Το να έχεις δίδυμα είναι σίγουρα διπλή δόση χαράς, αλλά οι γονείς των διδύμων θα παραδεχτούν ότι δεν είναι πάντα εύκολο.

Αυτή η λίστα εξετάζει μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του να έχεις δίδυμα, από την εγκυμοσύνη μέχρι την εφηβεία:

#1 Δύσκολη εγκυμοσύνη

Ενώ υπάρχουν οφέλη από μια εγκυμοσύνη «δύο σε ένα», υπάρχουν επίσης ορισμένες ακραίες παρενέργειες και πιθανές επιπλοκές που μπορεί να αποδειχθούν δυσάρεστες.  Ορισμένα κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης συχνά μεγεθύνονται με τα δίδυμα και μερικές φορές μια δίδυμη εγκυμοσύνη έχει τους δικούς της κινδύνους και επιπλοκές. Οι αυξημένοι κίνδυνοι μπορούν να προσθέσουν άγχος και φόβο σε μια ήδη δυσάρεστη φυσική κατάσταση. Γι’ αυτό, η εγκυμοσύνη αυτή καθαυτή είναι μία από τις πιο μεγάλες προκλήσεις στο να έχεις δίδυμα.

#2 Έλλειψη ύπνου

Οι περισσότεροι γονείς θα συμφωνούσαν ότι η έλλειψη ύπνου είναι ίσως το χειρότερο πράγμα όταν αποκτάς δίδυμα. Κάθε νεογέννητο είναι πιθανό να έχει διαφορετικές ώρες, αλλά η εξισορρόπηση των απαιτήσεων δύο νεογνών σημαίνει ότι ο ύπνος είναι σπάνιο αγαθό για τους γονείς διδύμων. Η σωματική εξάντληση προσθέτει πίεση σε μια ήδη αγχωτική κατάσταση καθώς οι γονείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν δύο μωρά, αντί για ένα. Συνεπώς, οι γονείς των διδύμων πρέπει να μάθουν να επιβιώνουν με στιγμές ύπνου που μετρώνται σε λεπτά και όχι σε ώρες.

#3 Βρίσκοντας χρόνο για κάθε μωρό

Όταν τα παιδιά έρχονται με διαφορά ηλικίας, οι γονείς μπορούν να βρουν τρόπους να ασχοληθούν μαζί τους μεμονωμένα. Αλλά οι γονείς των διδύμων συχνά αισθάνονται πολύ ανήσυχοι που πρέπει να μοιράσουν στα δύο την αγάπη και την προσοχή τους, από τη στιγμή κιόλας του τοκετού. Ωστόσο, αυτή η αποκλειστική προσοχή είναι ζωτικής σημασίας για τα δίδυμα καθώς αναπτύσσουν τις ατομικές τους ταυτότητες. Η ενοχή που βιώνεται συχνά ως αποτέλεσμα είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στο να έχεις δίδυμα.

#4 Απλά μαθηματικά

Με δύο μόνο χέρια, υπάρχουν στιγμές που είναι απλά αδύνατο να καλύψετε τις ανάγκες και των δύο διδύμων ταυτόχρονα. Αυτό ξεκινά από τις πρώτες κιόλας ημέρες της δίδυμης ηλικίας, καθώς έχουν να ταΐσουν, να ρέψουν και να αλλάξουν δύο μωρά ταυτόχρονα – κάτι που δεν είναι εύκολη υπόθεση! Οι προκλήσεις συνεχίζονται, καθώς τα δίδυμα αρχίζουν να μπουσουλούν και δεν μπορούν να περιοριστούν, ενώ όταν πια μεγαλώνουν και εμπλέκονται σε δραστηριότητες, η υλικοτεχνική υποστήριξη για τη διεκπεραίωση δύο ταυτόχρονων προγραμμάτων μπορεί να σας εξαντλήσει – σωματικά, ψυχολογικά και οικονομικά.

#5 Όταν τσακώνονται

Όλοι υποθέτουν ότι τα δίδυμα είναι οι καλύτεροι φίλοι. Ενώ γενικά αυτό μπορεί να συμβαίνει, υπάρχουν αρκετοί γονείς διδύμων που έχουν μια διαφορετική ιστορία να μοιραστούν. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των διδύμων ξεκινά πολύ νωρίς στη ζωή και οι τσακωμοί μπορεί να γίνουν απίστευτα έντονοι. Ο συνεχής κύκλος τσακωμού και διαιτησίας επιβαρύνει τους γονείς. Δεν είναι περίεργο επομένως, που πολλοί γονείς πιστεύουν ότι οι τσακωμοί και ο ανταγωνισμός μεταξύ των διδύμων είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για την ανατροφή τους.

