Ο φωτισμός και ιδιαίτερα ο νυχτερινός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διακόσμησης για το βρεφικό δωμάτιο. Οι περισσότεροι γονείς θέλοντας να χαρίσουν στο νεογέννητο την αίσθηση της ασφάλειας, τοποθετούν νυχτερινά φωτάκια. Και ενώ πολλά μωρά μπορούν να κοιμηθούν παρά το φως τις ημέρες και τις εβδομάδες μετά τον τοκετό, με την πάροδο του χρόνου, το λάθος νυχτερινό φως μπορεί να προκαλέσει διάφορες διαταραχές στον ύπνο του.

Νυχτερινός φωτισμός do’s & don’ts

Ως εκ τούτου, όταν επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε ένα νυχτερινό φως στο δωμάτιο των παιδιών, η διασφάλιση της σωστής ισχύος, της τοποθέτησης και του χρώματος του νυχτερινού φωτός είναι το κλειδί για έναν ήρεμο ύπνο για τα μωρά.

«Καμουφλάρετε» το φως

Προκειμένου να παραχθεί η κατάλληλη ποσότητα μελατονίνης για έναν καλό ύπνο, γενικά συνιστάται να κοιμόμαστε σε απόλυτο σκοτάδι. Αλλά, όταν αυτό δεν είναι μια επιλογή επειδή τα μωρά αισθάνονται άβολα στο σκοτάδι ή οι γονείς χρειάζονται λίγο φως στο δωμάτιό τους, μια καλή επιλογή θα ήταν να το «καμουφλάρετε» μειώνοντας την λάμψη του.

Μερικοί εύκολοι τρόποι για να χαμηλώσετε την έντασή του περιλαμβάνουν να κρύψετε το φωτάκι πίσω από έπιπλα ή έχοντας ένα διακοσμητικό κάλυμμα στο φως της νύχτας.

Μην το βάζετε κοντά στην κούνια του

Όταν το φως της νύχτας είναι πολύ κοντά στο σημείο όπου κοιμούνται τα μωρά, μπορεί να έχουν προβλήματα να χαλαρώσουν ή τελικά να αποκοιμηθούν. Εξαιτίας αυτού, η σωστή τοποθέτηση είναι το κλειδί όταν πρόκειται για νυχτερινά φώτα στο βρεφικό δωμάτιο.

Ο στόχος με τα νυχτερινά φωτάκια είναι να «πέφτει» ένα θαμπό φως σε ένα τμήμα του δωματίου, διατηρώντας παράλληλα τον χώρο ύπνου όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό για να μην εμποδίζονται τα μοτίβα ύπνου.

Ως εκ τούτου, το να μην λάμπει απευθείας το φως στην κούνια θα διασφαλίσει ότι τα μωρά κοιμούνται όσο το δυνατόν καλύτερα με ένα νυχτερινό φως στο δωμάτιό τους.

Προσοχή στους χρωματικούς τόνους

Οι ψυχροί χρωματικοί τόνοι, όπως το έντονο λευκό και το ανοιχτό μπλε, μπορούν πραγματικά να κάνουν τον ύπνο πιο δύσκολο για τα μωρά. Ως εκ τούτου, αυτοί οι έγχρωμοι λαμπτήρες θα πρέπει να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν.