«Είναι απροσδιορίστου ηλικίας», «μεγαλοδείχνει», «έσπασε νωρίς», «φαίνεται μεγαλύτερη από την ηλικία της», «είναι τόσο; δεν της φαίνεται». Ισως να έχουμε ακούσει παρόμοια σχόλια που αφορούν άλλους ή ακόμη κι εμάς, τα οποία δεν είναι και ό,τι πιο κολακευτικό για την εμφάνισή μας.

Κανείς δεν θέλει να μοιάζει μεγαλύτερος από ό,τι είναι. Και βέβαια, ο κυριότερος παράγοντας που δείχνει την ηλικία, εκτός από τα ρούχα και τα μαλλιά, είναι το πρόσωπό μας.

«Ο τρόπος ζωής μου δεν διαφέρει και πολύ από τότε που ήμουν 30. Παρ’ όλα αυτά βλέπω την επιδερμίδα μου να “σπάει” πιο γρήγορα από όσο περίμενα» λέει η Αννα, μια καλοντυμένη 45άρα, η οποία μοιάζει τουλάχιστον πέντε χρόνια μεγαλύτερη.

Ποια είναι όμως τα σημάδια που κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται πιο γερασμένη από ό,τι είμαστε εμείς; Μπορούμε άραγε να τα αναστρέψουμε;

Πανάδες και καφέ κηλίδες

 

Είναι το τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα ομορφιάς που απασχολεί τις γυναίκες, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που διεξήχθη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τα αίτια: Ο τρόπος ζωής και οι εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να επιταχύνουν το φαινόμενο των κηλίδων. Για παράδειγμα, όλοι ξέρουμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αλλοιώνει το DNA της επιδερμίδας και προκαλεί φθορές, όπως είναι οι δυσχρωμίες, οι οποίες δεν γίνονται άμεσα ορατές, αλλά λειτουργούν σωρευτικά με το πέρασμα του χρόνου. Νέες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που ζουν σε αστικές περιοχές και είναι εκτεθειμένες σε υψηλά επίπεδα μόλυνσης είναι πιθανότερο να εμφανίσουν καφέ κηλίδες. Επιπλέον, ένας ακόμη παράγοντας που πυροδοτεί την εμφάνιση των πανάδων είναι και ο ορμονικός.

Ανεξάρτητα από τα αιτία δημιουργίας τους, δηλαδή είτε οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές είτε στη συνεχή έκθεση στον ήλιο ή στον τρόπο ζωής, οι καφέ κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε γυναίκα από τις ηλικίες των 20 ως τα 60.

Τρόποι αντιμετώπισης:

 

  • Οι αντιοξειδωτικές συνθέσεις με βιταμίνη C και οι εξειδικευμένοι οροί κατά των δυσχρωμιών θα χαρίσουν ομοιομορφία και φωτεινότητα στην όψη ενώ θα μειώσουν τις ατέλειες.
  • Στην περίπτωση έντονων και επίμονων κηλίδων, ενδείκνυται μια συνταγογραφούμενη σύνθεση λεύκανσης με υδροκινόνη ή συνεδρίες λέιζερ και χημικά πίλινγκ.
  • Ωστόσο, με οποιαδήποτε από τις παραπάνω θεραπείες είναι απαραίτητο το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

 

Έντονη ξηρότητα

 

Οταν είμαστε σε νεαρή ηλικία συνήθως ανησυχούμε για την υπερβολική λιπαρότητα, όμως καθώς μεγαλώνουμε αντιμετωπίζουμε το αντίθετο πρόβλημα. Οι φθορές του επιδερμικού φραγμού δημιουργούν «τρύπες» που αφήνουν αφενός την υγρασία να δραπετεύσει από το εσωτερικό της επιδερμίδας και αφετέρου το πεδίο ελεύθερο για τους ερεθιστικούς παράγοντες.

Τα αίτια: Ο ήλιος, το κάπνισμα, αλλά και το άγχος συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης. Η έντονη ξηρότητα μπορεί να οφείλεται και στον υπερβολικό ζήλο όσον αφορά την απολέπιση και τον καθαρισμό με τα λάθος προϊόντα. Δεν πρέπει να νιώθουμε ότι μας «τραβάει» το δέρμα μας μετά τον καθαρισμό. Αντίθετα, θέλουμε να το νιώθουμε απαλό και ελαστικό.

