Η προετοιμασία ενός παιδιού για ένα νέο μωρό στην οικογένεια μπορεί να σας αγχώνει, ειδικά αν το μικρό σας γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, καθώς αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούσε να περάσει χρόνο με πολλά άλλα μικρά παιδιά και να αναπτύξει όσο θα μπορούσε τις κοινωνικές του δεξιότητες.

Στο μεταξύ, πολλές από τις συμβουλές σε μαμάδες που περιμένουν ένα νέο μωρό, όπως το να παίρνετε το παιδί μαζί σας στον υπέρηχο για να παρακολουθήσετε τις εικόνες του μωρού που μεγαλώνει, απλά δεν είναι εφικτές σε περιόδους πανδημίας.

Αν ο τοκετός πλησιάζει κι αισθάνεστε αβοήθητη, δείτε μερικές απλές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν όλη την οικογένεια να νιώσει λίγο πιο προετοιμασμένη:

#1 Μοιραστείτε την ιστορία γέννησής τους

Μιλήστε με το νήπιό σας για την πρώτη εγκυμοσύνη σας και δείξτε του φωτογραφίες από την εποχή που ήσασταν έγκυος. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε το νήπιό σας να αρχίσει να καταλαβαίνει αυτό που θα εκτυλιχθεί τους επόμενους μήνες.

#2 Συνηθίστε το μικρό σας με άλλους φροντιστές

Είτε πρόκειται για τον παππού και τη γιαγιά είτε για τη baby-sitter, βοηθώντας το νήπιό σας να οικοδομήσει μια σχέση και άνεση με έναν άλλο έμπιστο φροντιστή, η ζωή όλων θα γίνει πιο εύκολη όταν θα νιώθετε διχασμένη με τις απαιτήσεις των παιδιών σας για χρόνο και ενέργεια.

#3 Απολαύστε ποιοτικό χρόνο μαζί

Περάστε όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με το νήπιό σας, πριν έρθει το μωρό. Ενώ θέλετε το μικρό σας να είναι προετοιμασμένο, θέλετε επίσης να ξέρει ότι θα το αγαπάτε πάντα κι ότι θα είναι πάντα ξεχωριστό για εσάς.

#4 Βοηθήστε το νήπιό σας να απολαύσει το νέο του ρόλο

Μιλήστε στο παιδί σας για το «μωρό του», κάνοντάς το να καταλάβει ότι αυτό δεν είναι κάτι που απασχολεί αποκλειστικά τους γονείς. Αντίθετα, αυτή η νέα προσθήκη στην οικογένεια είναι κάτι για το οποίο μπορεί να είναι περήφανος ως «μεγάλος-η αδερφός-ή».

#5 Δώστε στο νήπιό σας έναν τρόπο να εμπλακεί

Τα νεογέννητα μωρά δεν μπορούν να παίξουν. Επομένως η σύνδεση με το νήπιο θα χρειαστεί μια μικρή ώθηση. Ζητώντας του να σας βοηθήσει να ντύσετε το μωρό ή να τακτοποιήσετε τις πάνες στην αλλαξιέρα, θα του δώσει μια αίσθηση υπερηφάνειας για τη συμμετοχή στη διαδικασία και επιτυχίας για την ουσιαστική παροχή βοήθειας.

#6 Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του μικρού σας

Μέρος της ενηλικίωσης είναι να βιώνεις έντονα συναισθήματα. Είναι λοιπόν απολύτως φυσιολογικό για το παιδί σας να νιώθει ζήλια και θυμό όταν το μωρό σας έρχεται σπίτι και δεν έχει ακόμη τις δεξιότητες επικοινωνίας για να μιλήσει μέσα από αυτά τα συναισθήματα. Εάν το παιδί σας είναι λυπημένο, αφήστε το να κλάψει. Αν είναι θυμωμένο, επιτρέψτε του να εκφράσει το θυμό του χρησιμοποιώντας λέξεις, πηδώντας, σφίγγοντας ένα μαξιλάρι ή με οποιονδήποτε ασφαλή τρόπο. Σύντομα η «φουρτούνα» θα κοπάσει.

#7 Εξασκηθείτε στο να είστε ευγενικοί

Σε ένα μικρό παιδί που ακόμα απλώνει το χέρι του για να τραβήξει τα αυτιά του σκύλου σας ή για να βγάλει τα γυαλιά του συζύγου σας, μια κούκλα θα μπορούσε να είναι εξαιρετική πρακτική για να μάθει πώς μπορεί να συμπεριφέρεται ευγενικά. Το παιδί σας μπορεί να την κρατήσει στην αγκαλιά του και να την χαϊδέψει απαλά, όπως θα κάνει σύντομα με το νέο μωρό. Προσπαθήστε να επαινέσετε το νήπιο γι’ αυτή την τρυφερή χειρονομία.

Παρόλο που με τον ερχομό του μωρού σας θα υπάρξουν σοβαρές προκλήσεις, μετά θα προχωρήσετε όλοι μαζί στην επόμενη σεζόν της ζωής σας. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο, αλλά η υποστήριξη, η επικοινωνία, η ευγένεια και η προοπτική θα κάνουν τη διαδρομή λίγο πιο εύκολη και πολύ πιο ευχάριστη.