Η σχέση ενός παιδιού με έναν φανταστικό φίλο μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να εντοπίσουν προβλήματα με τα παιδιά τους.

Εάν ένας φανταστικός φίλος φοβάται κάτι, για παράδειγμα το σκοτάδι ή τα σκυλιά, το παιδί μπορεί να παλεύει με αυτόν τον φόβο και μπορεί να χρησιμοποιεί τον φανταστικό φίλο για να εκφράσει τον φόβο και να τον αντιμετωπίσει. Εάν ο φανταστικός φίλος μπαίνει πάντα σε μπελάδες, μπορεί να είναι σημάδι ότι το παιδί αισθάνεται κατακλυσμένο με πάρα πολλούς κανόνες ή ότι τιμωρείται πολύ συχνά.

Φυσικά, μερικές φορές το φανταστικό παιδί χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος του παιδιού ή για να ξεφύγει από μια δυσάρεστη εργασία. Ένα παιδί μπορεί να κατηγορήσει την κακή συμπεριφορά στον φανταστικό φίλο, λέγοντας «Η Τιτίκα έσπασε το παράθυρο» ή ένα παιδί μπορεί να πει σε έναν γονέα ότι «Ο κύριος Τζακ λέει ότι δεν χρειάζεται να πάω για ύπνο τώρα».

Όταν οι φανταστικοί φίλοι χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο, οι γονείς πρέπει να το δουν ως ευκαιρία. Στην περίπτωση του σπασμένου καθρέφτη, ένας γονιός μπορεί να πει ότι όλοι έχουν ατυχήματα και κάνουν λάθη και να μην ανησυχεί. Στη συνέχεια, λέτε στο παιδί ότι ένα σπασμένο τζάμι μπορεί να καθαριστεί και να αντικατασταθεί το παράθυρο. Το παιδί θέλει να ξέρει ότι εξακολουθείτε να το αγαπάτε, ακόμα κι όταν κάνει λάθη ή γιγάντια μπερδέματα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να του πείτε «Σ’ αγαπώ, ακόμα κι όταν συμβαίνουν λάθη».

Στην περίπτωση των φανταστικών φίλων που υπερισχύουν της εντολής ενός γονέα, να θυμάστε ότι τα παιδιά γνωρίζουν ότι οι φανταστικοί φίλοι τους είναι φανταστικοί. Εδώ μπορείτε να πείτε το εξής: «Η κυρία Λίλυ μπορεί να λέει ότι δεν χρειάζεται να πας για ύπνο τώρα, αλλά είμαι η μητέρα σου και λέω ότι είναι ώρα για ύπνο αυτή τη στιγμή».

Οι φανταστικοί φίλοι είναι το «μαξιλάρι» των παιδιών

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, προσλαμβάνει έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. Ο κόσμος μπορεί να φαίνεται τώρα ένα μεγάλο και τρομακτικό μέρος. Εάν οι φανταστικοί φίλοι δίνουν στα παιδιά έναν ασφαλή τρόπο να εξασκήσουν τι να πουν και τι να κάνουν, κάνοντας αυτό τον κόσμο πιο ασφαλή και προσιτό, τότε αυτό μπορεί να είναι μόνο καλό.

Να θυμάστε πάντα ότι οι φανταστικοί φίλοι είναι ένδειξη ότι το παιδί σας είναι επινοητικό, κι έχει βρει τον τρόπο να αντιμετωπίζει συναισθήματα και προβλήματα.