Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αναρωτιούνται για το αν ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 μπορεί να προκαλέσει κάποιες αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο τους.

Μέχρι στιγμής, οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων COVID-19 δεν έχουν συλλέξει πολλά δεδομένα για τον εμμηνορροϊκό κύκλο μετά το εμβόλιο, ωστόσο μέχρι τον Μάιο του 2021, ένας μικρός αριθμός ατόμων είχε αναφέρει προβλήματα που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Οι συγγραφείς μίας νέα επιστημονικής μελέτης γράφουν ότι «η Διεθνής Ομοσπονδία Γυναικολογίας και Μαιευτικής κατατάσσει τη διακύμανση της διάρκειας του κύκλου ως φυσιολογική εάν είναι μικρότερη από 8 ημέρες».

Ωστόσο όπως αναφέρουν το άγχος μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στην διάρκεια των κύκλων.

Τι λένε ειδικοί

Ερευνητές που χρηματοδοτήθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) στην Αμερική ξεκίνησαν πρόσφατα να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της διάρκειας του εμμηνορροϊκού κύκλου και του εμβολιασμού κατά της COVID-19.

«Το κύριο εύρημα της μελέτης είναι ότι τα άτομα που λαμβάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου στον ίδιο κύκλο εμφανίζουν, κατά μέσο όρο, μία μικρή καθυστέρηση μέχρι την επόμενη περίοδό τους κατά 2 ημέρες», ανέφερε η Δρ. Βικτόρια Μάλε, λέκτορας αναπαραγωγικής ανοσολογίας στο Imperial College.

Μικρή καθυστέρηση μέχρι δύο ημέρες σε όσες έχουν εμβολιαστεί

Η γιατρός αναφέρει πως η περίοδος των γυναικών που εμφάνισαν αυτή τη μικρή καθυστέρηση επανήλθε στο φυσιολογικό εντός δύο κύκλων.

«Γενικά τα άτομα που λαμβάνουν την πρώτη τους δόση δεν βιώνουν καθυστέρηση στην περίοδό τους, ενώ εκείνα που λαμβάνουν τη δεύτερη δόση βιώνουν κατά μέσο όρο καθυστέρηση μικρότερη από μισή ημέρα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πάντως πως τα ευρήματα της έρευνας ήταν καθησυχαστικά και ενίσχυσαν τη συνολική ασφάλεια των εμβολίων COVID-19, καθώς περιέγραψαν μια ήπια και προσωρινή επίδραση στη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου των εμβολιασμένων συμμετεχόντων στη μελέτη.

«Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η αλλαγή του μήκους του κύκλου ήταν μικρότερη από 1 ημέρα και προσωρινή, καθώς υποχώρησε εντός δύο κύκλων μετά τον εμβολιασμό», δήλωσε η Δρ. Είμι Ρόσκιν, επικεφαλής ιατρός της The Pill Club – μιας εταιρείας ψηφιακής υγείας – η οποία σημειώνεται πως δεν συμμετείχε στη μελέτη.