Όλοι γνωρίζουμε ότι για να χάσουμε περιττά κιλά πρέπει να τρώμε λιγότερα γλυκά, να καταναλώνουμε λιγότερο ή και καθόλου junk food και ταυτόχρονα να εμπλουτίσουμε την καθημερινή μας δίαιτα με φρούτα και λαχανικά.

Τα δύσκολα όμως ξεκινούν όταν πρέπει να εφαρμόσουμε στην πράξη όλα αυτά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να ξεκινήσουν δίαιτα για να τα παρατήσουν λίγο μετά.

Ας δούμε λοιπόν όσα πρέπει να έχετε κατά νου ώστε να έχει αποτέλεσμα η δίαιτα.

Η δίαιτα δεν πρέπει να αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφών

Τα τελευταία χρόνια οι δίαιτες που αποκλείουν τους υδατάνθρακες έχουν γίνει ιδιαιτέρα διάσημες.

Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι δίαιτες που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφών, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να είναι ισορροπημένες, ενώ μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της ενέργειάς σας ή να σας δημιουργήσουν διατροφικές ελλείψεις.

Επίσης, οι στερητικές δίαιτες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Το κλειδί είναι να έχετε μια διατροφή που προσφέρει στον οργανισμό σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να τον επιβαρύνει με περιττές θερμίδες.

Ο στόχος σας πρέπει να είναι ρεαλιστικός

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, δεν υπάρχουν «μαγικές» δίαιτες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα περιττά κιλά μέσα σε λίγες ημέρες.

Τα προγράμματα που υπόσχονται κάτι τέτοιο συνήθως δεν είναι ούτε ασφαλή ούτε βιώσιμα μακροπρόθεσμα.

Έτσι, αν ο στόχος σας είναι το αδυνάτισμα με διάρκεια, καλό είναι να καταλάβετε πως η αλλαγή στο σώμα σας θα έρθει σταδιακά, ως αποτέλεσμα μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Επίσης, αποφύγετε τις κατηγορηματικές δηλώσεις, που πολύ σύντομα μπορεί να στραφούν εναντίον σας.

Φράσεις όπως «δεν ξανατρώω παγωτό» ή «ό,τι και να γίνει εγώ θα πηγαίνω κάθε ημέρα στο γυμναστήριο» θα ξυπνήσουν μέσα σας αισθήματα ενοχής μόλις δεν μπορέσετε να τις τηρήσετε και τότε είναι πολύ πιθανό το αίσθημα της αποτυχίας να σας αποθαρρύνει.

Μη ζυγίζεστε κάθε ημέρα

Ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου στόχου που έχετε θέσει, ένας από τους πιο εύκολους και κοινούς τρόπους να παρακολουθήσετε την πρόοδό σας είναι με το να ζυγίζεστε τακτικά.

Κάποιοι άνθρωποι συνηθίζουν να ζυγίζονται σε καθημερινή βάση, μια συνήθεια που είναι αρκετά εμμονική, αγχωτική και… χωρίς ιδιαίτερο νόημα, αφού η διαφορά στο βάρος σας από τη μία ημέρα στην άλλη, έχει να κάνει με τα υγρά που έχετε πάρει ή χάσει και όχι με το λίπος, η απώλεια του οποίου πρέπει να είναι και ο στόχος σας.

Προσπαθήστε να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα και να τεστάρετε κάθε φορά κατά πόσο σας βοήθησε το πρόγραμμα που ακολουθήσατε.