Εάν θέλετε να είστε ο καλύτερός σας εαυτός το 2022, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά. Ενώ ορισμένες συνήθειες, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το μυαλό σας, άλλες, όπως η τακτική γυμναστική και ο επαρκής ύπνος, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας διαυγή. Τα τρόφιμα που τρώτε μπορούν επίσης να κάνουν πραγματική διαφορά. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη γνωστική εξασθένηση.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα περισσότερων από 900 ενηλίκων που αντιμετώπιζαν γνωστική εξασθένηση σε μια περίοδο περίπου τριών ετών. Έδωσαν στη διατροφή κάθε ατόμου μια βαθμολογία με βάση το πόσο πιστά τηρούσαν τις αρχές της μεσογειακής διατροφής οι διατροφικές επιλογές τους. Συγκρίνοντας αυτές τις πληροφορίες με μετρήσεις της γνωστικής υγείας -συγκεκριμένα, της μνήμης, της γλώσσας, της οπτικής αντίληψης και της εκτελεστικής λειτουργίας- οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε με σημαντικά βραδύτερη γνωστική έκπτωση.

Συγκεκριμένα, όσοι είχαν βαθμολογία μεσογειακής διατροφής που ήταν 10 μονάδες υψηλότερη (σε κλίμακα από 0 έως 55) είδαν 7% πιο αργή γνωστική εξασθένηση μέσα σε ένα χρόνο. Επιπλέον, κάθε πρόσθετη μερίδα λαχανικών, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, επιβράδυνε την εξέλιξη της γνωστικής εξασθένησης περισσότερο από 2%.

Η επιστήμη λέει «ναι» στη μεσογειακή διατροφή

Η μελέτη προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν τα ισχυρά οφέλη αυτής της διατροφής για τον εγκέφαλό μας. Μια μελέτη σε περισσότερους από 500 ηλικιωμένους που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2021 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με καλύτερες δεξιότητες σκέψης αργότερα στη ζωή.

Μια άλλη μελέτη στις αρχές του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, η οποία παρακολούθησε περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες για δύο δεκαετίες, διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να κρατήσει τον εγκέφαλο σχεδόν έξι χρόνια νεότερο. Ο κατάλογος των ερευνών που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα συνεχίζεται και συνεχίζεται.

Τα πρόσθετα οφέλη της μεσογειακής διατροφής φαίνεται να περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και τη βοήθεια στη γονιμότητα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.