Το να είστε μαμά δεν έχει διαλείμματα, πράγμα που οι περισσότερες μητέρες το συνειδητοποιούν ειδικά όταν τύχει να αρρωστήσουν. Ωστόσο, ενώ θέλετε να συνεχίσετε να φροντίζετε τα παιδιά είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν θα «κολλήσουν» από εσάς. Κι ενώ είναι δύσκολο να αποτρέψετε την εξάπλωση ακόμα και του κοινού κρυολογήματος στα άλλα μέλη της οικογένειας, οι ειδικοί μας λένε ότι δεν είναι αδύνατο.

Πώς δεν θα «κολλήσετε» τα παιδιά

Μερικοί από τους τρόπους που προτείνουν οι ειδικοί για να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν:

Τακτικό πλύσιμο χεριών

Το δέρμα μας αποβάλλει φυσικά κύτταρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά εάν ένα άτομο είναι άρρωστο, μπορεί να αποβάλει κύτταρα δέρματος που περιέχουν μικρόβια. Έτσι εάν αγγίξετε ένα άλλο άτομο, όπως τα παιδιά ή το μωρό, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να κολλήσει.

Για να το αποφύγετε αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να πλένετε όσο πιο συχνά γίνεται τα χέρια σας, ειδικά πριν να έρθετε σε επαφή με τα παιδιά, πριν του σερβίρετε το φαγητό του αλλά και πριν αγγίξετε προσωπικά του αντικείμενα, όπως τα παιχνίδια του.

Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί συνιστούν να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που πάτε να αγγίξετε ένα νεογέννητο (τουλάχιστον μέχρι να είναι πάνω από 2 μηνών), καθώς τα μωρά είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες όσο νεότερα είναι.

Απολυμάνετε τις επιφάνειες

Ανάλογα με τον τύπο της ασθένειας, είναι δυνατόν να μπορεί να εξαπλωθεί μέσω επιφανειών, ειδικά εάν ένα άτομο αγγίξει το στόμα ή τη μύτη του και μετά μια επιφάνεια, όπως έναν πάγκο ή ένα παιδικό παιχνίδι.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, οι ειδικοί από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν να καθαρίζετε τακτικά επιφάνειες που αγγίζονται από τα υπόλοιπα μέλη και συχνά, όπως οι πάγκοι, οι διακόπτες, τα πόμολα ή ακόμα και το τηλεχειριστήριο.

Φορέστε γάντια ή μάσκα

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από τα μικρόβια, αλλά η χρήση γαντιών αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο για την περαιτέρω πρόληψη της μετάδοσης της ασθένειας στο παιδί. Αυτό δεν πρέπει να είναι υποκατάστατο για το πλύσιμο των χεριών, αλλά μάλλον ένα επιπλέον βήμα.

Ταυτόχρονα μην ξεχνάτε ότι οι ιοί και τα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν με πολλούς τρόπους και ένας από αυτούς είναι μέσω του αέρα. Όταν ένα άτομο βήχει, φτερνίζεται, μιλάει ή ακόμα και αναπνέει, μικρά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον αέρα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μολύνουν ένα άλλο άτομο όταν εισπνέει από το στόμα ή τη μύτη του.

Η χρήση μάσκας είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποτρέψετε την εξάπλωση των αερομεταφερόμενων σταγονιδίων. Εάν είστε άρρωστοι, δοκιμάστε να φοράτε την μάσκα σας όταν αλληλεπιδράτε με το παιδί ή όταν βρίσκεστε σε κοινό χώρο του σπιτιού.