Μετά από μήνες που έχει περάσει ξαπλωμένο στην κοιλίτσα του, το μωρό σας μπορεί να είναι έτοιμο για μια αλλαγή σκηνικού και θα χρειαστεί να επιτύχει ένα νέο ορόσημο κίνησης: να κάθεται.

Όσο περισσότερο εξασκείται το μικρό σας να κρατιέται σε μια υποβοηθούμενη καθιστή θέση, τόσο πιο γρήγορα θα ανακαλύψει τις απολαύσεις του να κάθεται μόνο του — συμπεριλαμβανομένης μιας καλύτερης οπτικής γωνίας σε όλα τα αγαπημένα του παιχνίδια (και τα αγαπημένα του άτομα).

Πότε κάθονται τα μωρά;

Τα περισσότερα μωρά μπορούν να κάθονται με βοήθεια μεταξύ 4 και 5 μηνών, είτε με λίγη υποστήριξη από έναν γονέα ή ένα κάθισμα είτε στηριζόμενοι στα χέρια τους, αλλά σίγουρα αυτό είναι κάτι που διαφέρει από μωρό σε μωρό. Σε αυτή την ηλικία, τα κεφάλια των περισσότερων μωρών θα πέφτουν ελαφρώς ή δεν θα πέφτουν καθόλου πλέον προς τα πίσω όταν το πάνω μέρος του σώματός τους τραβιέται σε καθιστή θέση.

Ξεκινώντας από τον 4ο μήνα (ή όποτε κρατά το κεφάλι του καλά και δείχνει ενδιαφέρον και έτοιμο), μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να καθίσει με υποστήριξη και να του δώσετε μια καταπληκτική νέα πλεονεκτική θέση στον κόσμο γύρω του.

Βοηθήστε το μωρό σας να αναπτύξει τον έλεγχο του αυχένα και του κεφαλιού του βάζοντάς το να κάθεται. Με το μωρό ξαπλωμένο ανάσκελα (ή ίσως τα πόδια σας), πιάστε τα χεράκια του προσεκτικά και τραβήξτε το απαλά προς τα πάνω για να καθίσει. Μερικές αστείες γκριμάτσες και ο ενθουσιασμός στη φωνή σας θα τον ενθαρρύνουν να απολαύσει τη νέα του θέση.

Πότε κάθονται τα μωρά μόνα τους;

Τα μωρά μπορούν να παραμείνουν καθιστά χωρίς βοήθεια όταν είναι περίπου 6 μηνών, δηλαδή όταν οι μύες του λαιμού, του άνω μέρους του σώματος και της πλάτης τους έχουν αναπτυχθεί πλήρως, αλλά μερικές φορές το καταφέρνουν νωρίτερα ή αργότερα.

Μέχρι τους 7 μήνες, μερικά μωρά μπορεί να κάθονται ξεκινώντας από μια ξαπλωμένη θέση και πιέζοντας προς τα πάνω το σώμα τους, αλλά τα περισσότερα μικρά θα χρειαστούν να τα τραβήξετε προς τα πάνω ή να τα τοποθετήσει σε καθιστή θέση μέχρι περίπου τον 11ο μήνα.

Προς τα τέλη των 7 μηνών, το μωρό σας θα πρέπει να μπορεί να κάθεται χωρίς υποστήριξη. Εάν δεν επιτευχθεί αυτό το ορόσημο, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.