Άγρυπνα βράδια γεμάτα κλάματα, κακή διάθεση και συνεχείς ερεθισμοί. Η πραγματικότητα της ατοπικής δερματίτιδας δεν είναι εύκολη ούτε για εσένα, ούτε για το μωρό σου. Όμως, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση, υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να το ανακουφίσεις και να του προσφέρεις μια απολαυστική καθημερινότητα, τώρα και στο μέλλον. Το πρώτο βήμα είναι να ενημερωθείς σωστά – και να προμηθευτείς τα απαραίτητα προϊόντα. Οι παρακάτω όροι θα σε βοηθήσουν σε μια βασική εισαγωγή στο θέμα.

.

Ατοπική δερματίτιδα/Έκζεμα

Πρώτος και σημαντικότερος όρος, εκείνος της διάγνωσης. Κυριότερα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας, όπως ήδη σου έχει εξηγήσει ο παιδίατρός σου, είναι η ερυθρότητα, η ξηροδερμία, η φαγούρα και η φλεγμονή. Πρόκειται για μια χρόνια δερματοπάθεια που εμφανίζεται συνήθως στη βρεφική ηλικία, και σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκεί μέχρι την παιδική, αλλά και την ενήλικη ζωή.

Σε κάθε ηλικία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που ξεπερνούν την ανησυχητική όψη του δέρματος: το 86% των παιδιών που εμφανίζουν έκζεμα αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου κατά την περίοδο των εξάρσεων και το 60% δυσκολίες στο σχολείο. Αντιστοίχως, το 79% των ενηλίκων έχει δηλώσει σε σχετική έρευνα ότι έχει αναγκαστεί να απουσιάσει από την εργασία εξαιτίας των συμπτωμάτων. Όπως και με τις περισσότερες δερματικές παθήσεις, η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και την κοινωνικότητα και την αίσθηση αυτοεκτίμησης των πασχόντων.

.

 

Κληρονομικότητα

Αν και τα ακριβή αίτια της ατοπικής δερματίτιδας δεν έχουν αποσαφηνιστεί, το πιθανότερο είναι ότι είχες ακούσει για την ύπαρξή της και πριν τη γέννηση του μωρού σου. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι το 50%-70% των παιδιών που εμφανίζουν έκζεμα έχουν κάποια μορφή σχετικού οικογενειακού ιστορικού. Όμως τα τελευταία χρόνια υπήρξε κι άλλη μία, ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εξήγηση της κατάστασης, καθώς επιτρέπει και νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, σε αντίθεση με τις παλιές μεθόδους που εστίαζαν αποκλειστικά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Μικροβίωμα

Ο όρος «μικροβίωμα» έχει γίνει πια γνωστός σε όλους μας, με τους επιστήμονες να αποδίδουν όλο και περισσότερες παθήσεις στις ανισορροπίες που ενίοτε παρουσιάζει. Ουσιαστικά πρόκειται για αυτό που αποκαλούμε «φυσική χλωρίδα» του οργανισμού ή αλλιώς για τα «καλά» μικρόβια που όταν βρίσκονται σε ισορροπία λειτουργούν προστατευτικά απέναντι σε εξωτερικές επιθέσεις ή και συμβάλλουν σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Το δέρμα μας διαθέτει το δικό του μικροβίωμα, το οποίο δρα ως φυσικός φραγμός και συμβάλλει στην επούλωσή του. Μάλιστα, καθώς τα γονίδιά μας παίζουν ρόλο στη σύστασή του (όπως και παράγοντες σαν τον τρόπο ζωής, την προσωπική υγιεινή, αλλά ακόμη και τους… συγκατοίκους μας), η εξήγηση του μικροβιώματος δρα μάλλον συμπληρωματικά παρά αντιθετικά σε εκείνη της κληρονομικότητας, ως αιτίας της ατοπικής δερματίτιδας. Ταυτόχρονα, συνεπάγεται ότι ενισχύοντας το μικροβίωμα της επιδερμίδας του μωρού μας, μπορούμε να το βοηθήσουμε όχι μόνο να καταπολεμήσει τα δυσάρεστα συμπτώματα, αλλά και να απαλλαγεί από την επανεμφάνισή τους.

Σταφυλόκοκκος

Η La Roche-Posay, μια εταιρεία με σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση δερματολογικών παθήσεων, μέσα από μακροχρόνιες έρευνες διαπίστωσε ότι η εμφάνιση εκζέματος συνδέεται με σημαντική μείωση της βακτηριακής ποικιλομορφίας της επιδερμίδας – και την επικράτηση ενός συγκεκριμένου βακτηρίου. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι έως και το 30% του μικροβιώματος του δέρματος των πασχόντων είχε καταληφθεί από τον Staphylococcus aureus (Staph), με την ανισορροπία αυτή να οδηγεί σε διαδοχικές εξάρσεις, υποβάθμιση του δερματικού φραγμού και ξηρότητα, δερματική φλεγμονή και κνησμό.

