Όλοι οι γονείς είναι εξοικειωμένοι με την ακαταστασία που μπορεί να κυριαρχήσει στο δωμάτιο του παιδιού μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Αν και θα επιθυμούσαμε το παιδί να γνωρίζει εξαρχής τα πάντα για την οργάνωση, αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει, μιας και αποτελεί μια δεξιότητα που καλούμαστε να μάθουμε στο παιδί ώστε με την πάροδο του χρόνου να την υιοθετήσει και να την τελειοποιήσει. Η δεξιότητα της οργάνωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ξεκινώντας από την οργάνωση του δωματίου του, σταδιακά θα μάθει πώς να οργανώνει τόσο το χώρο όσο και τον χρόνο του, με τέτοιο τρόπο ώστε να το εξυπηρετεί. Η οργάνωση μελλοντικά θα μετατραπεί σε πολύτιμο εφόδιο, βοηθώντας το στην ενήλικη ζωή του.

Οργάνωση σε… 3, 2, 1

Μερικές από τις πιο χρήσιμες πρακτικές που θα ήταν καλό να μάθετε στο παιδί, ήδη από την νηπιακή ηλικία, περιλαμβάνουν:

#3 Παιχνίδια ανά κατηγορία

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να διατηρεί το δωμάτιο του τακτοποιημένο και λειτουργικό είναι να το βοηθήσετε να κατηγοριοποιήσει τα παιχνίδια του και έπειτα να τα μαζεύει σε συγκεκριμένα κουτιά αποθήκευσης, βάσει κατηγορίας. Μπορείτε να τα κατηγοριοποιήσετε βάσει είδους, χρώματος ή επιλέξτε οποιοδήποτε κριτήριο διευκολύνει το παιδί, μιας και είναι εκείνο που στην συνέχεια θα αναλάβει αυτό το καθήκον. Έτσι θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται κάθε παιχνίδι, παίρνοντάς το δίχως να προκαλεί ακαταστασία στην προσπάθειά του να το βρει. Αφού ολοκληρώσει το παιχνίδι του, θα μπορεί να το τοποθετήσει εύκολα πίσω στην θέση του, διατηρώντας το δωμάτιο του καθαρό και τακτοποιημένο.

#2 Παπούτσια και παλτό έξω από το δωμάτιο

Παράλληλα θα ήταν καλό να μάθετε στο παιδί από νωρίς να αφήνει το παλτό ή το μπουφάν όπως και τα παπούτσια του εκτός δωματίου και καλύτερα σε κάποιο εξωτερικό χώρο για να μπορεί να αεριστεί για λίγο. Μπορείτε να ξεκινήσετε αυτήν την συνήθεια από νωρίς και με αυτόν τον τρόπο θα προετοιμάσετε και το μικρό σας για το ανεξάρτητο ντύσιμο. Σταδιακά αφήστε το παιδί να τακτοποιήσει τα ρούχα του, να ντυθεί ή και να αλλάξει στις πιτζάμες του μόνο του. Φυσικά αν χρειαστεί σε κάποιο δύσκολο σημείο βοήθεια, βοηθήστε το αλλά μην επεμβαίνετε σε απλές διαδικασίες.

#1 Παιδικό.. decluttering

Για να μάθει το παιδί να διατηρεί το δωμάτιο του οργανωμένο, είναι σημαντικό να κάνετε συχνά decluttering. Εάν το δωμάτιο του είναι γεμάτο με παιχνίδια ή αντικείμενα που πλέον δεν χρειάζεται, το δωμάτιο θα χάσει την λειτουργικότητά του, αφού φυσικά θα του παίρνει περισσότερο χρόνο για να βρει αυτό που θέλει. Τα πρώτα χρόνια, τα παιδιά ξεπερνούν τα παιχνίδια και τις φάσεις αρκετά γρήγορα, οπότε είναι καλή ιδέα περίπου μία φορά στους τρεις μήνες να κοιτάτε μαζί τα παιχνίδια του, ώστε να τα ξεκαθαρίζετε και αν είναι σε καλή κατάσταση να τα χαρίζει σε κάποιο φίλο του.