Δεν είναι λίγες οι φορές που έχετε υπάρξει θεατές μπροστά σε ένα ψυχολογικό ξέσπασμα του παιδιού σας, γιατί δεν του εκπληρώσατε κάποια επιθυμία ή γιατί δεν του δίνεται το 100% της προσοχής σας. Είναι πολύ βασικό, λοιπόν, να του διδάξετε την υπομονή. Στην περίπτωση που πιστεύετε πως πρόκειται για μια διαδικασία «επίπονη» τόσο για εσάς, όσο και για εκείνο, διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές ειδικών, που θα σας βοηθήσουν.

1. Κρατήστε το απασχολημένο

Είναι βέβαιο πως το παιδί δεν μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να μάθει να είναι υπομονετικό. Ένα καλό «τρικ» είναι να καταφεύγετε σε μεθόδους περισπασμού όσο περιμένετε κι εσείς μαζί του. Στην προσπάθειά σας αυτή θα σας βοηθήσουν κάποια διαδραστικά τραγούδια, εκπαιδευτικά παιχνίδια ή παιχνίδια που βγάζουν ήχους.

2. Εσείς, παράδειγμα υπομονής

Έρευνα του Society for Research in Child Development (SRCD) έδειξε πως τα παιδιά μπορούν να μάθουν την τέχνη της υπομονής μέσω της παρατήρησης. Στη μελέτη που έγινε, μια ομάδα παιδιών καθώς περίμενε, παράλληλα παρατηρούσε έναν άνθρωπο να κάνει το ίδιο, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά δεν είχαν αυτήν την πληροφορία.

Αυτό που αποδείχθηκε ήταν πως όσα έβλεπαν τον άνθρωπο να περιμένει προσαρμόστηκαν περισσότερο στο ίδιο μοντέλο συμπεριφοράς και μάλιστα βρήκαν και έναν τρόπο να απασχοληθούν. Επομένως, μπορούν και οι γονείς να ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

Εξηγήστε του με λέξεις την ενέργεια που κάνετε εκείνη τη στιγμή και γιατί πρέπει να δείξει υπομονή και αφήστε το να σας παρατηρεί.

Είναι πολύ πιθανό να κατανοήσει γρήγορα τη συμπεριφορά σας αυτή, και να δείξει την υπομονή που χρειάζεται.

3. Η υπομονή «θέλει» κίνητρα

Πρόκειται για την έσχατη λύση, στην περίπτωση που τίποτε από τα παραπάνω δεν λειτουργήσει. Μπορεί να σας ακούγεται σαν μια πράξη δωροδοκίας, ωστόσο έχει αποτελέσματα. Ως γνωστόν, τα παιδιά λατρεύουν την οποιαδήποτε μορφή επιβράβευσης και είναι διατεθειμένα να κάνουν τα πάντα για να την κερδίσουν.

Οι ειδικοί του University of Michigan δηλώνουν πως το κλειδί είναι να είστε ξεκάθαροι απέναντί του για τις προσδοκίες σας, υπό ποιους όρους και πότε θα λάβει την επιβράβευση. Για παράδειγμα, μην λέτε « Θα σου δώσω ένα μπισκότο, εάν είσαι φρόνιμο».

Αυτό δεν αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το παιδί. Πρέπει να του πείτε ακριβώς πώς πρέπει να συμπεριφερθεί. Βεβαιωθείτε πως είστε ξεκάθαροι στους κανόνες που διαμορφώνετε και εξηγήστε στο παιδί σας σε ποια περίπτωση θα κερδίσει ή θα χάσει την επιβράβευση του.