Πολλά τροπικά ή εξωτικά φυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα εάν καταποθούν και αυτά που δεν είναι επιβλαβή για κατανάλωση θα μπορούσαν να προκαλέσουν δερματική αντίδραση σε ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο ζώο με ευαισθησία.

Δείτε 10 φυτά που μπορεί να είναι επιβλαβή για τους ανθρώπους και τα ζώα:

  1. Μονστέρα

Η μονστέρα, προερχόμενη από τα τροπικά κλίματα της Αμερικής, είναι ένα δημοφιλές τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου λόγω των όμορφων φύλλων του σε σχήμα καρδιάς. Μπορείτε επίσης να το καλλιεργήσετε από σπόρους ή να το μεταφέρετε σε ένα δοχείο που χρησιμοποιείτε μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, είναι ελαφρώς τοξικό τόσο για τα παιδιά όσο και για τα κατοικίδια.

  1. Πικροδάφνη

Αυτό το ανθοφόρο φυτό εσωτερικού/εξωτερικού χώρου χρειάζεται τουλάχιστον μισή μέρα απευθείας ηλιακό φως για να ανθίσει και δεν ανέχεται πολύ καλά το κρύο. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να φέρετε την πικροδάφνη μέσα, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, τα φύλλα και τα άνθη είναι και τα δύο εξαιρετικά τοξικά για τον άνθρωπο και τα ζώα. Επειδή οι αντιδράσεις μετά την κατάποση μπορεί να διαφέρουν πολύ, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

  1. Αμαρυλλίς

Το φυτό αμαρυλλίς, προερχόμενο από τη Νότια Αφρική, περιέχει ένα δηλητηριώδες ερεθιστικό που ονομάζεται λυκορίνη. Υπάρχει στον βολβό και πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες για να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Τέτοια συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια και έμετο. Εάν έχετε ένα από αυτά τα φυτά και έχει ήδη ανθίσει, οπότε ο βολβός δεν είναι τόσο προσβάσιμος σε παιδιά και κατοικίδια, ίσως αξίζει τον κόπο να το κρατήσετε.

  1. Η τρομπέτα του διαβόλου

Αυτό το φυτό είναι εύκολο να αναπτυχθεί σε εσωτερικούς χώρους, αλλά όλα τα μέρη του είναι δηλητηριώδη. Ο βαθμός τοξικότητας είναι τόσο σοβαρός, που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Το φυτό είναι αγαπητό λόγω των χαρακτηριστικών του λουλουδιών που φτάνουν σε μήκος έως και τα 15 εκατοστά. Ωστόσο, λόγω του εγγενούς κινδύνου αυτού του φυτού, μπορεί να θέλετε να το κρατήσετε έξω από το σπίτι.

  1. Αγκάθι του Χριστού

Από το όνομα του φυτού, μπορεί να πιστέψετε ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τη σταύρωση του Χριστού. Ωστόσο, το Crown of Thorns είναι εγγενές στη Μαδαγασκάρη και δεν ήταν γνωστό στους βιβλικούς χρόνους. Έχει καυστικές και ερεθιστικές χημικές ουσίες που προκαλούν προβλήματα όπως κοιλιακό άλγος, ερεθισμό του στόματος και έμετο. Φροντίστε να αποφύγετε την επαφή με τα φύλλα και τα άνθη.

  1. Σπαθίφυλλο

Αυτό το φυτό έχει κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου που καταστρέφουν τον ιστό μετά την κατάποση. Στη συνέχεια μπορεί να προκύψει πρήξιμο του αεραγωγού, μαζί με πόνο στο στόμα. Αν και αυτό το φυτό εσωτερικού χώρου είναι πολύ οικείο, είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις για να αποτρέψετε πιθανές σοβαρές συνέπειες.

  1. Kρίνος λεοπάρ

Λόγω των χαρακτηριστικών δίχρωμων πράσινων φύλλων του, το φυτό Dumb Cane είναι μια οπτικά ελκυστική επιλογή. Βοηθά επίσης στον καθαρισμό του αέρα. Ωστόσο, εάν τα φύλλα του καταποθούν, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο στόμα και προβλήματα ομιλίας που επιμένουν για αρκετές ημέρες.

  1. Κρότωνας

Αυτό είναι ένα άλλο πολύ κοινό φυτό εσωτερικού χώρου που πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά και κατοικίδια. Τα φύλλα του είναι τόσο τοξικά που ακόμη και η επαφή με αυτά μόνο μέσω της αφής, θα μπορούσε να έχει άσχημα αποτελέσματα. Περιέχει επίσης μια ελαιώδη ουσία που προκαλεί εμετό σε περίπτωση κατάποσης.

  1. Αλεξανδρινό

Βασικό στοιχείο των χειμερινών διακοπών, αυτό το φυτό είναι αγαπητό για τα ζωηρά του χρώματα. Το κόκκινο είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε ροζ και λευκές εκδοχές. Ο ερεθισμός του δέρματος είναι η πιο πιθανή δυσάρεστη αντίδραση που βιώνουν οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα, αλλά επίσης ναυτία και έμετος εμφανίζονται μετά την κατάποση.

  1. Γκι

Ένα άλλο φυτό που βρίσκεται συχνά στα σπίτια κατά τη διάρκεια των διακοπών, το γκι, έχει δηλητηριώδη μούρα και φύλλα λόγω ενός συστατικού που ονομάζεται phoratoxin. Οι αμερικανικές ποικιλίες είναι λιγότερο δηλητηριώδεις από αυτές που απαντώνται στην Ευρώπη, αλλά εξακολουθούν να προκαλούν συμπτώματα που κυμαίνονται από θολή όραση έως στομαχική ενόχληση και διάρροια.

Μερικά από τα φυτά αυτής της λίστας βρίσκονται συνήθως σε πολλά σπίτια. Ωστόσο, εάν ζείτε με παιδιά και κατοικίδια, είναι καλύτερο να αναζητήσετε ασφαλέστερα οικιακά φυτά όπως τα παρακάτω:

Ασφαλέστερα, μη τοξικά οικιακά φυτά

  • Φτέρη της Βοστώνης
  • Αφρικανική βιολέτα
  • Αράχνη
  • Χαμαιδωρέα μπαμπού
  • Ορχιδέα φαλενόπσις
  • Χριστουγεννιάτικος κάκτος
  • Πεπερόμια