Το δεύτερο παιδί δεν μπορεί παρά να χαροποιήσει το ζευγάρι, αφού η οικογένεια επεκτείνεται και το μεγαλύτερο παιδάκι αποκτά ένα νέο φίλο, που θα το συνοδεύει σε ολόκληρη την ζωή του. Ωστόσο, μαζί του θα φέρει ορισμένες προκλήσεις για τις οποίες θα ήταν καλό να είστε προετοιμασμένοι ώστε να μπορείτε να τις διαχειριστείτε σωστά και μεθοδικά.

Οταν το πρώτο ζηλεύει το δεύτερο

Με τον ερχομό του νέου μέλους ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι το μεγαλύτερο παιδάκι ζηλεύει την προσοχή και την φροντίδα που δίνεται στο μικρότερο. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μιας και αποτελεί ένα φυσιολογικό στάδιο που περνά σχεδόν κάθε παιδί.

Είναι σημαντικό να του εξηγήσετε πως ο ερχομός του νέου παιδιού δεν αλλάζει τίποτα στην σχέση σας και ότι η αγάπη σας προς εκείνο παραμένει αμείωτη. Δοκιμάστε να φροντίσετε μαζί το μωράκι σας ώστε να μην νιώθει αποκλεισμένο και προσπαθήστε να περνάτε έστω και λίγο χρόνο μαζί για να νιώθει ότι έχει την αμέριστη προσοχή σας.

Η προσοχή στα.. «δύο»

Τα παιδιά φυσικά δεν είναι βάρος, το γεγονός όμως ότι θα πρέπει να δίνετε εξίσου την ίδια προσοχή και στα δύο ενώ θα πρέπει να φροντίζετε να καλύπτετε τις φυσικές αλλά και τις συναισθηματικές τους ανάγκες, μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση.

Χρειάζεται ισορροπία όπως και ιεράρχηση των αναγκών την δεδομένη στιγμή. Θα ήταν καλό, συγκεκριμένα, να βρίσκεστε κοντά στο παιδί του οποίου οι ανάγκες είναι πιο άμεσες, όπως η βοήθεια στην τουαλέτα ή όταν προκύψει ένα μικρό ατύχημα.

Μιλήστε στο μεγαλύτερο παιδί για αυτήν την ιεράρχηση, τονίζοντας ότι το νέο μέλος είναι αρκετά μικρότερο και δεν μπορεί ακόμα να διαχειριστεί τέτοια περιστατικά.

Εκμεταλλευτείτε, παράλληλα, μερικές ώρες στην ημέρα για να κάνετε πράγματα ξεχωριστά. Τις ώρες που το μωράκι σας κοιμάται, παίξτε μαζί με το μεγαλύτερο και αφιερώστε του την προσοχή σας. Όταν το μεγαλύτερο παιδί βρίσκεται σε κάποια εξωτερική δραστηριότητα, έχετε την ευκαιρία να αφιερώσετε χρόνο στην φροντίδα του νέου μέλους.

Πρέπει να έχετε κατά νου να μην το παρακάνετε, μιας και είναι αναγκαίο να φροντίζετε και τον εαυτό σας ενώ θα ήταν καλό να προτρέψετε το μεγαλύτερο αδελφάκι να παίζει και να φροντίζει, όσο μπορεί, το μικρότερο για να ισχύσετε από νωρίς τον αδελφικό τους δεσμό.

Οι άγρυπνες νύχτες επανήλθαν

Το νέο αδελφάκι «φέρνει» μαζί του και άγρυπνες νύχτες, μιας και υπάρχει πιθανότητα να ξυπνάτε για να το ταΐσετε ή γιατί θα είναι ανήσυχο. Θα πρέπει να κάνετε υπομονή, μιας και αυτό το στάδιο είναι φυσιολογικό και σύντομα θα περάσει.

Αναφορικά με το μεγαλύτερο παιδάκι και την ρουτίνα που ακολουθεί πριν κοιμηθεί θα μπορούσε να βοηθήσει ο σύντροφός σας, μέχρι να καταλαγιάσουν τα πράγματα. Οπλιστείτε λοιπόν με υπομονή και να βρίσκεστε έστω και λίγη ώρα μέσα στην ημέρα για να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας τονώνουν την ψυχολογία.