Οι Έλληνες δεν είμαστε συνηθισμένοι στο χιόνι. Στις περισσότερες περιοχές σπάνια θα χιονίσει και ακόμη πιο σπάνια θα το στρώσει. Έτσι, όταν αυτό συμβαίνει, είναι υπέροχο για την παιδιά μας (αλλά και για εμάς, μην γελιόμαστε!) να αξιοποιούμε στο έπακρο αυτές τις μέρες.

Πώς μπορεί το παιχνίδι στο χιόνι να ωφελήσει τα παιδιά

Το παιχνίδι στο χιόνι είναι «ένεση» χαράς κι ανεμελιάς, αλλά επίσης μπορούν να ωφελήσει τα παιδιά μας με μια σειρά τρόπους που μάλλον δεν έχουμε σκεφτεί:

*Καθαρός φρέσκος αέρας

Οι ιώσεις που προκαλούν γρίπη, κρυολόγημα και covid είναι πιο συχνοί τους χειμερινούς μήνες. Τις περισσότερες φορές, αυτοί οι ιοί κυκλοφορούν σε εσωτερικούς χώρους, σε κλειστά περιβάλλοντα. Το χιόνι είναι συναρπαστικό, όπως και ο καθαρός φρέσκος αέρας που αναπνέουμε μέρες σαν τη σημερινή.

*Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Το παιχνίδι έξω είναι εξαιρετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που συνδέουν την υπαίθρια δραστηριότητα με πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

*Τονώστε την φαντασία

Το χιόνι προσφέρει τόσες πολλές ευκαιρίες στα παιδιά σας για να λύσουν προβλήματα και να γίνουν δημιουργικά! Προτρέψτε τα να φτιάξουν ένα οχυρό από χιόνι ή έναν χιονάνθρωπο… Το παιχνίδι αυτό τους επιτρέπει να εκφραστούν δημιουργικά κι ελεύθερα, χωρίς να δεσμεύονται από προκαθορισμένους περιορισμούς. Ζητήστε τους να σας πουν τι είδους ίχνη ζώων βλέπουν στο χιόνι…

*Φυσική άσκηση

Οι χιονισμένες μέρες παρέχουν πολλές εξαιρετικές ευκαιρίες για διασκέδαση και περιπέτεια σε εξωτερικούς χώρους. Το παιχνίδι στο χιόνι παρέχει στα παιδιά απεριόριστο χώρο και ατελείωτες ευκαιρίες να μάθουν και να αναπτύξουν τις κινητικές τους ικανότητες και να βελτιώσουν τη σωματική τους ανάπτυξη. Ζητήστε τους να σπρώξουν το έλκηθρο και μάθετέ τους γιατί στην κατηφόρα κινούνται πιο γρήγορα παρά στην ανηφόρα.

*Διασκεδαστικές αναμνήσεις

Το έντονο παιχνίδι με τους φίλους και την οικογένεια στο χιόνι δίνει στα παιδιά αναμνήσεις που θα μείνουν μαζί τους για το υπόλοιπο της ζωής τους. Το να φτιάχνεις χιονάνθρωπους και να αγγέλους χιονιού είναι πολύ διασκεδαστικό, ειδικά μάλιστα γνωρίζοντας ότι αυτές οι μέρες δεν έρχονται πολύ συχνά.