Είτε περπατάτε χαλαρά για να γυρίσετε από τη δουλειά σας στο σπίτι σας είτε βγαίνετε τακτικά για πεζοπορία με τους φίλους σας, το περπάτημα είναι ένας αναμφισβήτητα εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν το περπάτημα ως την κανονική τους προπόνηση —αλλά μάλλον ως συνοδευτικό της—λόγω της σχετικά χαμηλής καύσης θερμίδων που εξασφαλίζει συνήθως αυτή η απλή μορφή άσκησης.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένας τρόπος να ενισχύσετε σημαντικά —ή ακόμη και να διπλασιάσετε— τις θερμίδες που καίει ο οργανισμός σας σε κάθε βόλτα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μετατρέψτε το περπάτημα σε διαλειμματική προπόνηση

Δοκιμάστε διαλειμματική προπόνηση κατά τη διάρκεια της βόλτας σας. Περπατήστε με χαλαρό ρυθμό για ένα λεπτό και μετά περπατήστε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορείτε για 30 δευτερόλεπτα. Συνεχίστε να εναλλάσσετε αυτά τα διαστήματα για ολόκληρη την προπόνησή σας.

Η διαλειμματική προπόνηση βοηθά το σώμα σας να βγει από τη ζώνη άνεσής του και να αυξήσει το κάψιμο θερμίδων ακόμη και μετά τη γυμναστική. Μάλιστα, σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Physiological Reports διαπίστωσε ότι οι σύντομες εκρήξεις άσκησης σε υψηλή ένταση μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την καύση θερμίδων.

Ερευνητές από την American Physiological Society διαπίστωσαν ότι όσοι γυμνάζονται μπορούν να κάψουν 200 θερμίδες σε μόλις 2,5 λεπτά κατά τη διάρκεια περιόδων άσκησης υψηλής έντασης, υπό την προϋπόθεση ότι συνδυάζουν αυτά τα απαιτητικά διαστήματα με πιο παρατεταμένες περιόδους άσκησης σε χαμηλότερη ένταση.

Για μεγαλύτερη καύση θερμίδων

Για να αυξήσετε τις θερμίδες που καίτε καθώς περπατάτε, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα εξής:

  • Περπατήστε σε έδαφος με ανηφορική κλίση
  • Αυξήστε τη διάρκεια του περιπάτου σας
  • Προσθέστε αντίσταση, σηκώνοντας παράλληλα ελαφριά βάρη