Οι ροταϊοί και και οι νοροϊοί μπορούν να προκαλέσουν ιογενή γαστρεντερίτιδα, στην οποία τα παιδιά μπορούν να εκτεθούν μέσω τροφής, νερού ή μολυσμένων επιφανειών. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα προκαλεί ναυτία, έμετο, κράμπες στο στομάχι και διάρροια. Τα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E. Coli, μπορούν επίσης να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Για χρόνια, πολλοί γιατροί πρότειναν τη δίαιτα BRAT για τη θεραπεία της διάρροιας στα παιδιά. Αυτή η ήπια διατροφή περιελάμβανε την κατανάλωση μπανάνας, ρυζιού, μήλου και τοστ. Αν και αυτή η δίαιτα ήταν ο «χρυσός» κανόνας για πολλά χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής δεν την συνιστά πλέον αποκλειστικά.

Η έρευνα δείχνει ότι και οι τέσσερις αυτές τροφές είναι πολύ περιοριστικές. Επίσης, δεν τροφοδοτούν τον παιδικό οργανισμό με αρκετή πρωτεΐνη, λίπος και θρεπτικά συστατικά για να έχει την απαραίτητη ενέργεια που θα το βοηθήσει να γίνει καλά. Γι’ αυτό και τώρα πια, οι γιατροί συνιστούν μια πιο ισορροπημένη διατροφή για τα παιδιά που παρουσιάζουν διάρροια.

Συμβουλές για τη θεραπεία της διάρροιας στα παιδιά

Αν και η δίαιτα BRAT δεν συνιστάται πλέον για παιδιά, οι παιδίατροι έχουν αρκετές προτάσεις για να βοηθήσουν το παιδί σας να νιώσει καλύτερα:

#1 Εστιάστε στα υγρά

Η διάρροια και ο έμετος μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πίνει αρκετά υγρά. Αφήστε το να ξεκινήσει με μικρές γουλιές νερού στην αρχή και συνεχίστε με διαυγή υγρά μέχρι να αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα.

#2 Τρώτε μικρότερα γεύματα

Αντί να ταΐζετε το παιδί σας τρία γεύματα κάθε μέρα, δώστε του μικρότερα γεύματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι να βελτιωθεί η διάρροια του.

#3 Επιμείνετε σε μια ήπια, αλλά θρεπτική διατροφή

Τα παιδιά με διάρροια μπορούν να τρώνε συχνά ψημένο ή βραστό κοτόπουλο, ζυμαρικά ή λευκό ρύζι, λευκό ψωμί, ζελεδάκια, ψητές πατάτες, καθώς επίσης φρούτα και λαχανικά που δεν προκαλούν αέρια ή φούσκωμα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις διάρροιας υποχωρούν από μόνες τους, αλλά θα πρέπει να παρακολουθείτε μερικά πράγματα όταν αντιμετωπίζετε τη διάρροια στα παιδιά. Εάν υπάρχει αίμα στα κόπρανα ή τα συμπτώματα του παιδιού επιδεινωθούν, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό.