λοιμώξεων, τονίζοντας ότι η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα σε μωρά είναι απλώς μια αντανάκλαση της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής.

«Τα περισσότερα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μας, με θετικό τεστ για την COVID-19, δεν κάνουν εισαγωγή λόγω ασθένειας που σχετίζεται με την COVID», είπε προσθέτοντας ότι τα περισσότερα παιδιά που εισήχθησαν με κορωνοϊό είχαν σύντομη παραμονή.

«Δεδομένου ότι τα μωρά και οι μαμάδες έχουν σχετικά ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, ενθαρρύνουμε όποια είναι έγκυος να κάνει το εμβόλιο κατά του COVID ή την αναμνηστική δόση», πρόσθεσε η Dr. Nisha Thampi.

Πώς εκδηλώνεται ο κορωνοϊός στα μωρά

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του νοσοκομείου, Alex Munter, τόνισε ότι οι γιατροί λαμβάνουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς εκδηλώνεται η COVID-19 στα μολυσμένα μωρά, ενώ το προσωπικό ρωτήθηκε επίσης πότε θα πρέπει να μεταφερθεί ένα βρέφος στα επείγοντα.

«Όταν βλέπουμε πυρετό σε ένα μωρό που είναι πολύ μικρό, κάτω του ενός μηνός, συνιστούμε να πάει στο νοσοκομείο, γιατί στα μωρά δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί πού υπάρχει μόλυνση και ποια είναι η λοίμωξή τους. Μπορεί να είναι βακτηριακή ή θα μπορούσε να οφείλεται στον ιό», είπε η Nisha Thampi. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά κάτω των τριών μηνών που δεν φαίνονται καλά.

Εξήγησε μάλιστα ότι δεν υπάρχει τυπική εικόνα μολυσμένου βρέφους. «Έχουμε δει παιδιά, που είχαν κάποιες ήπιες αναπνευστικές δυσκολίες ή που ήρθαν μόνο με πυρετό», ανέφερε η γιατρός, σημειώνοντας ότι η απόφαση για άμεση μεταφορά ενός βρέφους στα επείγοντα θα πρέπει να πυροδοτηθεί από τους ίδιους λόγους που ίσχυαν και πριν τον κοροναϊό.

Πώς να προστατέψετε τα βρέφη

Τα εμβόλια για τον COVID-19 δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, επομένως η γιατρός ρωτήθηκε εάν τα μωρά κάτω των 12 μηνών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια.

Απάντησε ότι δεν είναι σαφές εάν τα βρέφη έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και συνέστησε περιορισμό των επαφών εντός και εκτός σπιτιού, προσθέτοντας ότι οι επισκέπτες που βοηθούν στη φροντίδα των μωρών θα πρέπει να φορούν μια καλά τοποθετημένη μάσκα.

«Να σταματήσετε τις συγκεντρώσεις και να εξασφαλίσετε ότι κάθε μέλος του νοικοκυριού που πληροί τις προϋποθέσεις θα εμβολιαστεί», κατέληξε.