Ως νέα μαμά μπορεί να ακούσετε διάφορες συμβουλές για τη διατροφή του μωρού σας και ως θηλάζουσα είναι πιθανό να διαπιστώσετε ότι ακόμη και η δική σας διατροφή γίνεται θέμα συζήτησης.

Δείτε μερικούς μύθους που είναι πιθανό να ακούσετε σχετικά με το τι πρέπει (ή δεν πρέπει) να τρώτε και τα γεγονότα στα οποία μπορείτε να βασιστείτε:

Μύθος: Οι μητέρες που θηλάζουν πρέπει να πίνουν πολύ νερό

Γεγονός: Όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο να πίνετε πολύ νερό, αλλά αντίθετα με τις συμβουλές που μπορεί να λάβετε, δεν θα ενισχύσει την παροχή γάλακτος. Ο στόχος σας για την κατανάλωση νερού πρέπει να είναι ο ίδιος όταν θηλάζετε όπως κάθε άλλη φορά: Πίνετε για να αποτρέψετε τη δίψα, πίνετε νερό με τα γεύματα και προσπαθείτε να έχετε ένα ποτήρι νερό κοντά σας όταν κάθεστε να θηλάσετε το μωρό σας.

Μύθος: Οι μητέρες που θηλάζουν δεν κάνει να πίνουν καφέ

Γεγονός: Είναι ανακούφιση να λέμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στη θηλάζουσα μαμά και το μωρό της. Ωστόσο, πάνω από 750 mg την ημέρα, μπορεί να κάνουν το μωρό σας νευρικό ή να του προκαλέσουν αυπνία. Αν θέλετε να πιείτε καφέ, λάβετε υπόψη τη συνολική πρόσληψη καφεΐνης από τρόφιμα και ποτά, όπως καφέ, τσάι, ανθρακούχα ποτά και σοκολάτα.

Μύθος: Οι μητέρες που θηλάζουν πρέπει να αποφεύγουν τα μπαχαρικά και το σκόρδο

Γεγονός: Είναι αλήθεια ότι η γεύση του μητρικού γάλακτος επηρεάζεται από τη διατροφή της μαμάς. Το γάλα που φτιάχνει το σώμα της θηλάζουσας θα έχει διαφορετική γεύση μετά από ένα πρωινό με αυγά και τοστ, απ’ ό,τι θα είχε μετά από ένα δείπνο με ζυμαρικά με σκορδάτη σάλτσα ντομάτας. Ωστόσο, η διαφορά είναι τόσο μικρή που το μωρό σας είναι απίθανο να ενοχληθεί από τα μπαχαρικά που τρώτε, ειδικά καταναλώνατε τις ίδιες γεύσεις τακτικά όταν ήσασταν έγκυος. Η έρευνα έχει δείξει πάντως ότι τα μωρά μένουν στο στήθος περισσότερο και καταναλώνουν περισσότερο γάλα όταν οι μητέρες τους τρώνε σκόρδο. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται συχνότερα στα μωρά που εκτίθενται στο σκόρδο πιο σπάνια.

Μύθος: Οι μητέρες που θηλάζουν δεν μπορούν να πίνουν αλκοόλ

Γεγονός: Δεν υπάρχει λόγος να παρατήσετε ένα εορταστικό ποτήρι σαμπάνιας στον γάμο της αδερφής σας ή να παραλείψετε μια μπύρα σε ένα μπάρμπεκιου με φίλους. Σε αντίθεση με παλαιότερες αντιλήψεις, μελέτες έχουν δείξει ότι ένα ή δύο ποτά την εβδομάδα (χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ) είναι απίθανο να βλάψουν το μωρό σας. Από την άλλη πλευρά, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τη γεύση του γάλακτος σας, να συντομεύσει τις συνεδρίες θηλασμού, να μειώσει την παροχή γάλακτος και να περιορίσει την αύξηση βάρους του μωρού σας.

Tips: Για να περιορίσετε τις επιπτώσεις του αλκοόλ στο μωρό σας, θηλάστε πριν καταναλώσετε αλκοόλ όταν είναι δυνατόν και περιμένετε μερικές ώρες μετά πριν θηλάσετε. Επίσης, δεδομένου ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βαθύτερο ύπνο, θα πρέπει να αποφεύγετε να παίρνετε το μωρό στο κρεβάτι σας μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Μύθος: Οι μητέρες που θηλάζουν πρέπει να αποφεύγουν τα «top 10» αλλεργιογόνα

Γεγονός: Οι τροφικές αλλεργίες είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για ορισμένα παιδιά, αλλά είναι σπάνιες και η αντίδραση σε αλλεργιογόνα που περνούν από το μητρικό γάλα ακόμη πιο σπάνια. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να σχεδιάσετε τη διατροφή σας γύρω από τις τροφικές αλλεργίες. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι περίπου το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων προκαλούνται από 10 συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Επομένως ίσως θελήσετε να το έχετε κατά νου καθώς προσθέτετε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή του παιδιού σας, μέσω του θηλασμού. Αν δεν παρατηρήσετε συμπτώματα στο παιδί σας όπως υπερβολικό φτύσιμο, έμετο, κολικούς, εξάνθημα ή επίμονη συμφόρηση, δεν υπάρχει λόγος να περιορίσετε τη διατροφή σας.

Μύθος: Πρέπει να πίνετε γάλα για να φτιάξετε γάλα

Γεγονός: Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι η λήψη μιας ουσίας που παράγει μια θηλυκή αγελάδα για το διατροφικό όφελος του μοσχαριού της, είναι ένα απαραίτητο βήμα στην παραγωγή ανθρώπινου μητρικού γάλακτος. Το γάλα που παράγουν οι αγελάδες ή άλλα ζώα δεν είναι το ίδιο με αυτό που παράγει ο άνθρωπος και το σώμα της μητέρας δεν είναι απλώς ένα χωνί ή καθαριστής που περνά το «βελτιωμένο» αγελαδινό γάλα στο μωρό της. Αυτός είναι ένας μύθος που είναι εύκολο να αγνοηθεί – αλλά είναι ένας μύθος που είναι πιθανό να ακούσετε τουλάχιστον μία φορά!

Μύθος: Παραλείψτε τα τρόφιμα που προκαλούν αέρια, όπως το μπρόκολο

Γεγονός: Λάχανο, μπρόκολο και ντομάτες – βάλτε τα σε ένα πιάτο σε οποιοδήποτε οικογενειακό «τραπέζι» και είναι πιθανό οι μεγαλύτερες γυναίκες γύρω σας να σας προειδοποιήσουν για τις «εκρήξεις» δύσοσμων αερίων που μπορεί να περιμένετε από το μωρό σας. Πάρτε αυτή τη συμβουλή ελαφρά και φάτε. Το μπρόκολο και πολλά άλλα λαχανικά είναι superfoods και χρειάζεστε όλα τα θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να πάρετε, καθώς το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να παράγει γάλα για το μωρό σας.