#6 Δικαιοσύνη και ισότητα

Με δύο παιδιά στην ίδια ηλικία, υπάρχει μεγάλη πίεση στους γονείς να κρατήσουν τα πάντα ίσα. Ό,τι κάνεις κάτι για τον έναν, πρέπει να το κάνεις και για τον άλλον. Θέλετε σίγουρα τα παιδιά σας να έχουν ίση πρόσβαση σε πόρους και ευκαιρίες. Και κυρίως δεν θέλετε να κατηγορηθείτε ότι έχετε αγαπημένο παιδί ή ότι δίνετε πλεονέκτημα σε ένα δίδυμο έναντι του άλλου. Η προσπάθειά σας να το διασφαλίσετε αυτό μπορεί να σας εξουθενώσει. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν οι γονείς, είναι απίθανο να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια τέλεια ισορροπία.

#7 Ατομικότητα

Οι γονείς είναι επιφορτισμένοι να μεγαλώσουν τα δίδυμα ως δύο ξεχωριστά άτομα, την ώρα που ο κόσμος θέλει να τα βλέπει ως σύνολο. Οι συγκρίσεις και οι αντιθέσεις προέρχονται από κάθε κατεύθυνση και οι γονείς πρέπει να αντισταθούν ακόμη και στα τα δικά τους ένστικτα, για να μην αντιπαραθέσουν τα χαρακτηριστικά του ενός παιδιού με εκείνα του άλλου. Οι αποφάσεις είναι δύσκολες και συχνά υπάρχει κριτική σε κάθε βήμα. «Είναι εντάξει να τα ντύσω το ίδιο; Να τα κρατήσω στην ίδια τάξη; Να ενθαρρύνω τις χωριστές φιλίες; Να τα αποκαλώ «τα δίδυμα»;». Το να μεγαλώνεις δίδυμα ως άτομα είναι σίγουρα ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα.

#8 Άνω-κάτω

Όπου ένα παιδί μπορεί σίγουρα να προκαλέσει τον όλεθρο, τα δύο μπορεί να προκαλέσουν μνημειώδεις ακαταστασίες. Φανταστείτε τι συμβαίνει όταν έχουν και την ίδια ηλικία… Δίδυμα ίσον δίδυμοι μπελάδες. Επομένως, ως γονείς διδύμων πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσετε διπλές «καταστροφές».

#9 Ταυτόχρονες καταστάσεις

Το δύσκολο με το να έχεις δίδυμα είναι ότι οι γονείς πρέπει να αντιμετωπίσουν ορισμένες ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις ταυτόχρονα: οδοντοφυΐα, προπόνηση γιογιό, διάβασμα, εφηβεία, οδήγηση, ραντεβού. Οι γονείς πρέπει να μοιράσουν την προσοχή τους στα δύο παιδιά, να διαφοροποιήσουν την προσέγγισή τους (σε ορισμένες περιπτώσεις) στα προβλήματα και να βρουν ατομικές λύσεις. Ακόμη και στις καλές στιγμές, τα ορόσημα είναι κοινά και μπορεί να είναι δύσκολο να απολαύσετε και να εκτιμήσετε μεμονωμένες στιγμές. Τα γενέθλια, η πρώτη μέρα του σχολείου, ο χορός, η αποφοίτηση είναι όλα κοινά γεγονότα.

#10 Δίδυμες διακρίσεις

Μια από τις πιο αποκαρδιωτικές πτυχές της ανατροφής των παιδιών είναι να βλέπεις το παιδί σου να πληγώνεται ή να απογοητεύεται. Κι ενώ τα δίδυμα συχνά απολαμβάνουν δικαιώματα λόγω της ιδιότητάς τους, άλλες φορές αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Μπορεί να αποκλειστούν από δραστηριότητες ή να παραβλεφθούν για ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες σε άλλα παιδιά. Στην εφηβεία τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολα. Κάποια στιγμή, θα αντιμετωπίσουν απογοήτευση όταν κάποιος δεν είναι προσκεκλημένος σε ένα πάρτι ή εκδήλωση. Μπορεί να δυσκολεύονται σε κοινωνικές καταστάσεις ή να έχουν δυσκολίες με φιλίες. Μερικά δίδυμα πέφτουν ακόμη και θύματα πειράγματος ή εκφοβισμού. Αυτά τα δύσκολα ζητήματα είναι μία από τις πολλές προκλήσεις στην ανατροφή τους.