Η ανατροφή ενός παιδιού έχει τις όμορφες και τις δύσκολες στιγμές της, τις οποίες θυμόμαστε εξίσου με συγκίνηση. Μερικοί άνθρωποι γνωρίζουν αμέσως ότι θέλουν να έχουν μόνο ένα παιδί ενώ άλλοι μπορεί να σκέφτονται ότι θα ήταν όμορφο κάποια στιγμή να διευρύνουν την οικογένειά τους.

Ορισμένοι γονείς γνωρίζουν αμέσως πότε είναι έτοιμοι να υποδεχθούν το δεύτερο παιδάκι ενώ άλλοι μπορεί να χρειάζονται λίγο χρόνο πριν πάρουν την απόφαση. Η μετάβαση από το πρώτο παιδί στο δεύτερο είναι μια αρκετά μεγάλη αλλαγή κι έτσι μπορείτε να καταλάβετε αν είστε έτοιμοι για αυτή.

Είστε έτοιμοι για το δεύτερο παιδί;

Μπορεί να νιώθετε μεγάλη ευτυχία με το μωρό σας και την μικρή οικογένεια που έχετε δημιουργήσει. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθείτε να αισθάνεστε ότι κάτι λείπει από την ζωή σας ή ότι χρειάζεστε κάτι ακόμα για να συμπληρωθεί ιδανικά η ευτυχία σας.

Ίσως να μην μπορείτε να προσδιορίσετε τι είναι αυτό που λείπει αλλά πιθανότατα να γνωρίζετε ότι έχει να κάνει με την οικογένειά σας. Αν ειδικά αρχίσετε να αναρωτιέστε πώς θα ήταν η καθημερινότητά σας με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού, τότε μάλλον προετοιμάζετε το έδαφος για το επόμενο.

Υπάρχει σύμπλευση; 

 Κάποιες φορές, η μητέρα ίσως νιώθει έτοιμη να κάνει άλλο ένα παιδί και ο πατέρας όχι, ή το αντίστροφο. Ασφαλώς, κανένα ζευγάρι δεν μπορεί να είναι απόλυτα συντονισμένο σε κάθε απόφαση που καλείται να πάρει, ωστόσο για τη συγκεκριμένη είναι απαραίτητο να το θέλετε και οι δύο.

Συζητήστε το με ειλικρίνεια και αληθινή ελευθερία – αφήστε τον να πει τη γνώμη του επειδή αυτή είναι κι όχι επειδή αυτό πρέπει να πει προκειμένου να γλιτώσει την κρεβατομουρμούρα!

Αδέλφια, παντοτινοί φίλοι

Μερικές φορές μπορεί να σκέφτεστε ότι θέλετε το μικρό σας να έχει κάποιον με τον οποίο να μπορεί να παίξει αλλά και κάποιον με τον οποίο να μπορεί να μεγαλώσει. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, μπορεί να έχει καλούς φίλους αλλά μπορεί να θέλετε να έχει έναν φίλο για πάντα, κάποιον που θα το αγαπά και πάντα θα το συντροφεύει.

Αυτός ο κάποιος δεν είναι άλλος από τον αδερφό ή την αδερφή του, γεγονός που σηματοδοτεί ότι πιθανότατα είστε έτοιμοι για το δεύτερο παιδάκι.

Σκεφτείτε τις ηλικίες

 Μετά τα 35, η γονιμότητα στις γυναίκες αρχίζει να παρουσιάζει σημαντική πτώση. Αν, λοιπόν, έχετε ξεπεράσει -ή βρίσκεστε κοντά- σε αυτό το όριο και θέλετε να κάνετε δεύτερο παιδί, είναι σκόπιμο να το προγραμματίσετε άμεσα.

Όσο πιο νέα είστε όταν πάρετε τη μεγάλη απόφαση, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να τα καταφέρετε, αλλά και η εγκυμοσύνη σας θα είναι ευκολότερη.

 Αν ρωτήσετε δέκα διαφορετικές μητέρες, πιθανότατα θα πάρετε δέκα διαφορετικές απαντήσεις στην ερώτηση «ποια είναι η ιδανική ηλικιακή διαφορά ανάμεσα σε δύο αδέρφια». Μια άποψη λέει ότι είναι σκόπιμο το πρώτο να έχει βγάλει τις πάνες ή να έχει αρχίσει να πηγαίνει στο σχολείο μέχρι να έρθει το δεύτερο στο σπίτι.

Άλλη υποστηρίζει ότι όσο πιο μικρή είναι η διαφορά τόσο πιο στενή θα είναι η σχέση τους και τόσο πιο αρμονική η συμβίωσή τους.