Τα παιδιά δε χρειάζεται να κάνουν κάτι ιδιαίτερο για την περιποίησή τους. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται  είναι να υιοθετήσουν 8 καλές συνήθειες, οι οποίες θα προστατεύσουν την υγεία του. Παράλληλα θα θέσουν τις προϋποθέσεις για να φροντίζουν σωστά και με συνέπεια τον εαυτό τους στην ενήλικη ζωή τους.

 

#1 Σωστή διατροφή

Εκπαιδεύστε το παιδί σας να τρώει ισορροπημένα γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες που περιλαμβάνουν ψάρι, κρέας, λαχανικά και φρούτα. Περιορίστε το junk food και τα γλυκά στη μία φορά την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο θα «χτίσει» γερό ανοσοποιητικό, θα αποφύγει την παχυσαρκία και θα εξασφαλίσει υγιές δέρμα, δόντια, μαλλιά και νύχια.

 

#2 Επαρκής ύπνος

Οπως ξέρουμε «ο ύπνος θρέφει τα μωρά». Το βράδυ εντείνεται η γέννηση νέων κυττάρων και η παραγωγή των ορμονών ανάπτυξης του παιδιού. Για να κοιμάται πιο εύκολα, φροντίστε ώστε να έχει μια σειρά από δραστηριότητες μέσα στην ημέρα, πνευματικές αλλά και σωματικές.

 

#3 Εκθεση στον ήλιο, αλλά με μέτρο και προστασία

Η βιταμίνη D, μία από τις βασικότερες βιταμίνες για την υγεία, που βοηθάει στην ανάπτυξη γερών οστών και δοντιών, συντίθεται από τον οργανισμό μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας αλλά και από τις τροφές, όπως τα «λιπαρά» ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Γι’ αυτό παροτρύνετε το παιδί σας να βγαίνει στο ύπαιθρο. Απλά το καλοκαίρι πρέπει να αποφεύγει τον ήλιο τις ώρες μεταξύ 12.00-16.00, έστω και αν φοράει αντηλιακό.

 

#4 Εξειδικευμένα καλλυντικά 

Η ευαίσθητη μωρουδιακή ή παιδική επιδερμίδα μάς υπαγορεύει να χρησιμοποιούμε εξειδικευμένες ήπιες συνθέσεις και να αποφεύγουμε εκείνες που περιέχουν πολλές χημικές ουσίες.

 

#5 Τακτική καθαριότητα

Εμφυσήστε του τη συνήθεια να κάνει τακτικά μπάνιο, πριν πέσει για ύπνο. Αν δεν του αρέσει η διαδικασία, σκεφτείτε δελεαστικούς τρόπους για να γίνει όσο πιο διασκεδαστική γίνεται, π.χ. με παιχνίδια ή μουσική. Κατά το λούσιμο, αν έχει μακριά μαλλιά, μην ξεχνάτε το παιδικό conditioner που θα τα ξεμπλέξει εύκολα, χωρίς να πονάει.

 

#6 Στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής

α) Διατηρείτε τα νύχια του καλά κομμένα και καθαρά. β) Αν έχει τη συνήθεια να τρώει τα νύχια του, χρησιμοποιήστε συνθέσεις που αποτρέπουν την ονυχοφαγία. γ) Μάθετέ του να πλένει απαρεγκλίτως τα χέρια του πριν από το φαγητό. Ιδίως αυτήν την περίοδο λόγω κορωνοϊού, η απολύμανση των χεριών είναι επιβεβλημένη αρκετές φορές μέσα στη μέρα. δ) Αν παίζει έξω, δώστε του παιδικά αντισηπτικά μαντηλάκια για να καθαρίζει τα χέρια του.  ε) Εξηγήστε του γιατί δεν πρέπει να βάζει τα βρώμικα χέρια στο στόμα.

 

#7 Μάθετέ το να καθαρίζει το πρόσωπό του

Δείξτε του πώς να πλένει το πρόσωπό του κάθε πρωϊ και βράδυ. Αν έχει λερωθεί αντί για καθαριστικό προσώπου, ρίξτε ροδόνερο σε λίγο βαμβάκι και καθαρίστε το.

 

#8 Στοματική υγιεινή

Μάθετε στο παιδί σας να βουρτσίζει σωστά τα δόντια του, ιδανικά δυο φορές τη μέρα, πρωϊ και βράδυ, ή τουλάχιστον πριν πέσει για ύπνο. Για να το εκπαιδεύσετε να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του, επιλέξτε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, ειδικά σχεδιασμένη ώστε να κάνει ευχάριστη τη διαδικασία, και με ειδικό φως που υποδεικνύει τον ελάχιστο χρόνο βουρτσίσματος.