Τρόποι αντιμετώπισης:

 

  • Για να θωρακίσουμε τον επιδερμικό φραγμό, επιλέγουμε συνθέσεις με ενυδατικούς παράγοντες, όπως έλαιο καρύδας, αβοκάντο, ceramides ή κηραμίδια (τα λιπίδια που δρουν όπως τα κεραμίδια στη στέγη μειώνοντας τη διαδερμική απώλεια νερού), Ω λιπαρά οξέα, υαλουρονικό οξύ, ουρία, νιασιναμίδη.
  • Επίσης, μία φορά την εβδομάδα εφαρμόζουμε συστηματικά μια μάσκα θρέψης είτε υφασμάτινη είτε μάσκα νυκτός σε κρεμώδη υφή που δεν ξεπλένεται και δρα όλο το βράδυ.
  • Οσον αφορά τον καθαρισμό, διαλέγουμε ήπιες συνθέσεις κατάλληλες για τον τύπο μας.
  • Αποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν συστατικά που προκαλούν ξηρότητα στην επιδερμίδα, όπως οινόπνευμα, σαλικυλικό οξύ ή σκληρά καθαριστικά.

 

«Κομμένη», «λυπημένη» όψη

 

Μια μελέτη γάλλων επιστημόνων έδειξε ότι η απώλεια λάμψης αφορά το 72% των γυναικών 40-49 ετών και αποτελεί την πρώτη πηγή προβληματισμού μετά την κούραση. Τα χαρακτηριστικά μας φαίνονται κουρασμένα, η χροιά της επιδερμίδας είναι άτονη και θαμπή. Ταυτόχρονα οι λεπτές γραμμές και οι μαύρες σακούλες φαίνονται πιο έντονες ενώ οι πόροι πιο διεσταλμένοι.

Τα αίτια: Η έλλειψη συστηματικού καθαρισμού, πρωί και βράδυ, καθώς και η έλλειψη ύπνου είναι δυο πολύ βασικοί παράγοντες της πρόωρης γήρανσης. Ο επαρκής ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι βασικός για την ανανέωση του δέρματος, διότι τότε κορυφώνεται η αναπλαστική του δύναμη που επιδιορθώνει τις βλάβες του.

Από την άλλη, όταν οι ρύποι και το σμήγμα μπλοκάρουν τους πόρους δεν αφήνουν την επιδερμίδα να «αναπνέει», με αποτέλεσμα να ασφυκτιά.

Αλλος ένας ύπουλος ένοχος σύμφωνα με έρευνες είναι η ζάχαρη. Οταν η ζάχαρη περάσει στην κυκλοφορία του αίματος, προσκολλάται στις πρωτεΐνες και αρχίζει να σχηματίζει μόρια, τα τελικά προϊόντα της γλυκοζυλίωσης, ή αλλιώς «AGEs»: (Advanced Glycation End Products).

Αυτά καταστρέφουν τις δύο πρωτεΐνες που είναι κυρίως υπεύθυνες για τη διατήρηση της ελαστικότητας και σταθερότητας του δέρματος: το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Τρόποι αντιμετώπισης:

 

  • Ο περιορισμός των τροφών που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη επιβραδύνει την πρόωρη γήρανση του δέρματος και των ιστών και κάνει καλό στην υγεία μας γενικότερα.
  • Για να επαναφέρουμε τη χαμένη λάμψη μας οι ειδικοί προτείνουν πίλινγκ με γλυκολικό οξύ ή οξέα φρούτων. Το γλυκολικό οξύ και τα οξέα φρούτων απομακρύνουν άμεσα τα νεκρά κύτταρα που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας και χαρίζουν λεία και φωτεινή όψη.
  • Επίσης η ρετινόλη και τα ρετινοειδή διεγείρουν την αναγέννηση νέων κυττάρων και προάγουν τη σύνθεση κολλαγόνου, χαρίζοντας στην επιδερμίδα ζωηρό τόνο και ανανεωμένη όψη φρεσκάδας.
  • Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση όλων των παραπάνω είναι η αποφυγή του ήλιου και το αντηλιακό ευρέως φάσματος, σε καθημερινή βάση.

