Το να είσαι single dad σε μια κόρη μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικό, καθώς περιηγείσαι σε όλες τις κοινωνικές καταστάσεις, τα περίπλοκα συναισθήματα και τις αναπτυξιακές αλλαγές που βιώνει κατά τη διάρκεια της νιότης της, χωρίς να μπορείς να καταλάβεις «από πρώτο χέρι» αρκετά από αυτά που περνάει.

Και όποιες και αν είναι οι συνθήκες της οικογενειακής σας κατάστασης, οι προκλήσεις που θα συναντήσετε στην ανατροφή μιας κόρης ως single dad είναι παρόμοιες. Θα υπάρχουν εμπόδια στην πορεία και δεν θα γνωρίζετε πάντα τη σωστή απάντηση – αλλά αυτό ισχύει για κάθε γονέα.

Αυτά τα tips μπορούν να σας βοηθήσουν να εξομαλύνετε τον «δρόμο» για εσάς και την κόρη σας:

#1 Ζητείστε βοήθεια από μία γυναίκα-«μέντορα»

Ενώ είστε απολύτως ικανοί να μεγαλώσετε την κόρη σας, μην υποτιμάτε τη σημασία του να προσκαλέσετε μια γυναίκα «μέντορα» στη ζωή της. Μερικές φορές, μια γιαγιά, μια θεία ή άλλο μέλος της οικογένειας μπορεί να αναλάβει αυτό το ρόλο. Ή ζητήστε τη βοήθεια μιας μαμάς με μια κόρη στην ίδια ηλικία με τη δική σας. Η εύρεση ενός δυνατού και ικανού γυναικείου προτύπου είναι σημαντική για την επιτυχία της κόρης σας μεγαλώνοντας. Έχοντας μια γυναίκα να περπατά δίπλα της, θα μάθει πώς να γίνεται σίγουρη και ανεξάρτητη. Κατά συνέπεια, το να βοηθήσετε την κόρη σας να βρει και να συνδεθεί με έναν μέντορα είναι ένα από τα πιο σημαντικά δώρα που μπορείτε να της κάνετε.

#2 Διατηρήστε «ανοιχτές» τις γραμμές επικοινωνίας

Πολλοί άντρες υιοθετούν μια νοοτροπία «πρέπει να το διορθώσω» στη ζωή και τις σχέσεις τους. Τείνουν να ακούν αρκετά για να εντοπίσουν ένα πρόβλημα και στη συνέχεια να προσφέρουν μια λύση. Συχνά, η κόρη σας δεν θέλει να διορθώσετε τα προβλήματά της. Αντίθετα, θα θέλει να ακούσετε και να καταλάβετε τι βιώνει. Μάθετε πώς να είστε καλοί ακροατές και συμπονετικοί και η κόρη σας θα συνεχίσει να έρχεται σε εσάς όποτε χρειάζεται συμβουλές και συμπαράσταση. Για να χτίστε αυτή την επικοινωνία με την κόρη σας θα χρειαστεί χρόνος, υπομονή και διάθεση φυσικά να το θέσετε ως προτεραιότητα για εσάς. Αλλά αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να χτίσετε μια δυνατή σχέση με την κόρη σας.

#3 Διδάξτε της πώς να λύνει προβλήματα

Τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια για να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Όταν η κόρη σας αντιμετωπίζει μια πρόκληση ή μια δύσκολη επιλογή, βοηθήστε την να σκεφτεί το θέμα. Ενθαρρύνετέ την να εξετάσει όλες τις επιλογές της και να βρει πολλές εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν και αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι αντιφατική, ειδικά αν είστε άτομο που αναλαμβάνει την ευθύνη, επιτρέποντας στην κόρη σας να αναπτύξει κάποια ανεξαρτησία και αυτονομία θα την εξυπηρετήσει καλά σε όλη της τη ζωή. Επιπλέον, θα εκτιμήσει τον χρόνο που αφιερώνετε για να τη βοηθήσετε να σκεφτεί διαφορετικά ζητήματα με ορθολογικό και εποικοδομητικό τρόπο.

