Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η βρεφική επιδερμίδα είναι πολύ πιο λεπτή σε σχέση με εκείνη ενός ενήλικα, ενώ ο αμυντικός μηχανισμός της είναι ακόμη σε πρόωρο στάδιο. Για να  αντιμετωπίσουμε λοιπόν τις προκλήσεις της, χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα του μωρού. Ας δούμε 3 από τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε.

 

Τι κάνουμε όταν αλλάζουμε πάνα

Καθαρίζουμε την περιοχή με καθαριστικό υγρό που δεν χρειάζεται ξέπλυμα ή με μωρομάντηλα.  Στεγνώνουμε καλά τις πτυχές της επιδερμίδας για να απομακρυνθεί η υγρασία. Στη συνέχεια απλώνουμε απαραιτήτως μία προστατευτική κρέμα. Η σύνθεση θα προλάβει τους ερεθισμούς και θα ανακουφίσει τους ήδη υπάρχοντες.

Σε περίπτωση ερεθισμού της περιοχής, την αφήνουμε γυμνή όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα και έπειτα εφαρμόζουμε μία ενισχυμένη βρεφική σύνθεση που αναπλάθει το δέρμα.

Τι να προσέξουμε: Επιλέγουμε πάνες που ταιριάζουν στο μέγεθος του μωρού μας. Για παράδειγμα μια πολύ μικρή πάνα θα προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα εξαιτίας της τριβής. Αντίθετα μία μεγαλύτερη δεν θα προστατεύει σωστά από τις διαρροές.

 

Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε καλά τις πτυχώσεις του δέρματος του

Για να αποφύγουμε τους ερεθισμούς, τις κοκκινίλες και το ξεφλούδισμα, βεβαιωνόμαστε ότι οι «δίπλες» που εμφανίζει η βρεφική επιδερμίδα είναι απολύτως στεγνές. Τους καλοκαιρινούς μήνες που κάνει ζέστη, τις καθαρίζουμε συχνά με μωρομάντηλο. Σημειωτέον ότι οι κοκκινίλες φεύγουν εξίσου γρήγορα όπως εμφανίζονται.

Ωστόσο αν παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή στην επιδερμίδα του ή οι κοκκινίλες επιμένουν συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο.

 

Επιλέγουμε εξειδικευμένες για τη βρεφική επιδερμίδα συνθέσεις

Εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βρεφικά καλλυντικά, ιδίως αν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα. Δεν ισχύει όμως το αντίστροφο. Δηλαδή δεν εφαρμόζουμε σε ένα μωρό τα δικά μας σαμπουάν και αφρόλουτρα. Επιλέγουμε τις  κατάλληλες βρεφικές συνθέσεις και διαβάζουμε τα συστατικά της καθεμίας προκειμένου να ξέρουμε τι ακριβώς εφαρμόζουμε στο παιδί μας.

Σημείωση: Κάποια παιδικά αφρόλουτρα ή σαπούνια δεν κάνουν τόσο πλούσιο αφρό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε περισσότερη ποσότητα. Αντιθέτως, σημαίνει ότι δεν περιέχουν τους  χημικούς αφρίζοντες παράγοντες, κάτι που είναι καλό.