 

Απώλεια πυκνότητας και χαλάρωση

 

Το λίπος λειτουργεί σαν ένα πλέγμα υποστήριξης του προσώπου χαρίζοντας «γεμάτη» νεανική όψη. Οταν αυτό μειώνεται, τα μάγουλα χάνουν τη σφριγηλότητά τους και το περίγραμμα χαλαρώνει.

Τα αίτια: Η απώλεια λίπους στον υποδόριο ιστό ενδεχομένως οφείλεται στη μείωση των οιστρογόνων, η οποία επηρεάζει γενικότερα την κυτταρική ανανέωση, με αποτέλεσμα όλες οι στοιβάδες του δέρματος να γίνονται σταδιακά πιο λεπτές. Επίσης μπορεί να οφείλεται και στο προφανές. Στο αδυνάτισμα.

Τρόποι αντιμετώπισης:

 

  • Οι καλλυντικές συνθέσεις με πεπτίδια, υαλουρονικό οξύ και κολλαγόνο συμβάλλουν στην ορατή βελτίωση της όψης.
  • H Face Yoga. Ερευνα από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Northwestern έδειξε ότι ένα πρόγραμμα με ασκήσεις face yoga σε μεσήλικες γυναίκες έκανε το περίγραμμά τους πιο γεμάτο και πιο σφριγηλό.
  • Οι επεμβατικές θεραπείες.

Τα χείλη λεπταίνουν

 

Τα όμορφα, γεμάτα, ζουμερά χείλη είναι χαρακτηριστικό νεότητας που έλκει το άλλο φύλο. Ομως με το πέρασμα του χρόνου γίνονται όλο και πιο λεπτά.

Τα αίτια: Η φθορά του κολλαγόνου και η διαδερμιδική απώλεια νερού από την περιοχή των χειλιών έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια όγκου, και τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες στο περίγραμμα.

Τρόποι αντιμετώπισης:

 

  • Οι επεμβατικές θεραπείες μπορούν να αποκαταστήσουν άμεσα και θεαματικά τον όγκο των χειλιών, ωστόσο ένα εξειδικευμένο προϊόν με υαλουρονικό οξύ που ενεργοποιεί τη σύνθεση των κερατινοκυττάρων και ρυθμίζει την απολέπιση θα χαρίσει άμεση θρέψη και λείανση στα χείλη και στο περίγραμμά τους.

Λεπτές γραμμές, ρυτίδες και πόδι της χήνας

 

Αναπόφευκτα, θα εμφανιστούν κάποια στιγμή. Αν όμως αρχίσουμε να παρατηρούμε ότι οι λεπτές γραμμές γίνονται όλο και πιο έντονες, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε καλό είναι να αφυπνιστούμε.

Τα αίτια: «Είστε ό,τι τρώτε» υπενθυμίζει ο διάσημος δερματολόγος δρ Howard Murad. Η φτωχή διατροφή σε βιταμίνη C, Ε και Α, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον σχηματισμό του κολλαγόνου, καθώς και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως το λυκοπένιο, που περιέχουν τα λαχανικά και τα φρούτα, είναι καθοριστικός παράγοντας για τις πρόωρες ρυτίδες. Αλλοι βασικοί παράγοντες: Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού. Ο ήλιος. Οι έντονες εκφράσεις. Η έλλειψη καθαρισμού και η ανεπαρκής ενυδάτωση.

Τρόποι αντιμετώπισης:

 

  • Ο σωστός, συστηματικός καθαρισμός.
  • Η ενυδάτωση του οργανισμού, με άφθονο νερό, φρούτα και λαχανικά.
  • Η σωστή, ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες.
  • Οι συνθέσεις με υαλουρονικό οξύ, πεπτίδια και βλαστοκύτταρα που «γεμίζουν» τις λεπτές γραμμές και μειώνουν το βάθος των ρυτίδων ενώ συνολικά κάνουν την επιδερμίδα πιο ελαστική.