Αν και το τελευταίο διάστημα περνάμε ως οικογένεια περισσότερο χρόνο στο σπίτι, οι συνήθειες μας έχουν αλλάξει, αφού ως γονείς καλούμαστε να δουλεύουμε περισσότερο αλλά και τα παιδιά εκτός από το καθιερωμένο τους διάβασμα, εξοικειώνονται και με την τηλεκπαίδευση. Μοιραία, ο ελεύθερος χρόνος μας μειώνεται και το ίδιο θα συμβεί και με τον ποιοτικό χρόνο που περνάτε ως οικογένεια. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές απλές καθημερινές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε στην καθημερινότητά σας, για να ενδυναμώσετε το δεσμό σας ως οικογένεια αλλά και την σχέση γονέα-παιδιού.

Όλοι μαζί στο τραπέζι

Ένα εντυπωσιακό σύνολο ερευνών έχει δείξει την σύνδεση μεταξύ τακτικών γευμάτων με τα παιδιά και των αυξημένων αναπτυξιακών οφελών, όπως καλύτερη υγεία και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, ισχυρές νοητικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες, βελτιωμένη συμπεριοφορά καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να βρείτε χρόνο για να δειπνήσετε μαζί κάθε βράδυ, προγραμματίστε οικογενειακά γεύματα όποτε μπορείτε, όσο περισσότερο μπορείτε.

Εάν τα βράδια της εβδομάδας είναι γεμάτα μπορείτε να βρείτε λύσεις, όπως το πρωινό ή τα σνακ μαζί. Το κλειδί είναι να κάνετε τα οικογενειακά γεύματα διασκεδαστικά, να μιλάτε για την ημέρα σας και να παραμένετε συνδεδεμένοι με τα παιδιά σας.

Ερωτήσεις πριν κοιμηθούμε

Όπως και την ώρα του δείπνου, η ώρα του ύπνου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μιλήσετε λίγο παραπάνω με τα παιδιά.

Μπορείτε να τους κάνετε ερωτήσεις που θα τους παρακινήσουν να απαντήσουν λεπτομερώς, όπως «ποιο ήταν το καλύτερο σημείο της ημέρας» ή «ποιο ήταν το πιο αστείο πράγμα που συνέβη σήμερα».

Στη συνέχεια, φροντίστε να μιλήσετε για την ημέρα σας και να μοιραστείτε λεπτομέρειες όπως για το τι ήσασταν πιο περήφανοι που πετύχατε εκείνη την ημέρα ή ποιο πρόβλημα μπορεί να έχετε και πώς σκοπεύετε να το λύσετε.

Καθώς μοιράζεστε τέτοιους είδους πληροφορίες με το πιδί, του δείχνετε ότι το εκτιμάται ως άτομο και ότι νιώθετε αρκετά κοντά για να του το εμπιστευτείτε.

Ενισχύετε επίσης τον δεσμό σας και του δείχνετε ότι είναι σημαντικό για εσάς.

Σεβασμός για ισχυρό δεσμό

Τα παιδιά μπορεί μερικές φορές να είναι εκνευριστικά και σίγουρα μπορούν να κάνουν λάθη.

Αλλά οι γονείς θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι το να συμπεριφέρονται στα παιδιά με σεβασμό είναι εξίσου σημαντικό με το να θέτουν κανόνες και όρια για την πειθαρχία τους.

Ακόμα κι αν το παιδί έχει βγει εκτός ορίων, είναι σημαντικό να του μιλήσετε με ήρεμο και στοργικό τρόπο.

Οι φωνές ή η χρήση σωματικής τιμωρίας έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο είναι λιγότερο αποτελεσματικές, αλλά μπορούν να βλάψουν την ποιότητα της σχέσης σας με το παιδί σας.

Οι καλοί τρόποι δεν πρέπει να είναι κάτι που χρησιμοποιείτε μόνο έξω από το σπίτι.

Υπενθυμίστε στα παιδιά να πουν «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» και στην καθημερινότητά τους στο σπίτι και φροντίστε να κάνετε και εσείς το ίδιο.

Το να φέρεστε ο ένας στον άλλον με σεβασμό και ευγένεια όχι μόνο θα σας φέρει πιο κοντά αλλά θα κάνει το σπίτι σας πιο ευχάριστο μέρος για να ζήσετε.