Η διαδικασία να μάθετε στο παιδί να έχει καλούς τρόπους, μπορεί να αποδειχθεί πραγματική πρόκληση για αρκετούς γονείς, είναι όμως μία διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική αφού του μεταδίδεται απαραίτητα εφόδια που θα το συνοδεύουν και θα το διευκολύνουν σε ποικίλες περιστάσεις στην μετέπειτα ζωή του.

Με τα ακόλουθα πέντε τρικ θα μάθετε εύκολα και γρήγορα στο παιδί σας καλούς τρόπους.

Ζητήστε βοήθεια

Αν βλέπετε ότι δεν υπακούει στις υποδείξεις σας για ευγενική συμπεριφορά, τότε μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν αγαπημένο του συγγενή ή τον δάσκαλό του. Μια κουβέντα από εκείνους μπορεί να επιδράσει εντελώς διαφορετικά στην ψυχολογία και την συμπεριφορά του παιδιού. Να γνωρίζετε όμως, ότι αυτές οι συμπεριφορικές αλλαγές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από την μία ημέρα στην άλλη, όσο και όσοι αν του μιλήσουν. Κάθε παιδί μπορεί να αποκτήσει καλούς τρόπους, χρειάζεται όμως χρόνο για να τους εξελίξει.

Θετική ομιλία

Ορισμένοι γονείς απειλούν τα παιδιά τους με τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν, όπως η τιμωρία, αν δεν συμπεριφέρονται με ευγένεια. Το μήνυμα που στέλνουν εκείνη την στιγμή όμως, είναι ότι η εκμάθηση τρόπων είναι μια άσχημη και τρομακτική διαδικασία, γεγονός που ξενίζει τα παιδιά. Χρησιμοποιείστε για να εμφυσήσετε καλούς τρόπους στα παιδιά σας, θετική ομιλία, τονίζοντας όλα τα οφέλη που θα τους αποφέρουν όπως οι περισσότερες προσκλήσεις για παιχνίδι από φίλους αλλά και η μεταγενέστερη εκτίμηση των άλλων. Η θετική ομιλία εξάλλου είναι πάντα καλύτερη από την αρνητική.

Παιχνίδι ρόλων

Προετοιμάστε το παιδί σας για διάφορες κοινωνικές περιστάσεις μέσα από παιχνίδι ρόλων, καθώς θα νιώθει έτσι σίγουρο για την συμπεριφορά του και θα μπορεί να διαχειριστεί τις καταστάσεις με ψυχραιμία και ευγένεια. Προσποιηθείτε ότι συναντάτε κάποιον για πρώτη φορά και «προπονηθείτε» για την χειραψία. Δείξτε του πως θα ζητήσει ευγενικά από ένα παιδάκι να κάνει κούνια όταν έχει έρθει η σειρά του και εκείνο το αγνοεί. Ζητήστε του να σας δείξει πως θα ζητήσει «συγνώμη» από κάποιον που βρίσκεται στο δρόμο του και θέλει να τον προσπεράσει.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Μην χάνεται ευκαιρία να πείτε «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ» και επιδείξτε ευγενική συμπεριφορά στην καθημερινότητά σας. Όχι μόνο θα είστε πιο ήρεμοι και ευδιάθετοι στο σπίτι αλλά το παιδί σας θα δει έμπρακτα πως λειτουργούν και τι κερδίζει κανείς με τους καλούς τρόπους. Στο μεταξύ, δεν πρέπει να ξεχνάτε και την μιμητική συμπεριφορά των παιδιών, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, καθώς παρατηρώντας την δικής σας συμπεριφορά σχεδόν αυθόρμητα θα την αντιγράφει.

Επιβραβεύστε και τις μικρές νίκες

Μην περιμένετε από το παιδί σας να τελειοποιήσει τους τρόπους του για να το επιβραβεύσετε. Αν δείτε ότι προσπαθεί, επιβραβεύστε ακόμα και τις μικρές του νίκες, καθώς έτσι θα το επιβεβαιώσετε ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο και θα το ενθαρρύνετε να συνεχίσει την καλή δουλειά.