#4 Μην γίνεστε υπερπροστατευτικοί

Αν και είναι φυσικό για τους μπαμπάδες να θέλουν να κάνουν τα πάντα εντάξει για τα παιδιά τους, δεν είναι υγιές για την κόρη σας μακροπρόθεσμα. Επιτρέψτε της να βιώσει μερικά από τα προβλήματα και τις προκλήσεις της ζωής χωρίς να τη σώσετε ή να προσπαθήσετε να την προστατέψετε από τον πόνο. Εάν είστε υπερπροστατευτικοί, η κόρη σας είτε θα επαναστατήσει είτε θα γίνει εξαρτημένη και τίποτα από τα δύο δεν είναι θετικό. Είναι επίσης σημαντικό να δώσετε στην κόρη σας λίγο «χώρο» και να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά της. Επιτρέψτε της να πάρει μερικούς περιορισμένους κινδύνους. Όλα αυτά τα πράγματα θα τη βοηθήσουν να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να μάθει να πιστεύει στις ικανότητές της. Και, στο μεταξύ, θα χτίσετε έναν δεσμό αμοιβαίας εμπιστοσύνης γιατί θα έχετε αποδείξει ότι πιστεύετε σε αυτήν.

#5 Πάρτε ενεργά μέρος στη ζωή της

Η κόρη σας χρειάζεται να νιώσει την υποστήριξή σας, ειδικά αν είστε ο μόνος της γονέας. Οπότε να είστε στη διάθεσή της όσο περισσότερο μπορείτε. Ενδιαφερθείτε για τα πράγματα που την ενδιαφέρουν, καθώς αυτό της δείχνει ότι τελικά ενδιαφέρεστε για εκείνη.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να:

  • Παρακολουθείτε τους αθλητικούς της αγώνες και τις σχολικές της εκδηλώσεις
  • Πηγαίνετε μια βόλτα όταν φέρνει φίλους στο σπίτι
  • Είστε στο σπίτι τα βράδια αν μπορείτε
  • Την βοηθάτε με τα μαθήματά της και να τη ρωτάτε για την ημέρα της
  • Περνάτε χρόνο μαζί της κάνοντας αυτό που της αρέσει, είτε πρόκειται για σινεμά, πεζοπορία, ζωγραφική κ.λπ.

Το «κλειδί» για να οικοδομήσετε έναν ισχυρό δεσμό μπαμπά-κόρης είναι να συμμετέχετε και να είστε παρών στη ζωή της.

#6 Μην αποφεύγετε τα «μεγάλα» ζητήματα

Μερικές φορές το να βοηθάς μια κόρη να περάσει την εφηβεία μπορεί να είναι η μεγαλύτερη συναισθηματική πρόκληση για έναν single dad. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να είστε ειλικρινείς για το τι βιώνει όσον αφορά τις ορμόνες, τα συναισθήματα και την έμμηνο ρύση. Όταν δεν γνωρίζετε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις της κόρης σας, αναζητήστε τις. Κάντε την έρευνά σας και αν αισθάνεστε αμηχανία ή αβεβαιότητα για το τι να πείτε ζητήστε βοήθεια από την αξιόπιστη γυναίκα-«μέντορά» σας.

#7 Μην αγνοείτε αυτά που βιώνουν ή μην προσποιείστε ότι δεν συμβαίνουν

Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα άβολα να μιλάτε για ορμόνες, έμμηνο ρύση, σεξ και άλλα παρόμοια θέματα, εξηγήστε το πριν της ζητήσετε να μιλήσει με την γυναίκα-«μέντορά» της. Εάν δεν το κάνετε, μπορεί να σκεφτεί ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί σας ή να αμφισβητήσει τη σχέση σας. Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι πάντα η καλύτερη πολιτική. Επίσης, μην εγκαταλείπετε τις πατρικές αγκαλιές απλώς και μόνο επειδή μεγαλώνει. Τα κορίτσια συχνά αισθάνονται αβέβαια για το πώς αλλάζει το σώμα τους και πρέπει να ξέρουν ότι η αγάπη σας δεν έχει αλλάξει. Μπορεί να είναι μεγαλύτερα, αλλά κατά βάθος θέλουν ακόμα να είναι το κοριτσάκι σας. Το να είστε μια συνεχής πηγή αγάπης και υποστήριξης στη ζωή της κόρης σας θα τη βοηθήσει να περάσει αυτή τη δύσκολη στιγμή.