Συνήθως, η οδοντοφυΐα κάνει την εμφάνισή της μεταξύ του έκτου και του όγδοου μήνα ζωής του μωρού. Τα κάτω μπροστινά δόντια συνήθως βγαίνουν πρώτα και ακολουθούν τα επάνω μπροστινά. Μόλις το παιδί γίνει ενός έτους, το πιθανότερο είναι να εμφανιστεί ο πρώτος γομφίος. Από τη στιγμή αυτή και μετά, το μωρό θα παιδεύεται για αρκετούς μήνες από τα δευτερογενή συμπτώματα της οδοντοφυΐας.

Όταν είναι κρυολόγημα

Η Joana Ramos-Jorge, παιδοδοντίατρος στη Βραζιλία, διεξήγαγε πρόσφατα μια οκτάμηνη μελέτη για την ανατολή των βρεφικών δοντιών και τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας. Στο ιατρείο της, η Ramos-Jorge είχε παρατηρήσει ότι οι γονείς έρχονταν συχνά αναζητώντας οδοντιατρική φροντίδα για τα μωρά τους που έβγαζαν νεογιλά δόντια, ενώ στην πραγματικότητα τα παιδιά ήταν άρρωστα από άλλη αιτία, όπως έναν ιό.

Η μελέτη της διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με την οδοντοφυΐα περιελάμβαναν εξανθήματα, σάλια, ρινική καταρροή, βραχύβια διάρροια, εκνευρισμό, απώλεια όρεξης, και ήπιες θερμοκρασίες.

Τα συμπτώματα δεν ήταν ποτέ σοβαρά και η διάρκειά τους ήταν βραχύβια, ξεκινώντας συχνά την ημέρα που «έσκαγε» από το ούλο ένα λευκό «μαραγαριταράκι» και διαρκούσαν μέχρι την επόμενη. Αντίθετα, τα συμπτώματα ήταν πιο επίμονα στα μωρά που νοσούσαν από κάποιον ιό.

Δώστε προσοχή στη διάρκεια των συμπτωμάτων

Ο Carl Cummings, παιδίατρος από το Μόντρεαλ, συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση. «Όσο περισσότερο διαρκεί το σύμπτωμα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να προκληθεί από την οδοντοφυΐα», λέει.

Εάν ένα μωρό είναι ανήσυχο τέσσερις ή πέντε νύχτες αντί για μία ή δύο, εάν η διάρροια συνεχίζεται για περισσότερο από μία ημέρα, ή εάν ο πυρετός είναι υψηλότερος από 38,5°C, θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό αντί να πάει το νου σας στην οδοντοφυΐα. «Η οδοντοφυΐα είναι η ερμηνεία στην οποία φτάνεις αφού είσαι σίγουρος ότι δεν είναι τίποτα άλλο», τονίζει ο Cummings.

Πώς θα ανακουφίσετε το μωρό σας

Σε γενικές γραμμές, ένα μωρό που δαγκώνει και σαλιώνει τα πάντα, πιθανότατα βγάζει ένα δόντι.

  • Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί έχει ήπιο πυρετό, δοκιμάστε να του δώσετε κάποιο παυσίπονα φάρμακο με αντιπυρετική δράση, ΠΑΝΤΑ σε συνεννόηση με το γιατρό σας. Αν βγάζει δόντια, θα νιώσει καλύτερα. Κι αν αυτό δεν του προσφέρει ανακούφιση, είναι πιθανό να συμβαίνει κάτι άλλο.
  • Μπορείτε επίσης να προσφέρετε στο μωρό παγωμένους δακτυλίους οδοντοφυΐας και να προσπαθήσετε να το παρηγορήσετε παίρνοντάς το αγκαλιά και κουνώντας το μαλακά.
  • ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ζελέ ή δισκία οδοντοφυΐας, καθώς ενέχουν κίνδυνο για την υγεία του μωρού σας.