Ο δεσμός της μαμάς και του μωρού είναι μοναδικός και νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να το επιβεβαιώσει ακόμα μια φορά, σύμφωνα με την οποία τα μωρά είναι πιο πιθανό να δεχθούν ακόμα και άγνωστα σε αυτά άτομα, αν ακόμα μυρίζουν την μητέρα τους.

Αυτή η μελέτη έγινε από μια ομάδα ερευνητών από τη Διεπιστημονική Κλινική στο Ισραήλ. Διαπίστωσαν ότι όταν υπήρχε η μυρωδιά της μητέρας, φαινόταν ότι ένα μωρό ήταν πιο άνετα. Η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας εθελόντριες μητέρες, τα μωρά τους και άγνωστες γυναίκες.

Η επιστήμη πίσω από την μυρωδιά της μαμάς

Η ερευνητική ομάδα ήθελε να πραγματοποιήσει αυτή τη μελέτη για να δει αν μέρος της ισχυρής σχέσης μεταξύ μητέρας και μωρού ήταν η μητρική μυρωδιά. Βρήκαν 62 μητέρες και τα μωρά τους (που ήταν 7 μηνών κατά μέσο όρο), καθώς και γυναίκες που είχαν περίπου την ίδια ηλικία με τις μητέρες.

Ζήτησαν από τις μητέρες να κοιμηθούν με ένα μπλουζάκι για δύο νύχτες πριν από τα πειράματα και μετά οι μαμάδες έφεραν τα μπλουζάκια στο πείραμα.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, μητέρες και μωρά είχαν τοποθετήσει ηλεκτρόδια στο κεφάλι τους για να μετρήσουν τα εγκεφαλικά τους κύματα.

Στη συνέχεια δόθηκε στα μωρά ένα μπλουζάκι για να κρατήσουν ενώ τα κρατούσε μια άγνωστη γυναίκα. Έδωσαν στο καθένα ένα μπλουζάκι χωρίς μυρωδιά, που ήταν ολοκαίνουργιο, και αυτό που είχε φορέσει η μητέρα τους.

Όταν οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι όταν τα μωρά ήταν με την άγνωστη γυναίκα με το μπλουζάκι που είχε φορέσει η μητέρα τους, τα κύματα του εγκεφάλου τους ήταν παρόμοια με όταν έβλεπαν τη μητέρα τους.

Υπήρχαν αλλαγές μόνο όταν τα μωρά ήταν με την άγνωστη γυναίκα που φορούσε το ολοκαίνουργιο μπλουζάκι, που δεν είχε την μυρωδιά της μαμάς τους.