Φαύλος κύκλος κνησμού-ξεσμού

Το έκζεμα προκαλεί κνησμό. Και ο κνησμός είναι ένα αίσθημα στο οποίο ακόμη και οι ενήλικες δυσκολεύονται να αντισταθούν – πολύ περισσότερο το μωρό σου. Όταν όμως «υποκύπτει» και ξύνει τη φλεγμαίνουσα περιοχή, την καθιστά ακόμη πιο ευάλωτη σε εξωτερικούς ερεθιστικούς και αλλεγιογόνους παράγοντες. Έτσι, ο κνησμός επιδεινώνεται – και μπορεί να γίνει έως και βασανιστικός -, το ξύσιμο αυξάνεται και φτάνουμε σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «φαύλο κύκλο κνησμού-ξεσμού».

Βιοφίλμ

Για να σπάσει αυτός ο κύκλος, πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στη βάση του. Η La Roche-Posay διαπίστωσε μέσω πρόσφατων ερευνών της ότι o Staphylococcous aureus, το διαβόητο μικρόβιο που συνδέεται με την εμφάνιση ατοπικής δερματίτιδας, καταφέρνει να «γαντζωθεί» στην επιδερμίδα σχηματίζοντας ένα βακτηριακό βιοφίλμ. Για αυτό και το Lipikar Baume AP+M είναι σχεδιασμένο για να καταπολεμά τον σχηματισμό αυτού του βιοφίλμ, ενισχύοντας τον δερματικό φραγμό και περιορίζοντας την επανεμφάνιση εκζέματος.

Στη σύνθεσή του, περιλαμβάνονται το Aqua Posae Filiformis, ένα συστατικό που εξισορροπεί το μικροβίωμα αναστέλλοντας την ανάπτυξη του σταφυλόκοκκου και το Microresyl, ένα συστατικό που προλαμβάνει την υπερβολική εξάπλωση του σταφυλόκοκκου, μειώνοντας την ανθεκτικότητά του και αναστέλλοντας τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Παράλληλα, στη σύνθεση περιέχονται και συστατικά που συμβάλλουν στην αποκατάσταση της επιδερμίδας, όπως το 100% φυσικό Βούτυρο καριτέ, που προέρχεται από πρόγραμμα κοινωνικά υπεύθυνου πορισμού, με προέλευση από τη Μπουρκίνα Φάσο, και το οποίο αποκαθιστά τον επιδερμικό φραγμό, η Νιασιναμίδη, που μειώνει τον ερεθισμό, την ερυθρότητα και τον κνησμό και – φυσικά – το Ιαματικό νερό La Roche-Posay που καταπραΰνει και ενισχύει τις φυσικές άμυνες του δέρματος.

Αριθμοί

Η αποτελεσματικότητα του Lipikar Baume AP+M έχει διαπιστωθεί μέσα από 13 μελέτες σε 14 χώρες με τη συμμετοχή περισσότερων από 13.400 ατόμων ηλικίας… μιας εβδομάδας έως 104 ετών, αλλά και σε επτά κλινικές μελέτες σε δέρμα με τάση εκζέματος και αλλεργικό δέρμα. Σε μια εξ αυτών, με τη συμμετοχή 100 ασθενών, διαπιστώθηκε ότι το 82% των ατόμων που χρησιμοποίησαν την κρέμα Lipikar Baume AP+M δεν υποτροπίασαν επί ένα μήνα. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους ασθενείς που χρησιμοποίησαν ένα σύνηθες προϊόν περιποίησης ήταν μόλις 26%.

Στις περιπτώσεις που το προϊόν συνδυάστηκε με το Lipikar Syndet AP+, που προσφέρει ήπιο και αποτελεσματικό καθαρισμό, σε κλινική μελέτη δύο εβδομάδων με τη συμμετοχή 51 ασθενών, ο κνησμός μειώθηκε κατά 41%, η απώλεια ύπνου κατά 42% και η ποιότητα ζωής βελτιώθηκε κατά 69%.

Η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά του είναι και η αιτία που το Lipikar Baume βρίσκεται σταθερά στο #1 των συστάσεων των δερματολόγων και των παιδιάτρων στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Styling

Πέρα από την επιλογή των σωστών προϊόντων για το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σου, υπάρχουν κι άλλες κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να το ανακουφίσεις. Η πρώτη και βασικότερη, τώρα που είναι ακόμη πολύ μικρό για να δείξει… αυτοσυγκράτηση, είναι να του φορέσεις γαντάκια, προκειμένου να μην προκαλεί γρατσουνιές στον εαυτό του στην ώρα του ύπνου. Άλλο ένα χρήσιμο tip; Φόρεσέ του τα φορμάκια του ανάποδα – όχι μόνο για να μην το ματιάσουν, αλλά και για να μην προκαλούνται ερεθισμοί από τις ραφές.

