Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διενέργεια των διαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές, αλλά και τους καθηγητές προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, μαθητές/τριες και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό για την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα προσέρχονται στα σχολεία με 3 self test που θα έχουν πραγματοποιηθεί εντός 24ώρου.

Στη συνέχεια από την εβδομάδα που ξεκινάει 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιούν 2 self test 24ωρου την εβδομάδα.

Εάν το self test βγει θετικό, τότε οι θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον αυτό είναι θετικό τότε το κρούσμα θα απομονώνεται. Σε περίπτωση που το rapid test είναι αρνητικό, τότε επιστρέφει κανονικά στο σχολείο. 

Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό, για την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test ή ένα PCR εντός 48ωρου και ένα self test εντός 24ωρου.

Στη συνέχεια από την εβδομάδα που ξεκινάει 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα κάνουν 2 repid test ή ένα PCR 48ωρου.

Σε περίπτωση που το PCR βγει θετικό, τότε το κρούσματα απομονώνεται και εκδίδει κανονικά πιστοποιητικό. Σε περίπτωση που το rapid test βγει θετικό, πάλι απομονώνεται το κρούσμα, ωστόσο απαιτείται και θετικό PCR για να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης. 

Αντιμετώπιση κρούσματος

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση επιβεβαιωμένου κρούσματος, όλοι -ανεξάρτητα από ιδιότητα και ιστορικό νόσου ή εμβολιασμού- πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για 5 ημέρες τουλάχιστον.

Στη συνέχεια, υπάρχουν κάποια κριτήρια για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες.

Δείτε παρακάτω τα κριτήρια:

Τι ισχύει μετά την επαφή με κρούσμα