Το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι μια συχνή συνήθεια μεταξύ των παιδιών. Συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία των 6 ή 7 μηνών ή μεταξύ 2 και 4 ετών. Αλλά ακόμη κι ένα παιδί που έχει σταματήσει να πιπιλάει τον αντίχειρά του μπορεί να επιστρέψει σε αυτή τη συμπεριφορά σε περιόδους στρες.

Αν και το πιπίλισμα δεν είναι ανησυχητικό, εάν το παιδί σας βγάζει τα μόνιμα δόντια του, λογικά θα σκεφτείτε ότι ήρθε πια η ώρα να «κόψει» αυτή την συνήθεια. Αλλά πώς θα ενθαρρύνετε το παιδί σας να σταματήσει το πιπίλισμα;

Γιατί μερικά παιδιά πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους;

Τα μωρά έχουν φυσικά αντανακλαστικά πιπιλίσματος, τα οποία μπορεί να τα αναγκάσουν να βάλουν τους αντίχειρες ή τα δάχτυλά τους στο στόμα τους – μερικές φορές ακόμη και πριν από τη γέννηση.

Επειδή το πιπίλισμα του αντίχειρα κάνει τα βρέφη να αισθάνονται ασφαλή, ορισμένα παιδιά μπορεί τελικά να αναπτύξουν τη συνήθεια να πιπιλίζουν τον αντίχειρα όταν χρειάζονται ανακούφιση ή όταν πηγαίνουν για ύπνο.

Πότε πρέπει να επέμβω;

Αν και ορισμένοι ειδικοί συνιστούν την αντιμετώπιση των συνηθειών του πιπιλίσματος πριν από την ηλικία των 3 ετών, η Ευρωπαϊκή Παιδιατρική Εταιρεία λέει ότι η θεραπεία συνήθως περιορίζεται σε παιδιά που συνεχίζουν το πιπίλισμα του αντίχειρα μετά τα 5 έτη. Σε αυτή την ηλικία τα περισσότερα παιδιά βγάζουν τα μόνιμα δόντια τους.

Όταν έρθουν τα μόνιμα δόντια του παιδιού, το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει τον ουρανίσκο ή την ευθυγράμμιση των δοντιών. Ο κίνδυνος οδοντικών προβλημάτων σχετίζεται με το πόσο συχνά, πόσο καιρό και πόσο έντονα πιπιλάει το παιδί σας τον αντίχειρά του. Άρα, αυτή είναι σίγουρα κατάλληλη στιγμή για να «κόψει» το παιδί αυτή την ανεπιθύμητη συνήθεια.

Τι μπορώ να κάνω για να ενθαρρύνω το παιδί μου να σταματήσει το πιπίλισμα;

Μιλήστε στο παιδί σας για το πιπίλισμα του αντίχειρα. Είναι πιο πιθανό να καταφέρετε να σταματήσετε τη συνήθεια εάν το παιδί σας θέλει να σταματήσει και έχει άποψη στην επιλογή της μεθόδου.

Μερικές φορές το να μην δίνετε προσοχή στο πιπίλισμα του αντίχειρα αρκεί για να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά – ειδικά αν το παιδί σας χρησιμοποιεί το πιπίλισμα για να τραβήξει την προσοχή σας. Εάν η παράβλεψή του δεν είναι αποτελεσματική, δοκιμάστε μία από αυτές τις τεχνικές:

#1 Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση

Επαινέστε το παιδί σας ή δώστε μικρές ανταμοιβές – όπως μια επιπλέον ιστορία πριν τον ύπνο ή ένα ταξίδι στο πάρκο – όταν δεν πιπιλάει τον αντίχειρά του. Θέστε εφικτούς στόχους, όπως το να μην πιπιλίζετε τον αντίχειρα μια ώρα πριν τον ύπνο. Τοποθετήστε αυτοκόλλητα σε ένα ημερολόγιο για να καταγράψετε τις ημέρες που το παιδί σας αποφεύγει με επιτυχία την ανεπιθύμητη συνήθεια.

#2 Προσδιορίστε τι το πυροδοτεί

Εάν το παιδί σας πιπιλάει τον αντίχειρά του ως απάντηση στο άγχος, εντοπίστε το πραγματικό πρόβλημα και παρέχετε παρηγοριά με άλλους τρόπους – όπως με μια αγκαλιά ή καθησυχαστικά λόγια. Μπορείτε επίσης να δώσετε στο παιδί σας ένα μαξιλάρι ή ένα λούτρινο ζωάκι για να το πάρει αγκαλιά.

#3 Παρέχετε ήρεμες υπενθυμίσεις

Εάν το παιδί σας πιπιλάει τον αντίχειρά του χωρίς να το σκεφτεί – αντί για να τραβήξει την προσοχή σας – υπενθυμίστε του ήρεμα να σταματήσει. Μην επιπλήττετε, μην επικρίνετε ή γελοιοποιείτε το παιδί σας.

Μπορεί ο οδοντίατρος να βοηθήσει;

Εάν ανησυχείτε για την επίδραση του πιπιλίσματος στα δόντια του παιδιού σας, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο. Για ορισμένα παιδιά, μια συζήτηση με τον οδοντίατρο σχετικά με το γιατί είναι σημαντικό να σταματήσει το πιπίλισμα, είναι πιο αποτελεσματική από μια συζήτηση με τη μαμά ή τον μπαμπά.

Σπανίως, ορισμένοι γιατροί συνιστούν τη χρήση δυσάρεστων τεχνικών, όπως η κάλυψη της οδοντοφυΐας του παιδιού σας με μια πικρή ουσία, η επίδεση του αντίχειρα ή η κάλυψη του χεριού με μια κάλτσα τη νύχτα.

Μερικά παιδιά, δυσκολεύονται πραγματικά να «κόψουν» το πιπίλισμα του αντίχειρα. Προσπαθήστε να μην δείξετε στο παιδί σας ότι έχετε στρεσαριστεί, καθώς η υπερβολική πίεση για να σταματήσει το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί απλώς να καθυστερήσει τη διαδικασία.