Θερμοκρασία

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο παράγοντας θερμοκρασία. Οι κρέμες του καλό είναι να φυλάσσονται στο ψυγείο, προκειμένου να το δροσίζουν όταν τις εφαρμόζεις, αλλά και να χρησιμοποιούνται μετά από κάθε μπανάκι – ακόμη και στις περιόδους που η επιδερμίδα του καθαρίζει. Αντίστοιχα, η θερμοκρασία δωματίου είναι σημαντικό να διατηρείται σταθερή, κοντά στους 19°C.

Μπάνιο

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά και στην περίπτωση του ατοπικού δέρματος. Όμως για τα μωράκια και τα παιδιά με έκζεμα, η διαδικασία περιπλέκεται ελαφρώς. Πρώτα από όλα, το μπάνιο θα πρέπει να διαρκεί το πολύ 10 λεπτά (ιδανικά πέντε), με την θερμοκρασία του νερού να μην υπερβαίνει τους 35°C.

Από τη στιγμή που θα αρχίσει να πατάει στα πόδια του και έπειτα, το ντους είναι προτιμότερο από το μπάνιο, ενώ όταν η ξηρότητα είναι έντονη, ακόμη κι αυτό να δίνει τη θέση του σε έναν γρήγορο καθαρισμό με λίγο νερό ή με ένα γαλάκτωμα καθαρισμού. Το σφουγγάρι ή ακόμη και το πανάκι είναι καλύτερο να απουσιάζουν, ενώ και το σκούπισμα θα πρέπει να γίνεται ταμποναριστά, με μια βαμβακερή πετσέτα, και όχι με τρίψιμο που μπορεί να «εξαγριώσει» το έκζεμα.

Περιποίηση

Όπως είπαμε, μετά από κάθε μπάνιο θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα κατάλληλο προϊόν ενυδάτωσης για το ευαίσθητο δερματάκι του, ιδανικά όσο η επιδερμίδα του παραμένει νωπή, ενώ είναι σημαντικό να έχεις πάντοτε ένα ιαματικό νερό σε μορφή σπρέι και ένα ειδικό μαλακτικό στο κομοδίνο σου, για τις εξάρσεις.

Στρες

Μπορεί το μωρό σου να μην ανησυχεί για τους λογαριασμούς του ρεύματος ή την… καριέρα του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το στρες είναι μια άγνωστη κατάσταση για αυτό – ειδικά αν η φαγούρα αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς του. Χαλαρωτικά μασάζ, παιχνίδια που απολαμβάνει και ποιοτικός χρόνος με τη μαμά και το μπαμπά θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι το στρες αποτελεί παράγοντα που οδηγεί σε εξάρσεις της ατοπικής δερματίτιδας. Όταν μεγαλώσει και μπορεί πλέον να καταλάβει βασικές οδηγίες, για αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να αποφεύγεις τις διαρκείς συστάσεις «να μην ξύνεται». Αντ’ αυτού, θα χρειαστεί να αποκτήσεις εφευρετικότητα και να του προτείνεις αντιπερισπασμούς. Για παράδειγμα, αντί για τον εαυτό του μπορεί να ξύνει το αγαπημένο του λούτρινο – ή εσένα.

Περιβάλλον

Πλέον η… οικολογική συνείδηση των προϊόντων που αγοράζουμε έχει γίνει μια από τις κυριότερες παραμέτρους για τις επιλογές μας. Γιατί δεν αρκεί να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να έχουν όσο το δυνατόν πιο απολαυστική καθημερινότητα: πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα τους παραδώσουμε και έναν υγιή πλανήτη. Το ίδιο ισχύει και για τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε για να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν την ατοπική δερματίτιδα. Για αυτό και η La Roche-Posay έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των προϊόντων της.

Συγκεκριμένα, το Lipikar Baume AP+M κυκλοφορεί σε δυο συσκευασίες: σε μέγεθος 400ml, από ανακυκλωμένο πλαστικό (εκτός του pump) και σε μέγεθος 200ml, όπου ολόκληρη η συσκευασία αποτελείται από χαρτόνι με την πιστοποίηση της FSC και ανακυκλωμένο πλαστικό, για ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό στον πλανήτη.

Ανακάλυψε την πλήρη σειρά Lipikar της La Roche-Posay.